Ειδήσεις

Επικηρύσσουν βασανιστές ζώων

Δικαιωμένοι αισθάνονται οι εκπρόσωποι του φιλοζωικού κινήματος και έχουν κάθε λόγο. Δικαστική απόφαση, με την οποία επιβλήθηκε ένας χρόνος φυλάκισης χωρίς αναστολή «συν» χρηματικό πρόστιμο 5.000 για κακοποίηση ζώου, εκδόθηκε πρόσφατα για πρώτη φορά στη χώρα μας. Θύτης ήταν κάτοικος της Κάτω Καμήλας Σερρών, ο οποίος για περίπου τέσσερις ώρες «έσερνε», σε κοινή θέα, τον δεμένο σκύλο του πίσω από μοτοσικλέτα.

«Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη» λέει στην «Κ» η πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών, Ζωή Κοντού, που διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην έκβαση της υπόθεσης, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην κακοποίηση ζώων». Σημειώνεται ότι κυρίως στα νησιά, προεξαρχούσης μάλιστα της Κρήτης, λόγω του τουρισμού αλλά και της εγκατάστασης πολλών αλλοδαπών στον τόπο, τα ανακλαστικά των κατοίκων αλλά και των αρχών είναι περισσότερο ευαίσθητα έναντι της ενεργητικής και της παθητικής κακοποίησης ζώων, με αποτέλεσμα η κακοποίηση να καταγγέλλεται συχνότερα και να στηλιτεύεται.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα όμως και δη στη Μακεδονία, η κατάσταση είναι διαφορετική.Εξ ου και η έντονη, συνεχής δράση τού εν λόγω συλλόγου που έχει συνολικά 8.400 υποστηρικτές. Οι εθελοντές του συνέβαλαν στην «εκκαθάριση» ενός παράνομου κυνοτροφείου, δέκα χιλιόμετρα περίπου έξω από τις Σέρρες, και στην εν συνεχεία απελευθέρωση 47 σκύλων.

Παράλληλα, σε συνεργασία με κτηνιάτρους προχώρησαν στη στείρωση 531 ζώων. Αίσθηση, ωστόσο, είχε προκαλέσει έτερη πρωτοβουλία τους. Πριν από ένα χρόνο ο σερραϊκός σύλλογος, προκειμένου να βάλει «φρένο» στη μάστιγα των δηλητηριασμών ιδιόκτητων και αδέσποτων ζώων με φόλα, είχε επικηρύξει τους άγνωστους δράστες με 4.000 ευρώ. «Η κίνησή μας είχε πρωτίστως συμβολικό χαρακτήρα, ωστόσο έκτοτε προς μεγάλη μας ικανοποίηση το φαινόμενο περιορίστηκε».

Την εν λόγω τακτική φαίνεται να υιοθέτησε και γειτονικός δήμος. Με 2.000 ευρώ επικήρυξε πριν από δύο μήνες ο δήμαρχος Γρεβενών, Δημοσθένης Κουπτσίδης, αδίστακτους που είχαν βάλει στόχαστρο τα αδέσποτα. Μπορεί κανείς να μην κατέδωσε τους δράστες, ωστόσο οι δηλητηριάσεις σταμάτησαν και οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν χρειάστηκε να μαζέψουν, όπως στο παρελθόν, νεκρά τετράποδα.

«Παρόμοιες τακτικές λειτουργούν εκφοβιστικά στις μικρές κοινωνίες, σηματοδοτώντας μια προσωρινή αναστολή της δράσης ασυνείδητων» σχολιάζει η κ. Βάσω Τάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Ζωόφιλων Ημαθίας και εθελόντρια νομική σύμβουλος στην Πανελλήνια Περιβαλλοντική και Φιλοζωική Ομοσπονδία.

Η πρώτη καταδικαστική απόφαση δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, λέει η ίδια, «νομίζω ότι αποτελεί μια φωτεινή εξαίρεση που προκύπτει από την προσωπική ευαισθησία ενός δικαστικού λειτουργού». «Η νομοθεσία εδώ και δύο χρόνια έχει γίνει αρκετά αυστηρή, σπάνια όμως εφαρμόζεται» υπογραμμίζει, «ωστόσο αν είχαν λάβει χώρα κάποιες δεκάδες φυλακίσεις, κυρίως στις μικρές κοινωνίες, όπου οι βασανισμοί και οι απαγχονισμοί ζώων για λόγους εκδίκησης των ιδιοκτητών είναι συχνό φαινόμενο, θα περιορίζονταν»…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου