Κάποτε οι εκθέσεις με θέμα την αποταμίευση ήταν «μόδα». Πλέον, ο όρος αποταμίευση αποτελεί άγνωστη λέξη για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει περίτρανα η έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ. Μόνο το 3,1% του πληθυσμού κατάφερε να αποταμιεύσει, έστω και μικρά ποσά μέσα στο 2017.

Ένα ποσοστό που είναι ασφαλώς τραγικά μικρό, αλλά από την άλλη μεριά φυσιολογικό, αν συνυπολογίσει κανείς, άλλα στοιχεία της ίδιας έρευνας.

Τι μάθαμε από το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ; Πως το 62,4% των νοικοκυριών στην Ελλάδα είχε μείωση στο εισόδημά του το 2017. Σταθεροποιημένο εισόδημα είχε το 35,6%.

Από το σύνολο των νοικοκυριών, το 14,6% δηλώνει ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

Στα παραπάνω προσθέστε ακόμα ότι πάνω από έξι στα 10 νοικοκυριά (61,1%) αναγκάζονται να κάνουν περικοπές για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την επιβίωση τους.

Και φυσικά, από τη στιγμή που… αποταμίευση «γιοκ» είναι φυσικό  οι Έλληνες πολίτες να «φοβούνται» μήπως προκύψει εκτός προγράμματος έξοδο. Σχεδόν, το 70% των νοικοκυριών δηλώνει πως ή δεν θα μπορούσε καθόλου ή θα αντιμετώπιζε μεγάλη δυσκολία για να καλύψει ένα έξτρα έξοδο της τάξης των 500 ευρώ. Και μη χειρότερα…

Σπύρος Πολυχρονόπουλος     

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ