ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην άυλη συνταγογράφηση τα φάρμακα για τον HIV – Δικαίωμα αναδοχής και σε ασθενείς με AIDS ή ηπατίτιδα Β

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Πλεύρης

Δύο δια­τά­ξεις που αί­ρουν δια­κρί­σεις και ήταν πάγιο αί­τη­μα των ασθε­νών από HIV ει­ση­γή­θη­κε ο υπουρ­γός Υγεί­ας, Θάνος Πλεύ­ρης, στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής, σή­με­ρα, Πα­γκό­σμια Ημέρα κατά του AIDS.

«Έχει γίνει αγώ­νας από όλη την αν­θρω­πό­τη­τα, από την πρώτη στιγ­μή που υπήρ­ξε αυτή η νόσος, και η επι­στή­μη έχει φτά­σει σε ένα ση­μείο που αντι­με­τω­πί­ζει όσο το δυ­να­τό πε­ρισ­σό­τε­ρο τις συ­νέ­πειες αυτής της νόσου. Πα­ρα­μέ­νουν, όμως, ακόμη και σή­με­ρα πολ­λές δια­κρί­σεις σε βάρος των ατό­μων που είναι ορο­θε­τι­κοί και υπάρ­χει μία αντί­λη­ψη και δεν έχου­με κα­τα­φέ­ρει ακόμη ως κοι­νω­νία να εξα­λεί­ψου­με τις δια­κρί­σεις σε βάρος αυτών των αν­θρώ­πων», ανέ­φε­ρε ο υπουρ­γός Υγεί­ας.

«Σή­με­ρα θα γίνει σί­γου­ρα μία έντο­νη συ­ζή­τη­ση και για τις τρο­πο­λο­γί­ες και για το ίδιο το νο­μο­σχέ­διο. Έχω την τιμή, όμως, να ει­ση­γού­μαι δύο δια­τά­ξεις που ήταν πάγιο αί­τη­μα των ασθε­νών από HIV, των ορο­θε­τι­κών ασθε­νών. Η πο­λι­τεία έρ­χε­ται σή­με­ρα, ανή­με­ρα της ημέ­ρας για την κα­τα­πο­λέ­μη­ση του AIDS, να τις ψη­φί­σει και πι­στεύω ότι σε αυτές τις δύο δια­τά­ξεις θα υπάρ­ξει ομό­φω­νη από­φα­ση. Οι δια­τά­ξεις, που τις ει­ση­γού­μαι με την πλήρη κα­θο­δή­γη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού και αφού προη­γή­θη­καν συ­να­ντή­σεις με την ένωση ασθε­νών και τους ίδιους τους ασθε­νείς, είναι ότι νο­μο­θε­τού­με την πλήρη έντα­ξη των αντι­ρε­τροϊ­κών φαρ­μά­κων στην άυλη και ηλε­κτρο­νι­κή συ­ντα­γο­γρά­φη­ση και δί­νου­με τη δυ­να­τό­τη­τα να γί­νουν ανά­δο­χοι γο­νείς τα άτομα που πά­σχουν είτε από ΗΙV είτε από ηπα­τί­τι­δα Β, υπό τον όρο και την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι ακο­λου­θούν την αγωγή ή έχουν ολο­κλη­ρώ­σει την αγωγή. Αυτό είναι ένα κοι­νω­νι­κό θέμα διότι απο­κλεί­ο­νταν αυτοί άν­θρω­ποι από την ανα­δο­χή, αν και δεν υπήρ­χαν επι­στη­μο­νι­κά δε­δο­μέ­να που να δι­καιο­λο­γούν κάτι τέ­τοιο», πρό­σθε­σε ο κ. Πλεύ­ρης.

«Στη ση­με­ρι­νή Πα­γκό­σμια Ημέρα κατά του ΑΙDS είναι χρέος του Κοι­νο­βου­λί­ου να δεί­ξει πως τέ­τοια αυ­το­νό­η­τα θέ­μα­τα μπο­ρού­με να τα βλέ­που­με με συ­μπά­θεια και να τα ψη­φί­ζου­με», τό­νι­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.