Ειδήσεις

Αντισυνταγματική κατάσχεση λογαριασμών από το Δήμο Ρόδου!

Κόλαφος για τη δημοτική αρχή οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν

«Φρένο» στην κατάσχεση ποσού ύψους 600.000 ευρώ, που επέβαλε εις χείρας τραπεζών ο Δήμος Ρόδου, για οφειλές δύο γνωστών εταιρειών της Ρόδου, έθεσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου, κάνοντας ουσία δεκτούς τους λόγους ανακοπής – αναστολής, που υπέβαλαν.
Η απόφαση αποτελεί κόλαφο για τις διαδικασίες που ακολούθησε η δημοτική αρχή, ενώ δημιουργείται από τους λόγους ακύρωσης, που εξέθεσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος των εταιρειών κ. Μ. Τσέρκης, δεδικασμένο για δεκάδες όμοιες υποθέσεις.
Πιο συγκεκριμένα οι δύο εταιρείες προσέβαλαν ως αντισυνταγματική την μη κοινοποίηση του κατασχετηρίου στον οφειλέτη κατά παράβαση του άρθρου 20 παρ. 1 του Συντάγματος.
Όπως εκτίθεται στα δύο δικόγραφα:
«Σύμφωνα με το άρθρον 30 του ν.δ/τος 356/1974 περί Κώδικος Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε. – Φ.Ε.Κ. Α΄ 90): «Η κατάσχεσις εις χείρας τρίτων των εις χείρας αυτών ευρισκομένων χρημάτων, καρπών και άλλων κινητών πραγμάτων του οφειλέτου του Δημοσίου ή των οφειλομένων εν γένει προς αυτό, ενεργείται υπό του Διευθυντού του Δημοσίου Ταμείου διά κατασχετηρίου εγγράφου μη κοινοποιουμένου εις τον οφειλέτην, περιέχοντος δε: α) το όνομα, επώνυμον, όνομα πατρός του οφειλέτου, β) το ονοματεπώνυμον του τρίτου εις χείρας του οποίου επιβάλλεται η κατάσχεσις, γ) πίνακα χρεών του οφειλέτου και δ) χρονολογίαν και υπογραφή του Διευθυντού του Δημοσίου Ταμείου. 2. Διά του κατασχετηρίου εγγράφου προσκαλείται ο τρίτος όπως τα μεν υπ’ αυτού εις τον οφειλέτην του Δημοσίου οφειλόμενα χρήματα, καταθέση εντός οκτώ ημερών εις το Δημόσιον Ταμείον, τα δε παρ’ αυτώ ευρισκόμενα κινητά πράγματα παραδώση εις τον εν τω κατασχετηρίω οριζόμενον συμβολαιογράφον ή φύλακα, εφαρμοζομένων περαιτέρω των εν άρθροις 14 -19 και επόμενα του παρόντος Ν. Διατάγματος οριζόμενα…3..4..5..6…».
Εκ της προαναφερθείσης διατάξεως συνάγεται ότι, σε περίπτωση κατασχέσεως εις χείρας τρίτων απαιτήσεως οφειλέτου του Δημοσίου, δεν απαιτείται η κοινοποίηση στον τελευταίο του κατασχετηρίου εγγράφου.
Η διάταξη όμως αυτή είναι ανίσχυρη ως αντικείμενη στη διάταξη του άρθρου 20 παρ. 1 του Συντάγματος, διότι η παράλειψη αυτή έχει ως συνέπεια ο οφειλέτης να μη λαμβάνει γνώση ή να λαμβάνει καθυστερημένα γνώση της εις βάρος του επισπευδομένης αναγκαστικής εκτελέσεως, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικώς, προ της ολοκληρώσεως της εκτελεστικής διαδικασίας, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα είτε για την ακύρωση είτε για την αναστολή της πράξεως εκτελέσεως (ΣτΕ 366/2014)».
Ο Δήμος Ρόδου κοινοποίησε τα κατασχετήρια στις τράπεζες, κατάσχοντας στα χέρια τους, ως τρίτων, τις τραπεζικές καταθέσεις της εταιρείας, με συνέπεια τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών τους και την αδυναμία τους να καταβάλουν οποιαδήποτε οικονομική τους υποχρέωση, η οποία πραγματοποιείται μέσω του τραπεζικού συστήματος, όπως πληρωμές ρυθμισμένων δόσεων σε Δ.Ο.Υ., ασφαλιστικούς οργανισμούς δάνεια, επιταγές, πληρωμές σε προμηθευτές, αμοιβές προσωπικού κλπ.
Τα κατασχετήρια ουδέποτε κοινοποιήθηκαν στην εταιρεία, ώστε να λάβουν γνώση της ύπαρξης και του περιεχομένου τους. Απώλεσαν έτσι τη δυνατότητα να στραφούν άμεσα κατά της εκτέλεσης, με  όσα ένδικα μέσα παρέχει ο νόμος ή ακόμη και να έρθουν σε μία συνεννόηση με τον αντίδικο για τη ρύθμιση του υποτιθέμενου χρέους.

Αντίθετα, ενημερώθηκαν για την επιβληθείσα κατάσχεση όταν προσήλθαν στο κατάστημα μίας εκ των τραπεζών προκειμένου να προβούν σε συναλλαγή από τον τραπεζικό λογαριασμό που τηρούν σ’ αυτήν, οπότε και διαπίστωσαν ότι είναι δεσμευμένος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου