Τοπικές Ειδήσεις

Στενή συνεργασία Δήμου Ρόδου και Πανεπιστημίου Αιγαίου

Την συνεργασία του Δήμου Ρόδου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προκειμένου να προωθηθούν κοινές δράσεις με σημείο αιχμής τα έργα υποδομής, όπως η κατασκευή γηπέδων, ανακοίνωσαν χτες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων και πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ και του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης και ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής κ. Ιωάννης Σεϊμένης.
Εκφράζοντας την ικανοποίηση του ιδίου και της δημοτικής αρχής, στην τοποθέτησή του ο κ. Κολιάδης, υπογράμμισε τα εξής:
«Δεν θα είχαμε πετύχει τίποτε, εάν δεν υπήρχε η διάθεση, πρωτοβουλία και βοήθεια από τον κοσμήτορα. Όλα ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο, όπου σε μια συνάντηση που είχαμε, συζητήσαμε τα θέματα που μας απασχολούν. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια, καθώς το ζητούμενο και από τις δύο πλευρές είναι η αναβάθμιση της περιοχής. Το Παν/μιο Αιγαίου βρίσκεται σε ένα κεντρικότατο σημείο της πόλης και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα γήπεδα είναι πάρα πολύ κακή. Συνεπώς, αυτό το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσά μας (Δήμος Ρόδου και Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου) έχει πλάνο δεκαετίας. Εμείς θα αναβαθμίσουμε τις εγκαταστάσεις (τάπητας, κιγκλιδώματα, φωτισμός κ.λπ.) ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες της Σχολής κατά τις πρωινές ώρες και τις απογευματινές ώρες, να μπορεί να φιλοξενεί παιδιά που αθλούνται από διάφορες ακαδημίες και αναζητούν χώρους άθλησης. Συνεπώς, αναβαθμίζεται ολόκληρη η περιοχή και αναδεικνύεται ο αθλητισμός στο κέντρο, με ασφάλεια. Είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για τον ΔΟΠΑΡ γιατί με αυτό τον τρόπο αποδεικνύεται πως εάν υπάρχει καλή διάθεση, όλα μπορούν να προχωρήσουν».

Όπως ανέφερε, ο ΔΟΠΑΡ έχει επιχορηγηθεί με ένα ποσό της τάξεως των 400.000 ευρώ για το έργο αυτό με απόφαση του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη. Τη μελέτη, έχουν αναλάβει να εκπονήσουν, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου υπό την επίβλεψη του αντιδημάρχου κ. Τηλέμαχου Καμπούρη.
Η διαρρύθμιση των χώρων θα γίνει ώστε να εξυπηρετηθούν πολλές ομάδες. Θα χωριστεί σε τρία γήπεδα 5Χ5 και θα μπορούν να κάνουν προπόνηση τρεις ομάδες, ταυτόχρονα. Όταν θα γίνεται ένας αγώνας θα μπορούν να ενοποιούνται σε ένα γήπεδο 9Χ9. Όπως είπε ο κ. Κολιάδης, θα επιδιωχθεί να βρεθεί και η τελική λύση για την στέγαση του ‘Δωριέα’:
«Ελπίζω και η διοίκηση του ‘Δωριέα’ να καταλάβει ότι πρέπει να βοηθήσει ο ένας τον άλλο για να φτιάξουμε και αυτό το γήπεδο…» ανέφερε.

Ο ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ,
ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΚΠΑ
Ο κοσμήτορας κ. Σεϊμένης αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του project που έχει ως στόχο να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον αθλητισμό τόσο για τους φοιτητές όσο και για τα παιδιά της Ρόδου, που θέλουν να αθλούνται σε αναβαθμισμένους χώρους, με ασφάλεια:
«Το Παν/μιο έχει λάβει υπόψη του και την τοπική κοινωνία και τις ανάγκες των σχολείων, γι αυτό οι αθλητικές υποδομές θα διατίθενται σε όλους.
Το Παν/μιο προσπαθεί να ολοκληρώσει συνολικά το ‘Campus’ (ολόκληρη την περιοχή που θα αναδειχθεί σε πανεπιστημιούπολη). Δυστυχώς, υπάρχει ακόμη σε εκκρεμότητα η κατάσταση με τους ‘καταληψίες’ στο πίσω μέρος του κτιριακού συγκροτήματος πράγμα που μας εμποδίζει να προχωρήσουμε. Ευελπιστούμε ότι στα επόμενα χρόνια, θα υλοποιήσουμε το σχέδιο επισκευής και διαμόρφωσης του χώρου του ΠΙΚΠΑ που μας έχει παραχωρηθεί. Έχει ξεκινήσει το τυπικό του μέρος –αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό, πνευματικό χώρο που χρειάζεται η Ρόδος και πρέπει να υπάρχει για το Παν/μιο. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει παραχωρηθεί μαζί με τους άλλους για εκπαιδευτική χρήση (γι αυτό και δεν μπορούσαμε να πάμε σε άλλες διαδικασίες). Επιθυμία μας, είναι να συνεργαζόμαστε με τους δημόσιους φορείς οι οποίοι υπηρετούν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας της Ρόδου».
Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια που υπάρχουν για την αξιοποίηση του κτηρίου του ΠΙΚΠΑ που έχει παραχωρηθεί στο Παν/μιο Αιγαίου, δήλωσε πως υπάρχει σε εξέλιξη κατ’ αρχάς μια μελέτη για την αξιοποίηση των χώρων (γενικότερα) και μετά την ολοκλήρωσή της, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες:
«Βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο, όπου θα αποτυπωθούν οι ανάγκες όλων των μονάδων του Παν/μίου αφού μην ξεχνάμε πως η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών έχει τρία προγράμματα προπτυχιακών και έντεκα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει διά ζώσης. Πρόσφατα είχαμε καταφέρει να ιδρύσουμε το Κέντρο Γλωσσών το οποίο ευελπιστούμε να αποτελέσει ένα κομμάτι της πανεπιστημιακής δομής που θα μπορέσει να βοηθήσει και να ελκύσει σπουδαστές οι οποίοι δεν είναι φοιτητές αλλά επιθυμούν να διδαχτούν μαθήματα, σε γλώσσες που υπάρχει ενδιαφέρον. Το ΦΕΚ έχει εκδοθεί αλλά η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Αυτό θα στεγαστεί στις δομές της ευρύτερης περιοχής».
Είπε ακόμη πως στο Παν/μιο Αιγαίου, όλα τα μαθήματα θα γίνονται υποχρεωτικά δια ζώσης από τις 11 Οκτωβρίου (προπτυχιακά προγράμματα). Για τα μεταπτυχιακά προγράμματα, είπε ότι ξεκίνησαν ήδη.
Ο κ. Σεϊμένης υπογράμμισε πως το γενικότερο σχέδιο είναι η ενοποίηση αυτών των χώρων, όταν κατασκευαστεί το ΠΙΚΠΑ (εφόσον έχουν αποχωρήσει και οι καταληψίες) καθώς πίσω από το κτήριο υπάρχει ένα άλλο κτήριο που μπορεί να αξιοποιηθεί.
Η υπόθεση με την κατάληψη βρίσκεται στη Δικαιοσύνη εδώ και χρόνια.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ
ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Ένα ακόμη θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι οι φοιτητικές εστίες. «Είναι ένα ζήτημα που μένει ανοιχτό. Στα άλλα νησιά, Σάμο, Χίο, Μυτιλήνη, έχουμε κατασκευάσει φοιτητικές εστίες. Δυστυχώς, στη Ρόδο δεν υπάρχουν. Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών μπορεί να έχει τρία τμήματα ενώ στη Μυτιλήνη υπάρχουν έξι, αλλά στη Ρόδο είναι πολυπληθή. Ο αριθμός των φοιτητών είναι και μεγαλύτερος από άλλα νησιά. Το ζήτημα είναι ανοιχτό και στη Ρόδο, νοικιάζουμε 160 κλίνες σε ξενοδοχεία που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς τους οποίους κάνουμε».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου