Κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, απευθύνει σήμερα μέσω της συνέντευξής τους στη «δ» ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος δηλώνει ότι «τώρα ξεκινάει η μεγάλη αντεπίθεση της πραγματικής προοδευτικής παράταξης» κάνοντας την αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.
Επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα στο νομό Δωδεκανήσου καταδεικνύει τις βαθιές ρίζες της δημοκρατικής παράταξης στο νομό, εκτιμά ότι το ποσοστό του ΚΙΝ.ΑΛ. θα αυξηθεί επιπλέον στις εθνικές εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει περαιτέρω πτώση, προχωρά σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για την διείσδυση της «Χ.Α.» στην νεολαία, κάνει λόγο για «κακοποίηση του θεσμού της Δικαιοσύνης και καθεστωτικές παρεμβάσεις» από τον ΣΥΡΙΖΑ και… δίνει ραντεβού με τους προοδευτικούς πολίτες στις 7 Ιουλίου!
• Κύριε Χρηστίδη θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών. Υπάρχουν δύο τάσεις, η μια που δηλώνει ικανοποιημένη λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και η άλλη που υποστηρίζει ότι ήταν ένα κακό αποτέλεσμα λόγω της πορείας του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εσείς πώς αποτιμάτε το αποτέλεσμα των εκλογών για το ΚΙΝ.ΑΛ.;
Το Κίνημα Αλλαγής βγήκε ενισχυμένο και με νέα δυναμική, άντεξε τα fake news κάποιων παραδημοσκόπων και εκτόπισε από την τρίτη θέση την Χρυσή Αυγή, βάζοντας οριστικά στο περιθώριο τους νεοναζιστές.
Σε όλη τη χώρα μας ψήφισαν 100.000 περισσότεροι πολίτες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015.
Αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα αποτελέσματα ήταν θετικά, στηρίξαμε συνδυασμούς με προοδευτικό πρόσημο και με νέους ανθρώπους, όπως στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Οι μισοί σχεδόν από τους δημάρχους που στηρίξαμε στις μεγάλες πόλεις πέρασαν στο δεύτερο γύρο.
Οι δεσμοί μας με την Αυτοδιοίκηση είναι ανεξίτηλοι και αυτό αποτυπώθηκε με την ισχυρή παρουσία πετυχημένων αυτοδιοικητικών προσώπων και σχημάτων. Επιπλέον, διαψεύστηκαν εκκωφαντικά και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία που μιλούσαν για ντέρμπυ. Το Κίνημα Αλλαγής άντεξε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Τώρα ξεκινάει η μεγάλη αντεπίθεση της πραγματικής προοδευτικής παράταξης για να φύγουμε οριστικά από τις απομιμήσεις.
Σε όλους αυτούς που μας τίμησαν με τη ψήφο τους θέλουμε να προστεθούν χιλιάδες προοδευτικοί άνθρωποι που απελευθερώθηκαν από την τεχνητή πόλωση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ. Στις εθνικές εκλογές θα πάμε πολύ καλύτερα.
• Στα Δωδεκάνησα πάντως, τα μέλη του και τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι ικανοποιημένα από το διψήφιο ποσοστό του κόμματος στις ευρωεκλογές. Φαίνεται ότι ακόμα κρατά δυνάμεις στο νομό…
Ενισχυόμαστε σημαντικά στα Δωδεκάνησα, καταγράψαμε ποσοστό που είναι σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από αυτό των εκλογών του 2015, καταδεικνύοντας τις βαθιές ρίζες της δημοκρατικής παράταξης στο νομό. Σε όλη την Ελλάδα τα αποτελέσματα και τα μηνύματα είναι παρόμοια, οι προοδευτικοί πολίτες που αναζητούν ελπίδα αρχίζουν να επιστρέφουν στο σπίτι τους, στο κόμμα της καρδιάς τους. Αυτές οι δυνάμεις είναι η βάση για την Ανατροπή.
• Η ΝΔ βγήκε σαφώς ενισχυμένη από τις ευρωεκλογές, και από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν προτίμησαν το ΚΙΝ.ΑΛ. αλλά επέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό πού το αποδίδετε;
Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές του ήταν ο μεγάλος χορηγός του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Τσίπρας ήταν όλα αυτά τα χρόνια συγκυβερνήτης και συνεργάτης των ακροδεξιών, προστάτης της περιόδου Καραμανλή 2004-2009 που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και αυτός που ήρθε στην εξουσία πάνω σε τρακτέρ και την εγκαταλείπει από τα κότερα παρέα με τις ελίτ.
Ο κ.Τσίπρας έλεγε ότι νοιάζεται για τους πολλούς. Στην πράξη τα πήρε από τους πολλούς και άφησε στο απυρόβλητο τους λίγους. Οι εθνικές εκλογές θα έχουν ένα διακύβευμα και αυτό θα είναι το ποιος θα εκφράσει αυθεντικά τον προοδευτικό χώρο.
Εκεί το αποτέλεσμα του Κινήματος Αλλαγής θα είναι πολύ μεγαλύτερο και το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ πιο κάτω.
Μπροστά μας πλέον έχουμε τις εθνικές εκλογές, ποιος είναι ο στόχος πλέον για τον ΚΙΝ.ΑΛ. Θεωρείτε ότι η πορεία στις ευρωεκλογές επιτρέπει να μπει ψηλά ο πήχης;
Ο πήχης μπορεί να είναι μόνο ψηλά για το Κίνημα Αλλαγής. Μέχρι τις εκλογές θα παρουσιάσουμε σε όλους τους πολίτες το μοντέλο προοδευτικής διακυβέρνησης που έχουμε επεξεργαστεί.
Η προεκλογική περίοδος θα είναι ευκαιρία να αναδείξουμε τις πραγματικά προοδευτικές προτάσεις για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας. Ο στόχος είναι να γίνουμε ο κύριος εκφραστής όλων των φίλων που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και διαψεύστηκαν οικτρά οι ελπίδες τους.
Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με αυτούς που ενώ ανήκουν παραδοσιακά στη δημοκρατική παράταξη ψήφισαν Νέα Δημοκρατία για να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Τους λέμε ότι αυτό θέλει και ο κ. Τσίπρας.
Η ψήφος που πονάει τον κ. Τσίπρα, είναι η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής. Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ περνάει μέσα από την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής. Ένα είναι το σίγουρο, ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, η ΝΔ δεν είναι λύση, η Κεντροαριστερά έρχεται.
Αντιλαμβάνεστε ότι το ερώτημα που τίθεται ξανά είναι τι θα πράξει το ΚΙΝΑΛ την επομένη των εθνικών εκλογών.
Εμείς χαράξαμε και κρατάμε αυτόνομη πορεία, αυτή είναι η σταθερή μας θέση. Η προτεραιότητα μας είναι να βγει οριστικά η χώρα από τη κρίση, τα δέκα χρόνια είναι πολλά. Αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε με συντηρητικές πολιτικές.Δεν μπορούμε να το πετύχουμε ούτε με αυτοδύναμη δεξιά κυβέρνηση, ούτε με κυβέρνηση της δεξιάς που θα έχει βολικά συμπληρώματα.
Η Ελλάδα χρειάζεται προοδευτική αλλαγή για να πάει μπροστά. Ζητάμε από τους πολίτες δύναμη καθαρής διερευνητικής εντολής ώστε με βάση το Σχέδιο Ελλάδα, που έχουμε προτείνει εδώ και πολύ καιρό, και με εθνική συνεννόηση να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης για την ανασυγκρότηση της χώρας σε προοδευτική κατεύθυνση. Οι εθνικές εκλογές θα έχουν ένα διακύβευμα και αυτό θα είναι το ποιος θα εκφράσει αυθεντικά τον προοδευτικό χώρο.
• Σε τι αλήθεια εξυπηρετεί η προκήρυξη εκλογών από τον κ. Τσίπρα, λίγους μήνες μόλις πριν την λήξη της θητείας της κυβέρνησης;
Είναι τόσο μεγάλη η αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα μπορούσε πλέον να σταθεί στην εξουσία παρά τον απίστευτο κυνισμό και την αλαζονεία των στελεχών του. Ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που έλεγε ότι δεν υπάρχει ούτε “μία στο εκατομμύριο” να χάσω και τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους.
Τώρα ζητά νέα εντολή εκβιάζοντας, λέγοντας στους τους συνταξιούχους ότι αν εγώ χάσω δεν θα πάρετε τα χρήματά σας, αν εγώ χάσω δεν θα έρθουν τα θετικά μέτρα. Την προηγούμενη Κυριακή είχαμε μία προσωπική ήττα του κ. Τσίπρα η οποία στις εθνικές εκλογές θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Ποια είναι η γνώμη σας για την επιλογή της κυβέρνησης να επιβάλει ηγεσία της αρεσκείας της στην κορυφή της Δικαιοσύνης λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές;
Η κυβέρνηση δεν έχει την τυπική αρμοδιότητα να προχωρήσει στο διορισμό νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο από τη στιγμή που δεν αντιπροσωπεύει το εκλογικό σώμα και υπάρχει ανάγκη διάλυσης της Βουλής.
Η κακοποίηση του θεσμού της Δικαιοσύνης και οι καθεστωτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν όπως φαίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή που θα μείνει στην εξουσία. Είναι απαράδεκτο, αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό να προχωρήσει η Κυβέρνηση στον ορισμό του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου διασύροντας και υπονομεύοντας τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Η επιστολή του υπουργού δικαιοσύνης αποκλειστικά στη ΝΔ για τα θέματα της
ηγεσίας της δικαιοσύνης αποτυπώνει την αντίληψη τους για ακόμη μια φορά για τη λειτουργία των Θεσμών και της δημοκρατίας.
Οι προοδευτικοί πολίτες θα δώσουν την απάντηση τους στις 7 Ιουλίου.
• Κύριε Χρηστίδη εσείς ανήκετε στην νέα γενιά των πολιτικών, που ομολογουμένως έχει χώρο στο ΚΙΝ.ΑΛ., έχει βγει μπροστά και μάλιστα η κ. Φώφη Γεννηματά εμπιστεύτηκε νέους ανθρώπους του χώρου σε σημαντικές θέσεις. Ωστόσο, μόλις το 3% των νέων από 17 έως 24 ετών, εμπιστεύτηκαν το ΚΙΝ.ΑΛ. στις ευρωεκλογές όταν μάλιστα η Χ.Α. σε αυτές τις ηλικίες δείχνει να έχει απήχηση που αγγίζει το τρομακτικό ποσοστό του 13,3%. Θα θέλαμε το σχόλιό σας.
Η γενιά μου κουράστηκε από τα πολλά λόγια. Θέλει πράξεις. Θέλει άλλο ύφος και ήθος. Συνέπεια και σοβαρότητα, ελπίδα και όραμα.
Δυστυχώς, η κρίση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη οδήγησε στην άνοδο λαϊκιστικών και φασιστικών δυνάμεων που έταξαν εύκολες λύσεις στους νέους ανθρώπους. Εμείς πιστεύουμε σε ένα νέο ουσιαστικό κοινωνικό συμβόλαιο με ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Να ακούσουμε τα παιδιά και τους νέους που προβληματίζονται σε κάθε γειτονιά της πατρίδας μας και νιώθουν μακριά από τις εξελίξεις.
Οι λύσεις στα προβλήματα πρέπει να σταματήσουν πηγαίνουν για το μέλλον και εμείς πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα που έχουν οι νέοι άνθρωποι σήμερα. Τώρα! Εμείς προτείνουμε το πενταετές πρόγραμμα στήριξης για τα νέα παιδιά όταν στήνουν τη δική τους επαγγελματική δραστηριότητα. Για να βοηθήσουμε την πρόσληψη νέων ανθρώπων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, άμεσα χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς μεγάλο κόστος προτείνουμε συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις.
Στήριξη της οικογένειας με επίδομα τοκετού και 500 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί για τα τρία πρώτα χρόνια. Τα δικαιώματα των πολυτέκνων να αποδοθούν και στους τρίτεκνους. Τέλος κάθε παιδί να έχει μία θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε με την πολιτική μας και τις προτάσεις μας ότι μπορεί ο Έλληνας να ζήσει καλύτερες μέρες. Οι παλιότεροι ξέρουν ότι έζησαν καλύτερα με το ΠΑΣΟΚ. Τώρα πρέπει και η νέα γενιά να ζήσει καλύτερα με το Κίνημα Αλλαγής.
• Κύριε Χρηστίδη τελικά το ΚΙΝ.ΑΛ σε ποιους απευθύνεται;
Σε όλους αυτούς που στέκονται απέναντι στη συντήρηση, τα ψέματα και το διχασμό. Στους παλιούς μας φίλους που ξέρουν την προσφορά του ΠΑΣΟΚ, που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και προδόθηκαν οι ελπίδες τους. Απλώνουμε το χέρι σε όλους αυτούς που κουράστηκαν από την κοκορομαχία ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους σοσιαλιστές, τους σοσιαλδημοκράτες, όλους τους δημοκράτες του μεταρρυθμιστικού προοδευτικού κέντρου, της ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας, όλους τους πατριώτες που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και στην ανάγκη για προοδευτικές αλλαγές.
Σε αυτούς που θέλουν να μειωθούν οι ανισότητες, να τερµατιστεί η συγκέντρωση πλούτου και ιδιοκτησίας στα χέρια των λίγων. Που πιστεύουν στα δίκτυα κοινωνικής προστασίας και στις ποιοτικές δηµόσιες υπηρεσίες για την πρόληψη της φτώχειας και την προστασία όσων βρίσκονται σε ανάγκη.
Για να δώσουμε προτεραιότητα στα κοινωνικά δικαιώµατα των πολιτών έναντι των οικονοµικών ελευθεριών που έχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Για να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη και κάθε πολίτης και κάθε εταιρεία να συνεισφέρει µε τρόπο δίκαιο στην κοινωνία.

 

*Σημ. Η συνέντευξη δόθηκε πριν από τις εξελίξεις με το ψηφοδέλτιο Επικράτειας και την αποχώρηση του Ε. Βενιζέλου

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ