Ρεπορτάζ

H Λαϊκη Συσπείρωση προτείνει τη δημιουργία Δημοτικής Υπηρεσίας Καθαριότητας

Επίθεση κατά της δημοτικής αρχής Ρόδου αλλά και της περιφερειακής αρχής Ν.Αιγαίου, εξαπέλυσε ο επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας ‘Λαϊκή Συσπείρωση’ κ. Τάκης Πότσος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες μαζί με την περιφερειακή σύμβουλο, κα Μαρία Χατηγιάννη. Σημείο αιχμής ήταν η κατάσταση με την αποκομιδή των σκουπιδιών και τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών:
«Δεν υπερβάλλουμε όταν λέμε ότι γύρω από τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών σε δημόσιο, δήμους και περιφέρειες, στήνεται πάρτι εκατομμυρίων ευρώ και θησαυρίζουν διάφοροι επιχειρηματίες από το ξεζούμισμα του λαού. Αυτό γίνεται και στο δήμο Ρόδου, με εκατοντάδες αναθέσεις ή ακόμα και με ανοιχτούς διαγωνισμούς για προσφορά υπηρεσιών, με τρανταχτό παράδειγμα την Καθαριότητα.
Οι υπηρεσίες της καθαριότητας απαξιώθηκαν πολύ πριν από τον Καλλικράτη το 2010. Εγκαταλείφθηκαν, με αποτέλεσμα ο εξοπλισμός να μην συντηρείται, να παροπλίζεται, και ταυτόχρονα να μη προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό. Ήταν κεντρική πολιτική κατεύθυνση όλων των κυβερνήσεων η παράδοση σε ιδιώτες των κερδοφόρων δημοτικών υπηρεσιών και γι’ αυτό την εφάρμοσαν και όλες ανεξαιρέτως οι δημοτικές αρχές μέχρι σήμερα.
Συνειδητά οδήγησαν την καθαριότητα του Δήμου σε ιδιωτικοποίηση με αποτέλεσμα να πληρώνουν οι δημότες ακριβά τέλη και να έχουμε υποβαθμισμένες υπηρεσίες σε χωριά και λαϊκές γειτονιές», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πότσος.
Ανέφερε ακόμη ότι ετοιμάζεται ένας μεγάλος διαγωνισμός για ανάθεση σε ιδιώτες, της καθαριότητας και του πρασίνου εκφράζοντας επιφύλαξη ότι δεν θα είναι ανταποδοτική υπηρεσία και θα φορτώσει με πρόσθετα τέλη τους δημότες.
«Η πρότασή μας για Δημοτική Υπηρεσία Καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό είναι η μόνη λύση προς όφελος του Ροδιακού λαού. Να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων στην πηγή απορριμμάτων.
Να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή. Με την υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα, αρμόδιο για τα δημόσια έργα» όπως τόνισε.

Η Μ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ
Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα Μαρία Χατζηγιάννη, περιφερειακή σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν.Αιγαίου, που μίλησε για την ΠΝΑι:
«Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ιδιωτικοποιήσεις υποδομών και υπηρεσιών και από την Περιφέρεια με αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους των νησιών τόσο όσον αφορά στο κόστος και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων που θα απασχολούνται σε αυτές.
Συγκεκριμένα η περιφερειακή αρχή μέσω του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου, τον λεγόμενο ΦΟΔΣΑ Ν.Α. και με προγραμματική σύμβαση που ήδη έχει κάνει με αυτόν το φορέα, σκοπεύει να υλοποιήσει το έργο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΥ» μαζί με ιδιώτες. Τα λεγόμενα ΣΔΙΤ. Η κάλυψη του κόστους του έργου που ανέρχεται σε 31.700.000 ευρώ θα είναι 60% από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους και το 40% από ιδιώτες. (19.000.000 και 12.680.000)
Το πρώτο και το κύριο ερώτημα είναι για ποιο λόγο μπαίνει ένας επιχειρηματίας σ’ αυτή τη διαδικασία. Να επενδύσει δηλαδή στην υλοποίηση ενός δημόσιου έργου; Φυσικά δεν μπαίνει γιατί έχει ευαισθησία για το περιβάλλον και το μυαλό του είναι για να βοηθήσει το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Το μυαλό του βρίσκεται στο κέρδος».
Όπως ανέφερε, η ΠΝΑι δεν αφήνει έξω από το σχεδιασμό της και τον τομέα της ανακύκλωσης αφού κάλεσε την οικονομική επιτροπή σε δια περιφοράς συνεδρίαση, δηλαδή χωρίς κανένα διάλογο με τα μέλη της ΟΕ, για στήριξη στον ΦΟΔΣΑ σε δράσεις ανακύκλωσης ύψους 33.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
«Για εμάς, δεν μπορεί να υπάρχει εμπορευματοποίηση, δεν μπορεί να υπάρχει κέρδος σ’ έναν τέτοιο κρίσιμο τομέα που έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία. Επομένως δεν μπορούμε να δεχτούμε την εμπορευματοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που αυτή συνεπάγεται, ακόμα και σ’ αυτή την περίφημη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που σημαίνει τα έξοδα δημόσια, δηλ.. όλων των φορολογούμενων από τη μία πλευρά και τα κέρδη ιδιωτικά από την άλλη».
-Τέλος, αναφέρθηκε στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της ΠΝΑΙ, λέγοντας πως:
«Ενώ είναι μια ΑΕ, αναγορεύεται ως ισότιμος με την Περιφέρεια. Δηλαδή μια άλλη Περιφέρεια ΑΕ, με καλοπληρωμένα στελέχη στη διοίκησή της. Ο ρόλος τους θα είναι να ενσωματώσουν τη Περιφέρεια στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Να διαχειρίζονται συγκεντρωτικά τους τοπικούς πόρους, τη γη και τις υποδομές. Γιατί νομοθέτησε η κυβέρνηση κατ’ αρχήν τους Α.Ο. και τους υλοποίησαν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες;
Η απάντηση είναι ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι χρειάζονται τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς γιατί θα διευκολύνει το φαγοπότι των εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Εμείς, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να ενημερώσουμε τον κόσμο, να αμφισβητήσει και ν’ ανατρέψει αυτή τη πολιτική προτάσσοντας τις δικές του ανάγκες» κατέληξε η κ. Χατζηγιάννη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου