Συνεντεύξεις

Ν. Τσουκαλάς: «Κάποιοι έκρυβαν από τον δήμαρχο το κλίμα που επικρατούσε στην κοινωνία»

«Μπορεί να μπήκε μια τάξη στα οικονομικά του Δήμου αλλά μάλλον δεν έγινε κατανοητός ο αγώνας από τους πολίτες. Δεν ξέρουμε τελικά τι προφίλ δημάρχου θέλει ο κόσμος. Θα μπορούσαμε να αφήσουμε το χρέος του Δήμου στα 120 εκατομμύρια ευρώ και να «παίξουμε» επικοινωνιακά. Δεν το κάναμε και επιλέξαμε να διαβούμε το δύσκολο δρόμο».

Στον τιτάνιο αγώνα που έγινε για να λειτουργήσει ο ενιαίος Δήμος Ρόδου αναφέρεται, σε συνέντευξή του στη «δ», ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς υπογραμμίζοντας, πως πολύ λίγα από όσα έγιναν έφθασαν στην κοινωνία.

Ομιλώντας μέσα από την καρδιά του ο κ. Τσουκαλάς δεν διστάζει να τα πει «έξω από τα δόντια» και να αποκαλύψει το ολέθριο λάθος που διέπραξαν κάποιοι με το να μην ενημερώνουν τον κ. Στάθη Κουσουρνά για το κλίμα που επικρατούσε στο νησί και να αποδομούν το προφίλ του αντί να το βελτιώνουν!

Ο αντιδήμαρχος επισημαίνει ακόμη πως αν ο κ. Στάθης Κουσουρνάς ήθελε να είναι ξανά υποψήφιος θα έπρεπε να επιλέξει τον εύκολο δρόμο και να τον καθαιρέσει από τον τομέα των Οικονομικών έναν χρόνο πριν, ώστε να γίνει πιο αρεστός και πιο ελκυστικός στους πολίτες.
«Ακολουθήσαμε άλλη πορεία η οποία ήταν καλή για το μέλλον του Δήμου Ρόδου. Αποδείχθηκε πως δεν ήταν καλή για το παρόν και για το δήμαρχο», λέει ο κ. Νίκος Τσουκαλάς.

Σε ερώτηση αν θα είναι ξανά υποψήφιος, ο κ. Τσουκαλάς δηλώνει, πως η απόφασή του να μην μετέχει στις εκλογές είναι οριστική. «Συμμετείχα στις προηγούμενες εκλογές μόνο για τον κ. Στάθη Κουσουρνά. Γνώριζα πως θα ήταν ένας δήμαρχος με τον οποίο θα μπορούσα να συνεργαστώ άψογα. Μου έδειξε απεριόριστη εμπιστοσύνη και στο πρόσωπότου έβλεπα πως μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα», δηλώνει ο κ. Ν. Τσουκαλάς.
Η συνέντευξη του κ. Νίκου Τσουκαλά, αναλυτικά:

• Μετά την ανακοίνωση του δημάρχου περί μη υποψηφιότητάς του στις εκλογές, τι θα πράξετε εσείς;
Καταρχήν θα πρέπει να αναφέρω πως δεν μπορούσα να είμαι δίπλα στο δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά την ώρα που ανακοίνωνε πως δεν θα είναι υποψήφιος. Για μένα δεν είναι ό,τι καλύτερο αυτό που συνέβη. Θεωρώ όμως ότι ο Στάθης Κουσουρνάς πήρε τη σωστή απόφαση. Θα λείψει από το Ροδιακό λαό ένας άνθρωπος με τον χαρακτήρα του. Κάποιοι μπορεί να λένε πως δεν ήταν δυναμικός ή πως είχε γραφειοκρατική νοοτροπία ή ότι ήταν ένας από τους βουλευτές, που ψήφισαν το μνημόνιο. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί άλλα δέκα μνημόνια. Δεν μπορεί να στηρίζεται η γνώμη του κόσμου στην απόφαση ενός ανθρώπου που πείστηκε σε μια δεδομένη στιγμή να ψηφίσει κάτι. Δεν μπορούν να προσάψουν τίποτε στον Στάθη Κουσουρνά ακόμη και οι χειρότεροι εχθροί του. Εδώ και καιρό, του έχω τονίσει πως θα έπρεπε να φύγει με το κεφάλι ψηλά. Έχει κάνει τεράστιο έργο το οποίο δεν ήταν δυνατό να φανεί μέσα σε τρία χρόνια. Τονίζω πως έκανε έργο. Εμείς οι υπόλοιποι λάθη κάναμε. Θα έπρεπε όταν πηγαίναμε στο γραφείο του να του περιγράφαμε το κλίμα που επικρατεί και τα κακώς κείμενα που θα έπρεπε να βελτιωθούν.

• Δεν γίνονταν αυτό δηλαδή; Δεν του επισημαίνονταν τα κακώς κείμενα;
Όχι, από όλους. Κάποιον που σέβεσαι και τον αγαπάς μπροστά του αναφέρεις τα κακά και την άποψη που έχει σχηματίσει ο κόσμος για να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις. Πίσω του προσπαθείς να φτιάξεις το προφίλ του για να αναδειχθεί στον κόσμο η προσωπικότητά του. Θα έπρεπε να τον προστατεύσουμε, να είμαστε συνεχώς στο πλάι του και να λέμε για τα καλά που κάνει. Πώς βγαίνει προς τα έξω η προσπάθεια που έγινε στα οικονομικά; Έτσι να γίνονταν και για τα υπόλοιπα θετικά στοιχεία για να ξέρει ο κόσμος για τον μεγάλο αγώνα που έκανε όλα αυτά τα χρόνια.

• Αυτό σημαίνει πως ο κ. Στάθης Κουσουρνάς δεν στηρίχθηκε από τους στενούς του συνεργάτες;
Ήταν μια δύσκολη περίοδος. Δεν θέλω να πω ότι δεν στηρίχθηκε. Ενδεχομένως δεν προσπαθήσαμε όσο θα έπρεπε για να παρουσιάσουμε το πραγματικό προφίλ του δημάρχου. Είναι τεράστια η δουλειά που έκανε και είναι κρίμα να μην φανεί. Στη συνεδρίαση της παράταξης σε έντονο ύφος τόνισα πως έγινε στο πρόσωπό του μια τεράστια αδικία. Δεν παραβλέπω πως όταν εκλέγεται κανείς δεν έχει εξασφαλίσει την επανεκλογή και την εσαεί θετική άποψη των πολιτών.

• Ποια είναι η απόφαση που ελήφθη στη συνεδρίαση της παρατάξεως;
Στην συνεδρίαση ζήτησαν να πάρουν την τύχη της παρατάξεως στα χέρια τους ο κ. Στράτος Καρίκης και ο κ. Σάββας Διακοσταματίου. Υπάρχουν άξια και ικανά στελέχη. Θα μπορούσε η παράταξη με νέο επικεφαλής να συνεχίσει και να λάβει μέρος στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι πολύ πιθανό μέχρι την επόμενη Τετάρτη, 5 Μαρτίου, που θα γίνουν οι διεργασίες, να προκύψει και άλλο στέλεχος που επιθυμεί να ηγηθεί του συνδυασμού.

• Είναι εύκολη δηλαδή η αντικατάσταση του κ. Στάθη Κουσουρνά;
Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Η παράταξη είχε το στίγμα του κ. Στάθη Κουσουρνά. Δεν είναι τόσο εύκολη η αντικατάσταση ενός προσώπου όπως ο σημερινός δήμαρχος. Όσο και αν φαντάζει απλό, δεν είναι. Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία η παράταξη είναι συμπαγής. Θα μείνει έτσι μέχρι τις 31 Αυγούστου.
Να είστε βέβαιη πως θα είναι πιο δυνατή και πιο δεμένη από δω και στο εξής. Δώσαμε υπόσχεση για αυτό. Τα προβλήματα του κόσμου δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι να εκλεγεί η επόμενη δημοτική αρχή. Η θητεία λήγει στο τέλος του Αυγούστου.

• Η παράταξη θα συνεχίσει να είναι συμπαγής με όσα μέλη μείνουν σε αυτή;
Στην παράταξη είμαστε οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Θα μείνουμε ανεξάρτητα αν κάποιοι πάνε σε άλλη παράταξη και εκλεγούν ή όχι. Εμείς έχουμε ένα σοβαρό έργο μπροστά μας. Είναι δύσκολη η περίοδος που έχουμε να διανύσουμε και πρέπει να αγωνιστούμε. Μην ξεχνάμε πως η τουριστική σαιζόν θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό.

• Έχετε οριστικοποιήσει την απόφασή σας αν θα είστε υποψήφιος στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Εδώ και ένα χρόνο δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2013 έχω οριστικοποιήσει την απόφασή μου. Ο μόνος που γνώριζε και είχαμε συζητήσει για αυτή ήταν ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς. Τη δέχθηκε με δυσκολία και αφού του εξέθεσα τα επιχειρήματά μου. Το κράτησε μυστικό μέχρι την ανακοίνωση της αποφάσεώ του. Επίσης το γνώριζε η σύζυγός μου. Είναι οριστική και αμετάκλητη η απόφαση μου.

Το 2010 είχα ανακοινώσει πως λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν θα ήμουν υποψήφιος. Συμμετείχα στις προηγούμενες εκλογές μόνο για τον κ. Στάθη Κουσουρνά. Γνώριζα πως θα ήταν ένας δήμαρχος με τον οποίο θα μπορούσα να συνεργαστώ άψογα. Μου έδειξε απεριόριστη εμπιστοσύνη και στο πρόσωπό του έβλεπα πως μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα.

• Αν σας γίνουν προτάσεις να μετάσχετε σε άλλες παρατάξεις θα τις αρνηθείτε;
Μου έχουν γίνει ήδη προτάσεις. Δεν θα αρνηθώ να συζητήσω σαν ενεργός πολίτης με κάποιους και να καταθέσω προτάσεις είτε για το Δήμο είτε για την Περιφέρεια. Δεν θα είμαι όμως υποψήφιος. Δεν θα επανέλθω όπως το έτος 2010. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στα κοινά μπήκα το 2006. Πιστεύω ότι σε οκτώ χρόνια κάποιος μπορεί να αφήσει το στίγμα του και να παραδώσει τη σκυτάλη στους επόμενους για να συνεχίσουν το έργο του. Θα παραμείνω ενεργός πολίτης και θα βοηθήσω με όποιο τρόπο μπορώ και το Δήμο και τον τόπο.

• Η περίοδος μέχρι το τέλος της θητείας δεν θα είναι εύκολη. Μικρό δείγμα των όσων θα ακολουθήσουν ήταν η αναβολή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Πώς το σχολιάζετε; Αυτό είναι πολιτική;
Όχι, καθόλου. Δείχνει ανωριμότητα. Δεν θα κατακρίνω τη μειοψηφία παρότι δεν έπραξε σωστά. Επειδή μένουν έξι μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε το Δήμο στον αυτόματο πιλότο. Χωρίς τις συνεδριάσεις δεν θα λυθούν προβλήματα της καθημερινότητας και δεν θα αντιμετωπιστούν ζητήματα τα οποία ταλανίζουν επί σειρά ετών το Δήμο. Όλοι πρέπει να δείξουν ωριμότητα και οι συνεδριάσεις να διεξάγονται σε κλίμα που θα αρμόζει σε όλους μας. Πρέπει να λειτουργήσει εύρυθμα ο Δήμος.

• Θα πολωθεί το κλίμα μέχρι τις εκλογές αφού από τώρα άρχισαν οι διενέξεις;
Να αναφέρουμε πως είναι δύσκολο για τους επικεφαλής των παρατάξεων να πείσουν τον κόσμο να ασχοληθεί με τα κοινά. Βλέπουμε μια άρνηση των πολιτών για συμμετοχή. Το διαπιστώνουμε στα χωριά και στην πόλη. Η οικονομική κρίση έχει πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί δεν θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά. Θα υπάρξουν εντάσεις αλλά το κλίμα θα συνεχίσει να είναι πολιτισμένο. Θέλω να πιστεύω πως αυτό ταιριάζει στην περίσταση και στους ανθρώπους της Ρόδου.

• Θα είναι εύκολη η επόμενη πενταετία αφού έγινε δουλειά και έστρωσε ο ενιαίος Δήμος Ρόδου;
Δεν θα είναι εύκολη η επόμενη πενταετία. Δεν θα είναι όπως το έτος 2010 που ξεκινήσαμε εμείς. Τα πράγματα θα είναι κάπως καλύτερα. Όσο όμως δεν ξεπερνιέται η οικονομική κρίση στη χώρα θα υπάρχει αντίκτυπος και στο Δήμο. Θέλω να ευχηθώ καλό κουράγιο σε όσους ασχοληθούν με τα κοινά.

• Αισθάνεστε κουρασμένος από τον αγώνα που έγινε στη διάρκεια της θητείας που κλείνει τον Αύγουστο;
Καθόλου, κάθε άλλο. Νιώθω πιο έτοιμος και πιο δυνατός από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής μου. Με κρατούν πίσω συγκεκριμένοι λόγοι οι οποίοι είναι στη πρώτη γραμμή για μένα. Αυτοί είναι που με αφήνουν έξω. Δεν θα είχα πρόβλημα να ασχοληθώ. Αυτό που πέρασα στο Δήμο και στη θέση που μου εμπιστεύθηκε ο δήμαρχος ήταν ένα πανεπιστήμιο για μένα. Από την συγκεκριμένη αντιδημαρχία ξεκινούν και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τις προμήθειες και τα έργα. Δεν είναι θέμα κούρασης.

• Ποιο θα ήταν το μήνυμά σας προς το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά;
Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Στάθη Κουσουρνά. Στην συνεδρίαση της παράταξης πριν από λίγες ημέρες, τόνισα ότι αν ήθελε να είναι υποψήφιος ξανά θα έπρεπε να με είχε βγάλει από τον οικονομικό τομέα. Αυτό θα έπρεπε να γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Το λέω αυτό γιατί ακολουθήσαμε αυστηρή οικονομική πολιτική στην οποία έπρεπε να δείξουν ανοχή όλοι. Στα βασικά σημεία δηλαδή, στον πολιτισμό, στα προνοιακά επιδόματα, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, στην Εφορία, στους εργαζόμενους νομίζω πως είχαμε καλό αποτέλεσμα.

Ο κόσμος δεν τα λαμβάνει αυτά όμως σοβαρά υπόψη. Εμείς πήγαμε αντίθετα στο κλίμα και στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν πανελλαδικά. Ακούστηκαν πολλά σε κεντρικό επίπεδο για την αυτοδιοίκηση. Σας εμάς δεν έχει κανείς να καταλογίσει κάτι. Όλα έγιναν με καθαρότητα και διαφάνεια. Μειώσαμε στο μισό το χρέος του Δήμου. Το κεντρικό κράτος όμως έπραξε τα αντίθετα με το δικό του χρέος. Εμείς ακολουθήσαμε άλλη πορεία η οποία ήταν καλή για το μέλλον του Δήμου Ρόδου.

• Δεν ήταν καλή δηλαδή για το δήμαρχο η πορεία αυτή;
Αποδείχθηκε πως δεν ήταν καλή για το παρόν και για το δήμαρχο. Μπορεί να μπήκε μια τάξη αλλά μάλλον δεν έγινε κατανοητός ο αγώνας από τους πολίτες. Δεν ξέρουμε τελικά τι προφίλ δημάρχου θέλει ο κόσμος. Θα μπορούσαμε να αφήσουμε το χρέος του Δήμου στα 120 εκατομμύρια ευρώ και να «παίξουμε» επικοινωνιακά. Θα μπορούσαμε να επιχορηγήσουμε τα αθλητικά σωματεία, τους πολιτιστικούς συλλόγους, να διεξάγουμε εκδηλώσεις για να φαίνεται ο Δήμος και να κάνουμε δημόσιες σχέσεις.

Σε όλα αυτά είπαμε όχι. Ο πρώτος που μου εμπιστεύθηκε αυτή την οικονομική πολιτική και με προέτρεψε να προχωρήσω ήταν ο κ. Στάθης Κουσουρνάς. Επειδή έδειξαν ανοχή όλοι οι συνάδελφοι σε αυτή την οικονομική πολιτική και την έχουν σημαία θέλω να τους ευχαριστήσω.

Από καρδιάς θέλω να ευχαριστήσω τον Στάθη Κουσουρνά για την επιλογή του και την εμπιστοσύνη του σε εμένα. Με εμπιστεύθηκε μέχρι το τέλος αν και ήξερε πως δεν θα είμαι υποψήφιος ξανά. Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό και τους συνεργάτες μου που βοήθησαν και δούλεψαν με μεγάλο ζήλο ατελείωτες ώρες για να βάλουμε τάξη στα οικονομικά.
Για την ανοχή και τη συμπαράσταση θέλω να ευχαριστήσω τους δικούς μου ανθρώπους. Γνωρίζεις, Μαρία, πως είχαμε καλή συνεργασία με όλους τους δημοσιογράφους και με σένα. Είμαι σίγουρος πως προβάλλονταν η πραγματική εικόνα του Δήμου. Υπήρξαν και κάποιες υπερβολές.

Σίγουρα ίσως θα θέλαμε λίγη παραπάνω προβολή σε ό,τι αφορά τα θετικά. Καταλαβαίνω όμως ότι αυτή είναι η δημοσιογραφία από τα κεντρικά μέσα μέχρι τα τοπικά. Κατανοώ πως αυτό που πουλάει είναι το αρνητικό. Αυτή η νοοτροπία έχει μερίδιο ευθύνης σε αυτό που περνάμε σήμερα ως χώρα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος και ποτέ δεν κρύφθηκα πίσω από λόγια. Το επίπεδο της συνεργασίας εδώ με τα ΜΜΕ ήταν αυτό που αρμόζει. Για αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δημοσιογράφους για την συνεργασία. Μένουμε στις θέσεις μας και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την ολοκλήρωση της θητείας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου