Τοπικές Ειδήσεις

«Μια από τα ίδια» η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου!

Στη μικτή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με τη φυσική παρουσία των επικεφαλής και των μελών των παρατάξεων της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας και μέσω τηλεδιάσκεψης δεν έλειψαν για μία ακόμη φορά οι διαξιφισμοί.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Δημήτρης Ζανεττούλλης αναφέρθηκε στην νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ της ΔΕΥΑΡ, του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη Β’ φάση της σύνδεσης του Φράγματος Γαδουρά, στην τιμολογιακή πολιτική και στην ποιότητα του νερού, τάχθηκε υπέρ της άντλησης νερού από τις γεωτρήσεις και άφησε …αιχμές κατά της διοίκησης της δημοτικής επιχείρησης.
Σε έντονο και αυστηρό ύφος απάντησε στον Δ. Ζανεττούλλη ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, αποδομώντας τη ρητορική περί ακριβού και μη ποιοτικού νερού η οποία στηρίζεται -όπως αποδείχθηκε περίτρανα- σε σαθρά και αβάσιμα επιχειρήματα.
«Θα ήθελα να ρωτήσω τον Δημήτρη Ζανεττούλλη αν αναφέρεται στους ξενοδόχους και στις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΥΑΡ. Αναφέρεται στους ξενοδόχους που η έκπτωση στο λογαριασμό του νερού τους φέρει την υπογραφή του Δημήτρη Ζανεττούλλη; Και αναφέρεται στο διψήφιο ποσοστό μείωσης που δόθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΡ επί των ημερών της πρώην δημοτικής αρχής; Ο Δημήτρης Ζανεττούλλης μπορεί να με διαψεύσει; Μιλά άραγε γι’ αυτούς τους ξενοδόχους που λόγω της ακαταλληλότητας του νερού το οποίο τους παρείχε τότε η ΔΕΥΑΡ, μειώθηκε σε διψήφιο ποσοστό η τιμή του;
Είναι ντροπή να αποφασίζει το ΔΣ της ΔΕΥΑΡ με την υπογραφή του Δημήτρη Ζανεττούλλη και του Αγαπητού Πάλλα ότι το νερό που πωλήθηκε σε ξενοδόχους της Νότιας Ρόδου ήταν ακατάλληλο για να το πιει ο ξενοδόχος, ο εργαζόμενος και ο φιλοξενούμενος και να μειώνει για τον λόγο αυτό την τιμή. Γι’ αυτή την έκπτωση μιλάτε;
Δεν είχατε άραγε δισταγμό να υπογράφετε τότε τις εκπτώσεις για το ακατάλληλο νερό που προμήθευε η ΔΕΥΑΡ στους ξενοδόχους της Νότιας Ρόδου; Πώς έρχεστε τώρα να μας κουνήσετε το δάχτυλο; Και ποιο δάχτυλο μας κουνάτε; Ένα από τα πέντε με τα οποία υπογράψατε την έκπτωση της τιμής για το ακατάλληλο νερό με το οποίο προμηθεύατε τους πολίτες της Νότιας Ρόδου», είπε ο κ. Καμπουράκης, τονίζοντας ότι στόχος της δημοτικής αρχής και της παρούσας διοίκησης της ΔΕΥΑΡ είναι να παρέχει επαρκείς ποσότητες ποιοτικού νερού στη σωστή τιμή στον δημότη.
Αναλυτικότερα ο κ. Καμπουράκης ανέφερε τα εξής: «Η ΔΕΥΑΡ οφείλει να πουλά νερό στο Ροδίτη, στην τιμή που ο Ροδίτης μπορεί να πληρώσει. Δεν έχει δικαίωμα η ΔΕΥΑΡ να εισπράττει τέλη έργων για έργα που έχουν επιδοτηθεί από άλλη πηγή… Η ΔΕΥΑΡ οφείλει να πληροφορεί τον πολίτη και αγοραστή του νερού μία φορά το χρόνο για το πού πήγαν τα τέλη έργων που πλήρωσε (ο πολίτης) μέχρι το τελευταίο ευρώ. Κουνήστε όσο θέλετε το δάχτυλό σας στον καθρέφτη, όχι σε εμάς. Εμείς αγωνιζόμαστε από τον Σεπτέμβριο του 2019 με την πανδημία και χίλια μύρια άλλα προβλήματα που υπάρχουν ανά τον κόσμο και αφήνουμε σε εσάς την τοξικότητα. Εάν κάποια στιγμή θελήσετε να ζητήσετε συγγνώμη από το Ροδιακό λαό για όλα όσα του επιβάλατε και στερήσατε και την κατάντια στην οποία τον καταδικάσατε με τις απόψεις σας που υπαγορεύουν ότι θα πρέπει να πετάτε 10 εκατομμύρια νερού το χρόνο από το φράγμα Γαδουρά στη θάλασσα και να αντλείται η ποσότητα αυτή από τις γεωτρήσεις επειδή αυτές …συμφέρουν τον Δημήτρη Ζανεττούλλη. Οι γεωτρήσεις είναι πολυδάπανες. Αναρωτιέμαι κύριε Ζανεττούλλη, τι θέλετε να μας πείτε ότι (οι γεωτρήσεις) είναι η λύση; Μας κουνάτε εσείς το δάχτυλο για τη διοίκηση της ΔΕΥΑΡ; Δεν καταλαβαίνετε ότι οι δικές σας τακτικές καταδικάστηκαν στις εκλογές»;
Μετά από όλα αυτά, ο κ. Ζανεττούλλης …ψέλλισε ότι όντως στη Νότια Ρόδο ο κόσμος έπινε νερό αλμυρό για δύο χρόνια και πώς μειώθηκε για τον λόγο αυτό η τιμή του, με τον δήμαρχο να απαντά ότι ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΡ (επί δημαρχίας Φ. Χατζηδιάκου) παραδέχθηκε ευθέως ότι έγινε μείωση της τιμής του νερού εκ των υστέρων λόγω της κακής ποιότητάς του.
«Προβήκατε εκ των υστέρων στην έκπτωση επειδή το νερό που χρεώσατε ήταν ακατάλληλο. Αυτό παραδεχθήκατε μόλις. Είπα ότι υπογράψατε χρέωση ακατάλληλου νερού και ευχαριστώ που το επιβεβαιώσατε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπουράκης.

Το Εθνικό Θέατρο
Με αφορμή τις αιχμές του Φώτη Χατζηδιάκου για το Εθνικό Θέατρο και το ερώτημα γιατί να είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο φορέας υλοποίησης του έργου, ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης, τον ρώτησε γιατί εκείνος δεν έκανε καμία ενέργεια για την αποκατάστασή του κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του ως δήμαρχος (έχοντας μάλιστα επαφές με τον πρώην πρωθυπουργό Α. Τσίπρα) αλλά και κατά τη διάρκεια της θητείας του στα κοινά στη Νομαρχιακή και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Συνέστησε δε στον κ. Χατζηδιάκο να ασκεί γόνιμη και παραγωγική αντιπολίτευση.
Μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Ποιος ρωτά, εκείνος που για 20 χρόνια το έγδερνε; Για το Εθνικό Θέατρο υπάρχει χρηματοδότηση και το έργο προχωρά. Δεν έχουν τα πράγματα όπως τα παρουσιάζει η αντιπολίτευση. Αντιπολίτευση δεν είναι να εκτρέπεις την συζήτηση σε άλλο τερέν. Το ζήτημα είναι να αγαπάς τον τόπο και να χαίρεσαι που έγινε κάτι καλό. Η ταμπέλα στο Εθνικό να γράφει ότι έγινε από τον Ροδιακό λαό. Δεν με ενδιαφέρει κάτι άλλο μένα. Και όνομα και ιστορία έχω. Εγώ τον Φώτη Χατζηδιάκο τον έχω ανάγκη παραγωγικό και θετικό στο δημοτικό συμβούλιο. Το θέμα είναι να κάνουμε πράγματα για το Ροδιακό λαό», είπε ο δήμαρχος Ρόδου.

Τηλέμαχος Καμπούρης
Στην άστοχη τοποθέτηση του κ. Φώτη Χατζηδιάκου ότι το Φαληράκι, όπου εκτελούνται εργασίες για την ανάπλαση της πλατείας και την αναμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων, θυμίζει …Μαριούπολη ενώ η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει, απάντησε με ιδιαίτερα αιχμηρό και καυστικό τρόπο ο αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών κύριος Τηλέμαχος Καμπούρης
«Ο κ. Χατζηδιάκος ήταν αντιδήμαρχος των τεχνικών υπηρεσιών και γνωρίζει πολύ καλά τα στάδια της ωριμότητας ενός έργου από την αρχή της δημοπράτησης μέχρι και την υπογραφή της σύμβασης και υλοποίησής του. Σε ό,τι αφορά στην ανάπλαση της Πλατείας Φαληρακίου και τα συνοδά έργα, τον ενημερώνω ότι βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος. Είναι τουλάχιστον ατυχείς οι παρατηρήσεις του για εικόνες Μαριούπολης. Δεν βοηθούν σε τίποτε τέτοιες παρομοιώσεις. Όλα τα έργα και ειδικά δύο έργα τόσο μεγάλου προϋπολογισμού έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Να είναι σίγουρος ότι θα ολοκληρωθούν έγκαιρα και όπως πρέπει», είπε ο κ. Καμπούρης, ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος ο Φ. Χατζηδιάκος του ψιθύρισε στο αυτί πως γνωρίζει ότι δεν φταίει ο ίδιος. Ο κ. Καμπούρης τόνισε ότι λειτούργησε δημοκρατικά, προχωρώντας στην υλοποίηση των έργων, έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη των μελών του τοπικού συμβουλίου Καλυθιών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα μέλη του τοπικού συμβουλίου επέμεναν να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα και όχι μετά το πέρας της σεζόν.
«Φεύγοντας ο κ. Χατζηδιάκος με τον οποίο τυχαίνει να καθόμαστε σε διπλανά έδρανα, μου ψιθύρισε… “δεν φταις εσύ”… Προσωπικά, ξέρω να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου… Συναντήθηκα με το τοπικό συμβούλιο Καλυθιών και όταν έθεσα το ενδεχόμενο να μην ξεκινήσει τώρα το έργο αλλά τον Οκτώβριο μετά το πέρας της σεζόν, οι περισσότεροι από αυτούς που μας …εγκαλούν σήμερα για την κατάσταση, επέμειναν διακαώς να γίνει τώρα. Δημοκρατικά σκεπτόμενος κατέληξα λοιπόν να ξεκινήσει το έργο άμεσα. Τους ενημερώνω όλους αυτούς ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος όπως πρέπει», ανέφερε ο κ. Καμπούρης, ενώ απαντώντας σε σχόλιο του κ. Χατζηδιάκου για την κατάσταση των δρόμων, είπε ότι ο ίδιος πέφτει στην παγίδα της μικροπολιτικής της λακκούβας που κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας καταδίκαζε. Τόνισε ότι οι δρόμοι στους οποίους ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρεται είχαν να συντηρηθούν πολλά χρόνια ή δεν είχαν συντηρηθεί ποτέ σωστά. «Αυτή είναι η πικρή αλήθεια», τόνισε ο κ. Τηλέμαχος Καμπούρης
Σημειώνεται τέλος ότι το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε εκτός ημερησίας διάταξης να ονομαστεί οδός (εντός σχεδίου πόλεως) σε Μάσαρη Κύπρου. Επίσης αποφασίστηκε να απονεμηθεί τιμητική διάκριση στον Σεραφείμ Αθανασίου ως μέλος του κλιμακίου των ανδρών της χωροφυλακής που ήλθε στη Ρόδο το 1947 και συγγραφέα βιβλίου για τη Ρόδο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου