Τοπικές Ειδήσεις

Τοποθέτηση του Δημήτρη Γάκη στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

Για το αξιόπιστο αναπτυξιακό σχέδιο και τον ανταποδοτικό για την κοινωνία χαρακτήρα του Προϋπολογισμού, του πρώτου μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων, αλλά και την ανάγκη να επανεξεταστεί με ρεαλισμό και για λόγους ουσίας το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στη Λέρο, Κω, Σάμο, Χίο και Λέσβο, τα νησιά που βιώνουν πιο έντονα το προσφυγικό, μίλησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2019 στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Δωδεκανήσου, αναφέρθηκε στις δύο πιο μεγάλες διαφορές στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2019 από τους τυπικούς προϋπολογισμούς των περιόδων των μνημονίων, υπογραμμίζοντας ότι ο φετινός προϋπολογισμός – δημοσιονομικής επέκτασης, προχωρά σε παρεμβάσεις που σέβονται τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας, χωρίς όμως να υποχωρούμε ως Πολιτεία στις πολιτικές μας δεσμεύσεις απέναντι στον Ελληνικό Λαό.

Τα κύρια σημεία της ομιλάς του Δημήτρη Γάκη:

«Σήμερα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρία απ’ αυτά τα μέτρα που είχε δεσμευτεί στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, «ξετυλίγοντας έτσι το κουβάρι» της δικής μας πολιτικής στρατηγικής, εκείνης της στρατηγικής που έχει στην κορυφή της την οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη. Στις 100 πρώτες μέρες της «ελεύθερης» μνημονίων εποχής, θεσμοθετήθηκαν το ένα μετά το άλλο θετικά για την κοινωνία μέτρα όπως είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η απόδοση – και πάλι – ενός μερίσματος στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, η ελάφρυνση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών στους εργαζόμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες κ.ά. Επίσης, επήλθε μια εργατική κανονικότητα με την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, η μείωση της ανεργίας με αύξηση σε πραγματικές και μόνιμες θέσεις εργασίας, πετύχαμε την κατάργηση των μειώσεων των συντάξεων, σε πείσμα όλων όσων από τις δεξιές «Κασσάνδρες» το προφήτευαν όλο αυτό το διάστημα που εμείς δίναμε τις μάχες στην Ευρώπη.

Εμείς με τον προϋπολογισμό, όπως και με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, παίρνουμε μόνιμα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, όχι αποσπασματικές προεκλογικού και πελατειακού χαρακτήρα παροχές, όπως έδινε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η πρώτη κρίσιμη διαφορά μας. Ξεπεράσαμε με έργα και ουσία τη λογική τους, που ήθελε την φτωχοποίηση των πολλών, που δούλευε σε βάρος των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Αποδείξαμε την συνέπεια της δικής μας, κοινωνικά και αναπτυξιακά, δίκαιης πολιτικής, γι’ αυτό και μας εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός, στον σχεδιασμό για μια βιώσιμη ανάπτυξη, για ένα κοινωνικό κράτος.

Η δεύτερη διαφορά, αφορά το τεχνικό κομμάτι της δημοσιονομικής πολιτικής, που πετυχαίνει ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας 2,1% για το 2018 και 2,5% για το 2019. Ανάπτυξη που βασίζεται τόσο στην κατανάλωση, όσο και κυρίως στην δυναμική επενδυτική δραστηριότητα, που σταδιακά ξεπερνάει τις προβλέψεις μας, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Τα στοιχεία το αποδεικνύουν. Πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης για το τρέχον έτος εκτιμάται σε 3,8% του Α.Ε.Π., έναντι πρόβλεψης 3,56% του Α.Ε.Π. στο μεσοπρόθεσμο. Παράλληλα, η δημοσιονομική αυτή επέκταση εντάσσεται αρμονικά στην πολιτική για μέτρα υπέρ της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε με ρεαλισμό, τόσο για αυτά που υπολείπονται να γίνουν, στο πλαίσιο της προσαρμογής μας στην πρώτη κρίσιμη μεταμνημονιακή περίοδο, όσο και για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν, αν θέλουμε να έχουμε μια μόνιμη και σταθερή κατάσταση της λειτουργίας του κράτους, για τον πολίτη, τον επιχειρηματία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μόνο έτσι η κοινωνική πολιτική, που για την κυβέρνησή μας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας, θα λειτουργήσει με άξονα την δίκαιη κατανομή του πλούτου που παράγεται και θα στηρίξει την κοινωνική συνοχή».

Νησιωτικός ΦΠΑ

Στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του νησιωτικού ΦΠΑ τονίζοντας, απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών: «Αφού, για το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πάνω από το στόχο και αυτό δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να αποδώσει μέρος του υπερπλεονάσματος στους πολίτες, μπορούμε να εξετάσουμε τη δυνατότητα να παραταθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς του Φ.Π.Α στα πέντε νησιά, που βιώνουν πιο έντονα το μεταναστευτικό-προσφυγικό, όπως είναι η Λέρος, η Σάμος, η Κως, η Χίος και η Λέσβος; Είναι υποχρέωσή μας, νομίζω, να εξαντλήσουμε όλες τις πολιτικές δυνατότητες, οι οικονομικές υπάρχουν, σε επίπεδο Ευρώπης για να ανταποδώσουμε την προσφορά των νησιωτών». Θέλω να σημειώσω, ότι όπως έχουμε μελετήσει την ευρωπαϊκή εμπειρία στο θέμα αυτό, μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν ιδιαίτερα χωρικά χαρακτηριστικά και αυτό θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε τεκμηριωμένα σαν παράδειγμα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου