Ειδήσεις

Telegraph: Αποκαλύπτει κρυμμένα αποθεματικά ο Γ. Σταθάκης

H Ελλάδα ετοιμάζεται –εάν χρειαστεί- να αντλήσει τα τελευταία διαθέσιμα της ΤτΕ προκειμένου να αποφύγει μια οδυνηρή χρεοκοπία λόγω των οφειλών της προς το ΔΝΤ και να κρατήσει την κυβέρνηση εν ζωή τις επόμενες δύο εβδομάδες, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Οι Έλληνες πρέπει να καταβάλουν στο ΔΝΤ συνολικά 1,5 δισ. ευρώ από χρέος που ωριμάζει αυτό το μήνα, αρχής γενομένης αυτή την Παρασκευή με αποπληρωμή χρέους 300 εκατ. ευρώ. Καμία χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου, επισημαίνει η Telegraph, δεν έχει εκδηλώσει στο παρελθόν αδυναμία αποπληρωμής του Ταμείου. Μια τέτοια εξέλιξη θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη και θα ενέτασσε την Ελλάδα στους παρίες του κόσμου, παρέα με τη Ζιμπάμπουε.

Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης αποκάλυψε πως η κυβέρνηση διαθέτει κρυμμένα αποθεματικά που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη λειτουργία της για μερικές ακόμη εβδομάδες, παρακάμπτοντας τις ανησυχίες πως τα ταμεία θα μπορούσαν να αδειάσουν εντός των επόμενων δέκα ημερών. «Αυτές οι ιστορίες είναι υπερβολικές. Έχουμε διάφορα ‘μαξιλάρια’, συμπεριλαμβανομένων των 3-4 δισ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος», είπε ο κ. Σταθάκης στην Telegraph.

Η Telegraph σχολιάζει πως οι καταθέσεις στην Κεντρική Τράπεζα είναι κυρίως πόροι που προορίζονται για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Αναλυτές λένε πως κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο είναι πως η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει νομίμως αυτά τα κεφάλαια χωρίς να αφήσει άλλες υποχρεώσεις. “Εκτιμούμε πως τα κεφάλαια έχουν ήδη συρρικνωθεί στα 1,8 δισ. ευρώ. Αν τα χρησιμοποιήσουν πως θα πληρώσουν τις συντάξεις τον επόμενο μήνα”; είπε ένας τραπεζίτης.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ανώτατος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης άνοιξε την περασμένη εβδομάδα την πόρτα για πιθανή “καθυστέρηση” της πληρωμής του ΔΝΤ, πιθανότατα για ένα μήνα ή δύο, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου μεταξύ των επενδυτών και των καταθετών. Θεωρήθηκε ως παραδοχή πως η χώρα βρίσκεται πλέον σε απόγνωση, αντιμετωπίζοντας καθημερινή φυγή καταθέσεων ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ -που δεν θα χρησιμοποιούνται άμεσα για πληρωμές δικαιούχων αγροτών- μεταφέρονται σε έντοκο λογαριασμό της Τράπεζα της Ελλάδος.

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου