Ειδήσεις

Χωρίς αντίκρισμα η σύμβαση εργασίας ξενοδόχων – ξεν/λήλων! Προσκρούει στο Μνημόνιο

Χωρίς… αντίκρισμα για πολλές ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας μένει η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν πριν από λίγες μέρες οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με τους ξενοδόχους.
Η Ομοσπονδία των ξενοδοχοϋπαλλήλων ζήτησε εγγράφως από το υπουργείο Εργασίας την κήρυξη της συγκεκριμένης σύμβασης ως υποχρεωτική για όλο τον κλάδο, κάτι που ήταν κοινός τόπος πριν από το 2011, αλλά πλέον έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες μνημονιακές ρυθμίσεις. Σύμφωνα και με το απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, από το 2011 έχει ανασταλεί με νόμο και για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής, η δυνατότητα του υπουργού να κηρύσσει με απόφασή του υποχρεωτική την κάθε συλλογική σύμβαση για όλο τον κλάδο. Συνεπώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος του 1990 που προβλέπει την επεκτασιμότητα των ρητρών της κλαδικής σύμβασης, ώστε αυτές να είναι υποχρεωτικές για όλες τις επιχειρήσεις, είτε είναι μέλη της εργοδοτικής Ομοσπονδίας που την υπογράφει είτε όχι.
Η σύμβαση
Αυτό σημαίνει πως η σύμβαση που υπεγράφη στις 16 Φεβρουαρίου και προβλέπει «πάγωμα» αποδοχών για φέτος και αύξηση 1% από 1/4/2017 αφορά -κατά εκτιμήσεις- μόνο περί τους 60.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους, το 50% δηλαδή από τους 120.000 που είναι καταγεγραμμένοι στον κλάδο. Κι αυτό επειδή σε αρκετές μονάδες εφαρμόζονται πλέον ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, στην Κρήτη και τη Ρόδο υπάρχουν τοπικές κλαδικές συμβάσεις, ενώ σε διάφορες τουριστικές περιοχές -όπως π.χ. Καρπενήσι και Ναύπλιο- δεν υπάρχουν οργανωμένα σωματεία ξενοδοχοϋπαλλήλων ή ενώσεις ξενοδόχων κι αυτό λειτουργεί ως «άλλοθι» για τη μη εφαρμογή της σύμβασης, αφού αυτή δεν είναι πια υποχρεωτική. Σημειώνεται πως η νέα σύμβαση ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία κυριαρχούν οι επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις.
TΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
«ΘΕΜΑ:   Κήρυξη υποχρεωτικής της από 16-2-2016 ΣΣΕ
ΣΧΕΤ:    Το από υπ’ αριθμ. 5849/19-2-2016 έγγραφό σας
1. Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το
άρθρο 8 του Ν. 18/6/90, οι ΣΣΕ και οι όμοιας εκτάσεως Αποφάσεις Διαιτησίας (Δ.Α.)
(άρθρο 16 ν 1876/90) δεσμεύουν τους εργαζομένους και εργοδότες που είναι μέλη
των συμβαλλομένων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ή των εν διενέξει αντίστοιχα,
εκτός εάν κηρυχθούν υποχρεωτικές με απόφαση του Υπουργού Εργασίας για όλους
τους εργαζομένους στον κλάδο ή το επάγγελμα και εφόσον συντρέχουν οι
διαδικαστικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου
11 του Ν. 1876/1990, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ 7 του άρθρου 37
του Ν.4024/2011
2. Βάσει της παρ. 6 του άρθρου 37 του Ν 4024/2011 “Συνταξιοδοτικές
ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις
εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015” (ΦΕΚ 226/Α/27-10-2011), η εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 2 και 3 του
άρθρου 11 του Ν. 1876/1990, που προβλέπουν την κήρυξη υποχρεωτικότητας,
αναστέλλεται όσο διαρκεί n εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου
Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
3. Συνεπώς, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν μπορούν να κινηθούν οι διαδικασίες για κήρυξη υποχρεωτικής της από 16-2-2016 ΣΣΕ για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας (ΠΚ 1/18-2-2016).
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΑΓΡΑΠΙΔΑΣ».
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕΕ-ΥΤΕ
Η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ σχολίασε την υπουργική απόφαση, ως ακολούθως:
«ΘΕΜΑ: Απάντηση Υπουργείου Εργασίας στο αίτημα κήρυξης ως υποχρεωτικής της ΚΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας απέρριψε τεκμηριωμένα (Ν.4024/2011, άρθρο 37, παρ.6) το από 19.02.2016 αίτημα της Ομοσπονδίας μας για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της πρόσφατα υπογραφείσας ΚΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων διαπιστώνοντας τις δεσμεύσεις της χώρας στο… Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Έγινε Θαύμα!
Ο ανιστόρητος όσο και αχαλίνωτος λαϊκιστικός μαξιμαλισμός προσέκρουσε ρεφορμιστικά στη μνημονιακή πραγματικότητα!».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου