Το Μουσείο Νεότερης Ιστορίας Δωδεκανήσου και την έκθεση που φιλοξενεί επισκέφθηκε σήμερα ο τέως περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Μαχαιρίδης, συνοδευόμενος από τους περιφερειακούς συμβούλους, Ελευθερία  Φτακλάκη και Αντώνη Χατζηιωάννου.

Ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου από την διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ),  Ειρήνη Τόλιου,  της οποίας ιδέα ήταν η παρουσίαση μέρους των αρχείων που αφορούσαν την μακρά περίοδο της ιστορίας της Δωδεκανήσου κατά την Ιταλική περίοδο μέχρι την απελευθέρωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ελληνικό προξενείο επί Ιταλικής περιόδου είναι ένα νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της πόλης, ιδιοκτησία της Οικογένειας Βαγγέλη Παυλίδη που αγοράστηκε από την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση επί θητείας Σάββα Καραγιάννη και ανακατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε επί περιφερειακής θητείας Γιάννη Μαχαιρίδη.

Αξίζουν συγχαρητήρια στην Βουλή των Ελλήνων που ανέλαβε το κόστος της έκθεσης και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους που είχαν την επιμέλεια.

Η δημιουργία του μουσείου και η λειτουργείς του θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους Δωδεκανήσιος και κυρίως τους νέους να διαπιστώσουν μέσω και της ιστορικής τεκμηρίωσης την βαριά κληρονομιά του τόπου και τους αγώνες των Δωδεκανησίων μέχρι την απελευθέρωση.

Η δημιουργία του μουσείο της νεότερης ιστορίας της Δωδεκανήσου ήταν οφειλόμενη τιμή  στον Δωδεκανησιακό λαό!

 

Ρόδος, 2/11/2017

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ