Ειδήσεις

Γρηγόρης Τάσιος: Χρονιά επιβίωσης για τα ξενοδοχεία-Θεωρείται ήδη χαμένο το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς

To 2020 αποδείχθηκε χρονιά των μεγαλύτερων απωλειών για το ξενοδοχείο και τον τουρισμό στη σύγχρονη ιστορία τους. Με σχεδόν τα μισά ξενοδοχεία να παραμένουν κλειστά, αλλά και σε αυτά που κατάφεραν να ανοίξουν, οι πληρότητες κινήθηκαν χαμηλά και σε επίπεδα μη βιώσιμης λειτουργίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το ΙΤΕΠ, ο ξενοδοχειακός τζίρος έκανε βουτιά στο -78%, ενώ παραμένουν σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα οι προκαταβολές για τη νέα σεζόν. Τα ξενοδοχεία ασφυκτιούν, καθώς στεγνώνουν από ρευστότητα και όσο ο χρόνος κυλά, η θηλιά σφίγγει όλο και περισσότερο, έχοντας στα χέρια μας μόνο τα voucher των κρατήσεων που μετατέθηκαν από το 2020.

Ως εκ τούτου, το 2021 μένει να αποδειχθεί ως χρονιά αντοχής και επιβίωσης του κλάδου, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μη χαθούν χρόνος και χρήμα. Είναι μονόδρομος για να μπορούμε να προσδοκούμε ρεαλιστικά την ανάκαμψη από το 2022.

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δημιούργησε αισιοδοξία, που στην πορεία, όμως, εξελίχθηκε σε σοβαρό προβληματισμό, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η παραγωγή των εμβολίων κινείται κάτω από το επίπεδο της ζήτησης. Με τους σημερινούς ρυθμούς είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τα προγράμματα εμβολιασμού θα έχουν συμπεριλάβει ηλικιακές κατηγορίες κάτω των 50 μέχρι το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή, το τρίτο κύμα της πανδημίας σαρώνει την Ευρώπη και εντοπίζονται διαρκώς νέα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

Με βάση αυτή την εικόνα, θεωρείται ήδη χαμένο το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς και εξακολουθούν να σωρεύονται απώλειες. Το να σωθεί το καλοκαίρι γίνεται πλέον υπαρξιακό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί πάση θυσία. Σεζόν 2021 που θα είναι «copy paste» η σεζόν του 2020, είναι σενάριο καταστροφής.

Ορθά ο πρωθυπουργός έβαλε στο ευρωπαϊκό τραπέζι την πρόταση για την θεσμοθέτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, ένα είδος υγειονομικού διαβατηρίου που θα έχουν όσοι εμβολιαστούν και με το οποίο θα μπορούν να ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα, χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα. Η Ευρώπη, ωστόσο, ταλανίζεται όπως πάντα από τους ανταγωνισμούς Βορρά – Νότου και δεν βλέπουν όλα τα κράτη-μέλη με την ίδια οπτική τη ζωτική σημασία του τουρισμού για τις οικονομίες τους. Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαίο να συμφωνηθούν το συντομότερο τα υγειονομικά πρωτόκολλα για το καλοκαίρι, που θα περιλαμβάνουν ένα «μείγμα» εμβολιασμού, PCR και PLF.

Κεντρικό ρόλο επίσης θα παίξουν οι διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες. Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός πως ξεκίνησε η συζήτηση για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία για την είσοδο σε επισκέπτες με πιστοποιητικό εμβολιασμού και -για όσους δεν διαθέτουν- με την επίδειξη αρνητικού PCR τεστ ή τεστ αντιγόνων. Τα παθήματα της περσινής χρονιάς πρέπει να γίνουν μαθήματα για τη φετινή σεζόν, δίνοντας ειδικό βάρος στον οδικό τουρισμό.

Είναι σαφές πως ο ελληνικός τουρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη των συνεπειών της πανδημίας και πρέπει να αξιοποιήσουμε όχι απλά κάθε ευκαιρία, αλλά κάθε χαραμάδα ευκαιρίας προκειμένου από τον Μάιο και μετά να έχουμε τουριστικές ροές. Οπως, επίσης, είναι πολύ σημαντικό, με πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης, να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και να στηριχθεί η απασχόληση στον κλάδο.

Στην ΠΟΞ δώσαμε το καλό παράδειγμα υπογράφοντας τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, προσαρμοσμένη στις συνθήκες της συγκυρίας. Παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε κυριολεκτικά σε «αχαρτογράφητα νερά» και δεν ξέρουμε τι μέρες ξημερώνουν για τον ελληνικό τουρισμό, υπογράψαμε μια διετή συμφωνία, εμπεδώνοντας το αίσθημα ασφάλειας στους εργαζομένους μας που είναι οι άμεσοι συνεργάτες μας και μοχθούμε μαζί για να αντέξουμε και να ξεπεράσουμε τις πελώριες προκλήσεις της συγκυρίας. Επαναβεβαιώσαμε τη βούλησή μας να εργαστούμε από κοινού, όπως κάνουμε πάντα, προκειμένου ο τουρισμός να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά του στην κοινωνία και την οικονομία. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, έχει καθοριστική σημασία η στήριξη της πολιτείας σε τρεις κύριες κατευθύνσεις:

1. Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και με νέα προγράμματα που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.

2. Ολοκληρωμένο σχέδιο ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο και επιμήκυνση δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, οι οποίες καλούνται να συμβάλουν θετικά στην υπέρβαση της πανδημικής κρίσης.

3. Στήριξη της απασχόλησης όπως έγινε και το 2020 που, παρά τις πρωτοφανείς απώλειες του κλάδου, οι θέσεις εργασίας διατηρήθηκαν. Κομβικό σημείο είναι η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, μέχρι να καταφέρουμε να φτάσουμε στην ομαλοποίηση και στην κανονικότητα.

Πηγή : real.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου