Ειδήσεις

Προσβολή για τον πολιτισμό μας οι ανεξέλεγκτες χωματερές

Στο μείζον θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών οι οποίες αυξάνονται διαρκώς στη Ρόδο (ζήτημα που ανέδειξε πρόσφατα η «δημοκρατική»), αναφέρθηκε χθες ο αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Φλεβάρης, ο οποίος δήλωσε ότι δέχεται συνεχώς αναφορές από πολίτες για νέους «σκουπιδότοπους». Συγκεκριμένα, ο κ. Φλεβάρης είπε ότι του εστάλησαν φωτογραφίες από περιοχή στην Καλλιθέα, όπου γίνεται συστηματική εναπόθεση απορριμμάτων.
Μιλώντας στα ΜΜΕ, ο κ. Φλεβάρης δήλωσε ότι ζητήθηκε η συνδρομή των αστυνομικών υπηρεσιών προκειμένου να πραγματοποιούνται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και να συλλαμβάνονται οι παραβάτες. Επίσης, προτρέπει όποιον πολίτη έχει πληροφορίες για χώρους όπου εναποτίθενται μπάζα και απορρίμματα, να τις καταθέτει στις αρμόδιες αρχές, ώστε να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να μπει επιτέλους «φρένο» σε ένα φαινόμενο που εκθέτει τη Ρόδο και κάθε άλλο νησί ως τουριστικό προορισμό.
Αναλυτικότερα, ο κ. Φλεβάρης δήλωσε τα εξής: «Το νησί της Ρόδου και όλα τα νησιά της Περιφέρειας στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες, είναι γεμάτα επισκέπτες. Υπάρχουν πάρα πολλοί τουρίστες από το εξωτερικό που έχουν υπερδιπλασιάσει τον πληθυσμό των νησιών μας. Ειδικά για το νησί της Ρόδου, λαμβάνω το τελευταίο διάστημα φωτογραφίες και αναφορές από συμπολίτες μας για πολλές περιοχές του νησιού, όπου υπάρχουν σκουπίδια. Υπάρχουν δε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου γίνεται συστηματική εναπόθεση απορριμμάτων. Έλαβα κάποιες φωτογραφίες για την περιοχή της Καλλιθέας Θα επικοινωνήσω άμεσα με τον πρόεδρο της κοινότητας Κοσκινού τον κ. Μανωλάκα για να προβούμε στον καθαρισμό της περιοχής. Δεν μπορούμε να αφήσουμε ως έχει την κατάσταση. Θα πρέπει να καθαριστεί το σημείο… Θέλω να υπενθυμίσω τις προσπάθειες που έκανε παλαιότερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον κ. Μανωλάκα και το Δήμο Ρόδου για τον καθαρισμό.
Αυτή η κατάσταση δεν τιμά γενικά κανένα. Πρέπει να σταματήσουν οι παραβάτες να ακυρώνουν την προσπάθεια που καταβάλλεται για την τόνωση του τουρισμού, θα πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή. Εμείς, επικοινωνήσαμε με τους διοικητές των αστυνομικών τμημάτων του νησιού από τους οποίους ζητήσαμε να γίνονται έλεγχοι αιφνιδιαστικοί σε συγκεκριμένες περιοχές με σκοπό να συλλαμβάνονται οι παραβάτες. Να διευκρινίσουμε ότι δεν θέλουμε να λειτουργούμε κατασταλτικά. Θέλουμε να προλαμβάνουμε τέτοιες τακτικές γιατί η καθαριότητα είναι πολιτισμός. Όλοι όμως πρέπει να βοηθήσουμε για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Όποιον δούμε να ρυπαίνει θα πρέπει να τον αναφέρουμε, ώστε να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες…
Η αποτροπή της προβατικής αυτής συμπεριφοράς είναι το ζητούμενο. Βέβαια, η εμπειρία μας έχει δείξει ότι μόνο κατασταλτικά γίνεται η αντιμετώπιση σε τέτοιες περιπτώσεις. Θα πρέπει όμως να βοηθήσουν όλοι οι ενεργοί πολίτες να μην επιτρέπεται η ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων και ογκωδών υλικών. Όσο και αν δεν είναι αρεστά, πρέπει να λέγονται κάποια πράγματα. Ο άλλος τρόπος για την πάταξη του φαινομένου είναι ή άμεση επιβολή προστίμων είτε σε φυσικά είτε σε νομικά πρόσωπα. Όποιος συμπολίτης μας έχει λοιπόν συγκεκριμένες πληροφορίες γι’ αυτή την παραβατική συμπεριφορά, να μας τις καταθέσει και να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Είμαστε λίγοι αλλά αυτοί οι λίγοι μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή της κατάστασης».
Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις και τόνισε ότι είναι αναγκαίο οι Δήμοι, παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν, να λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Αν ανατρέξει κανείς στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, θα δει μία σειρά από πρόστιμα περιβαλλοντικά που επιβλήθηκαν από τις αρμόδιες διευθύνσεις της Περιφέρειάς μας, τα οποία μπορεί να προκαλούν σε κάποιες περιπτώσεις την οργή, την αγανάκτηση ή τη δυσφορία των Δήμων, όμως πρέπει αυτό το πρόβλημα να το αντιμετωπίσουμε. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος επέβαλε λ.χ. το 2016 πρόστιμα σε ξενοδοχειακές μονάδες. Ο ρυπαίνων πληρώνει…
Πρέπει να βρεθεί τρόπος για να παραμένουν καθαρά τα νησιά μας. Καλούμε τους Δήμους να εντοπίσουν τα σημεία που αμαυρώνουν την τουριστική εικόνα των νησιών και προσβάλλουν τον πολιτισμό τους, ώστε να συντονιστούμε για να γίνει ο απαιτούμενος άμεσος καθαρισμός. Πρέπει όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειάς μας, σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Είναι απαραίτητο να εξευρεθούν πόροι και προσωπικό για την απομάκρυνση των απορριμμάτων και των ογκωδών υλικών από τις ανεξέλεγκτες χωματερές», τόνισε ο κ. Φλεβάρης.
Εκκαθάριση του πρώην Δωδεκανησιακού Οργανισμού Τουρισμού
Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του πρώην Δωδεκανησιακού/Περιφερειακού Οργανισμού Τουρισμού που θα συνεδριάσει την Πέμπτη για τελευταία φορά. «Σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Πέμπτης 3 Αυγούστου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου θα γίνει η λύση-εκκαθάριση του πρώην Δωδεκανησιακού Οργανισμού Τουρισμού, ή Περιφερειακού Οργανισμού Τουρισμού, ο οποίος μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη έπρεπε να είχε εκκαθαριστεί ήδη από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Στην τελευταία αυτή συνεδρίαση θα κατατεθεί η έκθεση πεπραγμένων από τον εκκαθαριστή και στη συνέχεια το θέμα θα έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ως πρόεδρος του διοκητικού συμβουλίου θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη και ειδικά τον Εκκαθαριστή τον κ. Αϊβάζη ο οποίος πολύ γρήγορα ολοκλήρωσε τις διαδικασίες εκκαθάρισης», δήλωσε ο κ. Φλεβάρης.
Σύσκεψη με τους Ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων
Στις 12 το μεσημέρι της προσεχούς Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων της Ρόδου, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις για να προωθηθούν στο Υπουργείο και να συμπεριληφθούν στην σχετική ΚΥΑ διατάξεις που να ευνοούν τους επαγγελματίες του κλάδου.
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. φλεβάρης ανέφερε σχετικά: «Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων για να υποβάλουν τις απόψεις τους σχετικά τη βελτίωση της ΚΥΑ και τη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιουργείων. Θα συζητηθεί επίσης όποιο άλλο ζήτημα μπορεί να αφορά τα ελαιουργεία. Θέλουμε να ακούσουμε προτάσεις των ελαιουργών ώστε να καταγραφούν και να κατατεθούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου μέχρι την έναρξη της ελαιουργικής περιόδου να έχουμε τυχόν τροποποίηση της ΚΥΑ με διατάξεις πιο ευνοϊκές. Δείχνουμε έμπρακτο ενδιαφέρον και καλούμε όλους τους ελαιουργούς να είναι την Παρασκευή κοντά μας».
Το φράγμα Γαδουρά
Αναφορικά με τη λειτουργία του φράγματος Γαδουρά, ο κ. Φλεβάρης δήλωσε: «Υπάρχει πυρετός εργασιών. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι με την εποπτεία από τον ίδιο τον περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκο, τρέχουν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες και συμπυκνώνεται ο χρόνος αυτών των έξι εβδομάδων που θα απαιτούντο από την υπογραφή της σύμβασης για τη λειτουργία του φράγματος. Δεν διακινδυνεύω να πω ημερομηνία, αλλά σίγουρα τις πρώτες μέρες του Αυγούστου αναμένουμε να λειτουργήσει το φράγμα. Η πλύση του αγωγού ολοκληρώνεται και αυτό μας διαβεβαιώνει ότι τις πρώτες μέρες του Αυγούστου θα λειτουργήσει το φράγμα και θα προσφέρει μία ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης. Θα πρέπει από εκεί και έπειτα και η ΔΕΥΑΡ να φροντίσει να αποθηκεύει μεγαλύτερες ποσότητες νερού, εξασφαλίζοντας τις απαιτούμενες δεξαμενές».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου