Σε «έτος πλειστηριασμών» πρόκειται να εξελιχθεί το 2018, δεδομένου ότι το δημόσιο θα προχωρά σε αναγκαστική εκτέλεση για χρέη πάνω από 500 ευρώ. Στη ΝΔ εκτιμούν ότι είναι ένα ζήτημα που μπορεί να φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, που άλλα υποσχέθηκαν και άλλα τελικά κάνουν. Μάλιστα, από τη ΝΔ κάνουν λόγο για «δείγμα υποκρισίας, εξαπάτησης, τυχοδιωκτισμού, και λαϊκισμού», σχετικά με τα όσα έλεγαν προεκλογικά, αλλά και αφού πήραν την εξουσία το 2015 οι δυο κυβερνητικοί εταίροι.

«Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε να βάλουμε τέλος στον εφιάλτη των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα είναι σύνθημα. Από Δευτέρα θα είναι νόμος του κράτους», υποσχόταν, όπως υπενθύμιζαν από τη ΝΔ, στις 23 Ιανουαρίου 2015, ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «κοράκια της τρόικας» και «πολιτικά τσιράκια τους στην Ελλάδα».

Ένα βήμα πιο πέρα είχε προχωρήσει ο συγκυβερνήτης του, κ. Καμμένος, που καλούσε σε εξέγερση:  «Όταν οι πλειστηριασμοί έρχονται στα Ειρηνοδικεία, θα τους μπλοκάρουμε με την παρουσία των πολιτών… Καλούμε τον κόσμο σε εξέγερση, προκειμένου να προστατεύσει το σπίτι του. Καλούμε τον Ελληνικό λαό να μην παραδώσει τα σπίτια του, την πρώτη του κατοικία, σε κανέναν δανειστή, συνεργαζόμενο με το σημερινό καθεστώς», έλεγε στις 17 Οκτωβρίου 2014.

Από την πλευρά τους στην ΝΔ, έχουν ήδη έτοιμη την κυβερνητική πρότασή τους, για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αλλά και γενικότερα για την μείωση των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Κεντρική λογική του γαλάζιου κυβερνητικού σχεδίου, είναι το να βρεθούν και να διαχωριστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Όπως λέει, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλητές του, αυτό είναι υποχρέωση της πολιτείας, προς όλους τους συνεπείς δανειολήπτες που, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

«Ας ξεκινήσουν οι τράπεζες με τα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας. Αυτό από μόνο του θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όχι από τις μικροϊδιοκτησίες των αδυνάμων», τονίζει. Από την οδό Πειραιώς υπενθυμίζουν ότι ήδη από τον Οκτώβριο του 2016 είχαν καταθέσει στη Βουλή τροπολογία, που προέβλεπε την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2017.

Η πρόταση της ΝΔ, έχει τίτλο «Δεύτερη Ευκαιρία» και τέσσερις στόχους:

  • Επιτάχυνση της διαδικασίας διευθέτησης καθυστερούμενων οφειλών.
  • Ουσιαστική ελάφρυνση χρεών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση.
  • Αντιμετώπιση στρατηγικών κακοπληρωτών που λειτουργούν σε βάρος όσων συναλλάσσονται με συνέπεια.
  • Τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και διοχέτευση κατά προτεραιότητα σε όσους παραμένουν συνεπείς κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Για τα νοικοκυριά και τα φυσικά πρόσωπα η πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνει:

1. Διαχωρισμό όλων των υποθέσεων σε 3 βασικές κατηγορίες:

  • οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία
  • οφειλέτες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους
  • οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας τους

και εκδίκαση κατά προτεραιότητα των υποθέσεων της τρίτης κατηγορίας, όπου ενδεχομένως βρίσκονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

2. Ενίσχυση των Ειρηνοδικείων των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) με Ειρηνοδίκες από γειτονικές περιοχές.

3. Ανάθεση κατά αποκλειστικότητα της εκδίκασης των παλαιών υποθέσεων του Ν. 3869/10 (νόμου Κατσέλη) σε αυξημένο αριθμό ειρηνοδικών αστικών κέντρων.

Επίσης, το γαλάζιο κυβερνητικό σχέδιο έχει ξεχωριστό κεφάλαιο για τις επιχειρήσεις: από τη μία διευκολύνει αυτές που λειτουργούν, να διαχειριστούν τις οφειλές τους και να αναπτυχθούν και από την άλλη, για όσους δεν τα κατάφεραν, δίνει μια δεύτερη ευκαιρία να επιστρέψουν στην οικονομική δραστηριότητα, ακολουθώντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση.

newpost.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ