Ειδήσεις

Τουρισμός: Η «προίκα» του 2021 παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια – Σε τι στοχεύει η αγορά

Τουρίστες με «φουσκωμένο» πορτοφόλι και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έως και το Νοέμβριο, ο στόχος για Πολιτεία και παράγοντες της αγοράς για τα επόμενα χρόνια

Καθοριστικό θα είναι το επόμενο χρονικό διάστημα για τον ελληνικό τουρισμό. Ο στόχος όπως όλα δείχνουν για έσοδα στο 50% αυτών του 2019 φαίνεται να προσεγγίζεται εάν όχι να υπερκαλύπτεται, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι το επόμενο χρονικό διάστημα και τουλάχιστον έως το τέλος Οκτωβρίου, δεν θα υπάρξει υγειονομικός εκτροχιασμός.

Οι παράγοντες του τουρισμού εκτιμούν ότι εφόσον διατηρηθεί η δυναμική που υπάρχει σήμερα και φαίνεται να υπάρχει μέχρι τουλάχιστον τις 15 με 20 Σεπτεμβρίου, τότε θα είναι απόλυτα εφικτός ο δευτερεύων στόχος που υπήρχε για επέκταση της τουριστικής περιόδου έως και τον Νοέμβριο.

Ο παραπάνω στόχος σε συνδυασμό με το ότι οι τουρίστες που ήρθαν εφέτος στην Ελλάδα είχαν κατά πολύ πιο «φουσκωμένο» πορτοφόλι σε σχέση με πέρυσι, δημιουργεί υψηλότερες προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια.

Η πανδημία αφήνει πίσω της μία βαριά κληρονομιά
Η κατεύθυνση που υπήρχε και στα προ πανδημίας χρόνια ήταν διαχρονικά να καταστεί εφικτό ότι να έρχονται στην Ελλάδα τουρίστες με υψηλότερη οικονομική επιφάνεια και παράλληλα να αυξηθεί σε διάρκεια η τουριστική σαιζόν, πηγαίνοντας έως και του Νοέμβριο, κάτι που είναι εφικτό με βάση τις κλιματικές συνθήκες που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Αυτό λοιπόν που δεν κατάφερε να το πετύχει η χώρα υπό κανονικές συνθήκες φαίνεται να πέτυχε εφέτος και το ζητούμενο βέβαια είναι κατά πόσο μπορεί να το διατηρήσει και τα επόμενα χρόνια.

Εξαιρετικοί μήνες Ιούλιος και Αύγουστος
Όπως δείχνουν τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία, δείχνουν ότι οι δύο «δυνατοί» μήνες για την τουριστική βιομηχανία, Ιούλιος και Αύγουστος πήγαν εξαιρετικά και ξεπέρασαν και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα έσοδα.

Πιο σαφή εικόνα θα έχουμε περίπου στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν και η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία της για την πορεία εσόδων και αφίξεων τον Ιούλιο. Έναν ιδιαίτερα σημαντικό μήνα που θα δείξεις προς τα που γέρνει η πλάστιγγα. Και αυτό διότι άλλο είναι οι εκτιμήσεις και άλλο η επιβεβαίωση αυτών ή στην απευκταία περίπτωση η διάψευση αυτών.

Όπως δείχνουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από την ΤτΕ για τον Ιούνιο, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση, σε σχέση με τις χαμηλές επιδόσεις του 2020. Τα έσοδα του Ιουνίου ανήλθαν σε 790 εκατ. ευρώ φέτος, μόλις 83 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρσι και έναντι 2,55 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019. Επιπλέον, στο εξάμηνο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ, έναντι 734 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020 και 5,41 δισ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019.

Να σημειωθεί ότι ο Ιούνιος ήταν ο πρώτος μήνας που άνοιξε η χώρα για τους ξένους τουρίστες και όχι από την αρχή του μήνα στο σύνολό της. Η εικόνα άλλαξε άρδην τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που παραδοσιακά για τον ελληνικό τουρισμό αποτελούν μήνες αιχμής. Σύμφωνα με την τουριστική αγορά ο Ιούλιος έφερε έσοδα που κυμάνθηκαν στο 70-75% των εσόδων του 2019 –  τότε οι εισπράξεις είχαν φτάσει 3,645 δισ. ευρώ. Ο Αύγουστος μάλιστα φάνηκε να κινείται ακόμα καλύτερα παίρνοντας ώθηση από την αγορά της Βρετανίας που άνοιξε επί της ουσίας στα τέλη Ιουλίου και από τον εσωτερικό τουρισμό.

Να θυμίσουμε ότι τον Αύγουστο του 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν φτάσει τα 4,104 δισ. ευρώ ενώ το 2020 διαμορφώθηκαν στα 1,373 δισ. ευρώ.

Τέλος να σημειωθεί ότι στους δημοφιλείς προορισμούς Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος κ.α. οι πληρότητες μέχρι τις 15 – 20 Σεπτεμβρίου είναι πολύ μεγάλες 70% – 80%, ενώ οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αποτελούν το δυνατό χαρτί της αγοράς εφέτος.

Πηγή imerisia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου