ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι έμποροι τάσσονται κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Καταστήματα

Προ­βλη­μα­τι­σμό και έντο­νη ανη­συ­χία έχει προ­κα­λέ­σει στη Ρόδο η ει­σή­γη­ση του υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης για την λει­τουρ­γία των κα­τα­στη­μά­των τις Κυ­ρια­κές, που πε­ριε­λή­φθη στο πο­λυ­νο­μο­σχέ­διο το οποίο ήδη ψη­φί­στη­κε.

Να ση­μειω­θεί πως η Ρόδος είναι με­τα­ξύ των του­ρι­στι­κών νομών της χώρας όπου το μέτρο επι­διώ­κε­ται να εφαρ­μο­σθεί πι­λο­τι­κά.

«Δεν γνω­ρί­ζου­με τι έχει γίνει. Στο πο­λυ­νο­μο­σχέ­διο φαί­νε­ται να έχει πε­ρι­λη­φθεί η λει­τουρ­γία των κα­τα­στη­μά­των τις Κυ­ρια­κές. Θα πε­ρι­μέ­νου­με να έρ­θουν στη Ρόδο οι σχε­τι­κές απο­φά­σεις», δή­λω­σε ο πρό­ε­δρος του Εμπο­ρι­κού Συλ­λό­γου Ρόδου κ. Νίκος Κου­κού­λης και πρό­σθε­σε πως το τοπίο θα ξε­κα­θα­ρί­σει όταν θα έρθει στη Ρόδο η διευ­κρι­νι­στι­κή εγκύ­κλιος για τη λει­τουρ­γία των κα­τα­στη­μά­των τις Κυ­ρια­κές.

«Δεν γνω­ρί­ζου­με ακόμη ποια κα­τα­στή­μα­τα θα λει­τουρ­γούν τις Κυ­ρια­κές και αν το μέτρο έχει πε­ρι­λά­βει και τις με­γά­λες εμπο­ρι­κές αλυ­σί­δες. Μόλις έρθει στη Ρόδο η διευ­κρι­νι­στι­κή εγκύ­κλιος θα συ­νε­δριά­σει το διοι­κη­τι­κό συμ­βού­λιο του Εμπο­ρι­κού Συλ­λό­γου και θα λάβει απο­φά­σεις», δή­λω­σε ο κ. Νίκος Κου­κού­λης.

Σε ερώ­τη­ση αν συμ­φω­νεί με την από­φα­ση, που έχει λη­φθεί σε κε­ντρι­κό επί­πε­δο, ο πρό­ε­δρος του Εμπο­ρι­κού Συλ­λό­γου Ρόδου δή­λω­σε:

«Δεν πι­στεύω ότι βοηθά σε κάτι η λει­τουρ­γία των εμπο­ρι­κών κα­τα­στη­μά­των τις Κυ­ρια­κές. Μας εξυ­πη­ρε­τεί η από­φα­ση που υπέ­γρα­ψε ο αντι­πε­ρι­φε­ρειά­χης κ. Φώτης Χα­τζη­διά­κος για το ωρά­ριο λει­τουρ­γί­ας των κα­τα­στη­μά­των που εξυ­πη­ρε­τούν τους του­ρί­στες. Εμείς το λύ­σα­με το θέμα και δεν μας εν­δια­φέ­ρει τόσο η ιστο­ρία αυτή».

«Γνω­ρί­ζου­με ότι στο πο­λυ­νο­μο­σχέ­διο που ψη­φί­στη­κε την πε­ρα­σμέ­νη Κυ­ρια­κή έχει πε­ρι­λη­φθεί το μέτρο το οποίο σχε­τί­ζε­ται με τη λει­τουρ­γία των κα­τα­στη­μά­των τις Κυ­ρια­κές. Αν αυτό συμ­βεί, το λόγο θα έχουν οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις. Δεν μπο­ρού­με να συμ­φω­νή­σου­με με κάτι τέ­τοιο», δή­λω­σε στη «δ» ο πρό­ε­δρος του Ερ­γα­τι­κού Κέ­ντρου κ. Σάβ­βας Χα­τζη­σάβ­βας.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η αλ­λα­γή που ει­ση­γή­θη­κε το υπουρ­γείο Ανά­πτυ­ξης προ­βλέ­πει ότι με από­φα­ση του υπουρ­γού Ανά­πτυ­ξης, που θα εκ­δο­θεί έως τον Ιού­νιο, θα ορι­σθούν ύστε­ρα από δια­βού­λευ­ση με το­πι­κούς και συλ­λο­γι­κούς φο­ρείς του­λά­χι­στον τρεις του­ρι­στι­κές πε­ριο­χές, όπου θα επι­τρέ­πε­ται πι­λο­τι­κά για ένα έτος η προ­αι­ρε­τι­κή λει­τουρ­γία όλων των εμπο­ρι­κών κα­τα­στη­μά­των, δη­λα­δή όχι μόνο όσων είναι κάτω των 250 τ.μ., όλες τις Κυ­ρια­κές, χωρίς να απαι­τεί­ται από­φα­ση του εκά­στο­τε αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη.

Μά­λι­στα, προ­βλέ­πει ότι θα ορι­σθεί φο­ρέ­ας πα­ρα­κο­λού­θη­σης της πι­λο­τι­κής εφαρ­μο­γής δρά­σης για την εξα­γω­γή συ­γκρι­τι­κών συ­μπε­ρα­σμά­των.

Οπως εκτί­μη­σαν πα­ρά­γο­ντες της αγο­ράς σε κε­ντρι­κό επί­πε­δο προ­κει­μέ­νου να εξα­χθούν ασφα­λή συ­μπε­ρά­σμα­τα για την απο­δο­τι­κό­τη­τα ή μη του μέ­τρου, θα χρεια­στεί να εφαρ­μο­στεί σε μια πε­ριο­χή που συ­γκε­ντρώ­νει τρία βα­σι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά: έχει με­γά­λο πλη­θυ­σμό, δέ­χε­ται πολ­λούς επι­σκέ­πτες και δεν έχει με­γά­λο βαθμό φο­ρο­δια­φυ­γής, δη­λα­δή εκ­δί­δο­νται απο­δεί­ξεις από τις πε­ρισ­σό­τε­ρες επι­χει­ρή­σεις, στοι­χείο απα­ραί­τη­το για να απο­δει­χθεί η αύ­ξη­ση ή όχι του τζί­ρου.

Ακρι­βώς για αυτό εκτι­μά­ται ότι το μέτρο δεν θα πε­ριο­ρι­σθεί μόνο στις Κυ­κλά­δες και τα Δω­δε­κά­νη­σα.

Σε ερώ­τη­ση για την κί­νη­ση στην αγορά του νη­σιού μας ο κ.Νίκος Κου­κού­λης δή­λω­σε πως η κα­τά­στα­ση είναι πολύ άσχη­μη.

«Πρώτη φορά στην κα­ριέ­ρα μου στο εμπό­ριο βλέπω τέ­τοια εποχή να μην κι­νεί­ται τί­πο­τε. Με ελά­χι­στες εξαι­ρέ­σεις τα του­ρι­στι­κά κα­τα­στή­μα­τα στην Με­σαιω­νι­κή Πόλη σή­με­ρα 1η Απρι­λί­ου είναι κλει­στά», δή­λω­σε ο κ. Νίκος Κου­κού­λης και πρό­σθε­σε πως τα προη­γού­με­να χρό­νια τα κα­τα­στή­μα­τα στη Με­σαιω­νι­κή Πόλη ξε­κι­νού­σαν τη λει­τουρ­γία τους από τις 15 Μαρ­τί­ου.

Σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με τα μη­νύ­μα­τα της φε­τι­νής σεζόν που δεί­χνουν πως οι αφί­ξεις των του­ρι­στών θα ση­μειώ­σουν αύ­ξη­ση ο κ. Κου­κού­λης δή­λω­σε:

«Δεν θέλω να ανα­φερ­θώ στις εκτι­μή­σεις που έχουν γίνει από άλ­λους. Τις πε­ρισ­σό­τε­ρες φορές δια­ψεύ­δο­νται όσα λέ­γο­νται στην αρχή της σεζόν. Ας αφή­σου­με να εξε­λι­χθεί η κα­τά­στα­ση για να εξά­γου­με ασφα­λή συ­μπε­ρά­σμα­τα».

Ο πρό­ε­δρος του Εμπο­ρι­κού Συλ­λό­γου ανα­φέρ­θη­κε και στο εορ­τα­στι­κό ωρά­ριο λει­τουρ­γί­ας των κα­τα­στη­μά­των που θα τεθεί σε ισχύ σε λίγες ημέ­ρες.

«Πε­ρι­μέ­νου­με τη Με­γά­λη Εβδο­μά­δα να αυ­ξη­θεί η κί­νη­ση στα εμπο­ρι­κά κα­τα­στή­μα­τα», δή­λω­σε ο κ. Κου­κού­λης και πρό­σθε­σε πως στα πλαί­σια εφαρ­μο­γής του νόμου 4177 τα κα­τα­στή­μα­τα θα λει­τουρ­γή­σουν την Κυ­ρια­κή των Βαϊων από τις 11.00 έως τις 20.00.

Σε ερώ­τη­ση αν η Με­σαιω­νι­κή Πόλη είναι έτοι­μη να υπο­δε­χθεί τους πρώ­τους του­ρί­στες, ο κ. Κου­κού­λης δή­λω­σε:

«Υπάρ­χει θέμα με την Πύλη Ντ Αμπουάζ, που δεν είναι προ­σβά­σι­μη ακόμη και για τους πε­ζούς. Οι ερ­γα­σί­ες θα έπρε­πε να είχαν τε­λειώ­σει».

Σε λίγες ημέ­ρες, όπως δή­λω­σε ο κ. Νίκος Κου­κού­λης, θα δια­νε­μη­θούν από την Ομο­σπον­δία Εμπο­ρι­κών Συλ­λό­γων Δω­δε­κα­νή­σου ερω­τη­μα­το­λό­για στους υπο­ψη­φί­ους δη­μάρ­χους και πε­ρι­φε­ρειάρ­χες.

«Στό­χος μας είναι να δε­σμευ­θούν οι υπο­ψή­φιοι σε μια σειρά ζη­τη­μά­των που θέ­τουν οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες για το καλό της Ρόδου και των υπο­λοί­πων νη­σιών», εξή­γη­σε ο κ. Νίκος Κου­κού­λης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.