Τοπικές Ειδήσεις

Ενδιαφέροντα και βατά τα θέματα στα Νέα Ελληνικά

Με το …δεξί έγινε χθες η πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) που διαγωνίστηκαν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών (έκθεση). Στους υποψήφιους μαθητές και στις μαθήτριες δόθηκαν δύο κείμενα, ένα κείμενο από το διαδίκτυο της Ηλέκτρας Χατζηδημητρίου με τίτλο «Η αξία του «ταξιδεύειν»» και κείμενο του Νίκου Καζαντζάκη με τίτλο «Άνω Αίγυπτος» από το βιβλίο του «Ταξιδεύοντας». Επιπλέον τους δόθηκε το ποίημα του Κωστή Παλαμά με τίτλο «Το ταξίδι». Μιλώντας στη «δ», οι εξεταζόμενοι χαρακτήρισαν βατά αν και μη αναμενόμενα τα θέματα. Δήλωσαν ότι δεν περίμεναν να κληθούν να αναπτύξουν ως θέμα έκθεσης το ταξίδι, αλλά κάποιο θέμα σχετικά με τον πόλεμο ή την τεχνητή νοημοσύνη.
«Όλα κύλησαν ομαλά την πρώτη μέρα των εξετάσεων. Προετοιμαστήκαμε καιρό πριν και δεν αντιμετωπίσαμε το παραμικρό πρόβλημα. Σε όλους τους μαθητές και σε όλες τις μαθήτριες καθώς επίσης στις οικογένειές τους εύχομαι καλή δύναμη, καλή συνέχεια. Να μην έχουν άγχος και να συνεχίσουν τα παιδιά να δίνουν το καλύτερό τους εαυτό», δήλωσε στη «δ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου Γιάννη Παπαδομαρκάκης.
Οι «πρωταγωνιστές» των πανελληνίων δήλωσαν στη «δ» τα εξής για τα εξεταζόμενα θέματα του μαθήματος των Νέων Ελληνικών:
Ανδριάννα Τσεροτά
Το θέμα της Έκθεσης ήταν εύκολο και ενδιαφέρον. Πιστεύω πώς όλοι είχαμε να γράψουμε κάτι. Θα μπορούσαμε να είχαμε λίγο περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας.
Άννα Χαβιερά
Μου άρεσε το θέμα της Έκθεσης. Δεν μπορώ να πω ότι το περίμενα, ήταν όμως βατό και ενδιαφέρον. Θα χρειαζόμουν ίσως λίγο περισσότερο χρόνο.
Μαρλίνα Ζιώγου
Η αναμονή πριν έρθουν τα θέματα, ήταν κάπως αγχωτική. Τελικά, έπεσε ένα σχετικά εύκολο θέμα το οποίο δεν το περιμέναμε οι περισσότεροι. Πιστεύω ότι όλοι γράψαμε καλά. Είμαι ευχαριστημένη από την πρώτη μέρα των πανελληνίων και συνεχίζουμε με αισιοδοξία για τα επόμενα μαθήματα.

Διονύσης Κανής
Ούτε δύσκολα αλλά ούτε και πολύ εύκολα ήταν τα θέματα. Εκτιμώ ότι όλοι μας τα πήγαμε λίγο πολύ καλά. Μόνο ο χρόνος μας πίεσε κάπως.
Αναστάσιος Θεοδωράτος
Δεν μπορώ να πω ότι δυσκολεύτηκα. Το θέμα της Έκθεσης δεν ήταν αναμενόμενο. Το είχαμε δουλέψει μεν, όμως το είχαμε αποκλείσει διότι περιμέναμε κάτι πιο περίπλοκο.
Κωνσταντίνος Ζήσης
Η πρώτη μέρα των πανελληνίων ήταν πιο εύκολη και πιο βατή απ΄ ότι περίμενα. Το θέμα του ταξιδιού το είχαμε δουλέψει στο φροντιστήριο και αντίστοιχες θεματικές ενότητες. Ήταν γενικώς βατά όλα τα θέματα.
Ευάγγελος Ευαγγελίδης
Αρκετά εύκολα ήταν τα θέματα. Δεν περίμενα στην Έκθεση να πέσει το ταξίδι, αλλά δεν δυσκολεύτηκα καθόλου.
Σωτήρης Κατσίλης
Κανείς δεν περίμενε να πέσει αυτό το θέμα στην Έκθεση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν βατό για όλους.
Νίνα Καρπαθάκη
Το θέμα της Έκθεσης δεν μπορώ να πω ότι το περίμενα, ήταν όμως εύκολο και ενδιαφέρον. Προσωπικά θεωρώ ότι τα πήγα καλά.
Γιώργος Αριστείδου
Εύκολα ήταν τα θέματα, όμως πιέστηκα καθώς χρειαζόμουν λίγο περισσότερο χρόνο και μπερδεύτηκα σε ένα από τα ερωτήματα.
Θεοδόσης Διακογεωργίου
Κατά την άποψή μου, τα θέματα ήταν βατά και ενδιαφέροντα. Έπρεπε να έχεις καθαρό μυαλό και να διαχειριστείς σωστά το χρόνο.
Χρήστος Κεφαλάς
Το θέμα της Έκθεσης ήταν εύκολο. Όλοι μπορούσαν να το αναπτύξουν. Όποιος είχε κάνει καλή προετοιμασία, θα μπορούσε με ευκολία να παραδώσει ένα άριστο γραπτό.
Αφροδίτη Λυκοπάντη
Δεν περιμέναμε να πέσει το ταξίδι στην Έκθεση. Περιμέναμε κάποιο θέμα σχετικά με το χουλιγκανισμό ή την τεχνητή νοημοσύνη. Όμως πιστεύω ότι ήταν αρκετά εύκολα τα θέματα συνολικά.
Λάουρα Μοντεάν
Κι εγώ πιστεύω ότι ήταν γενικά εύκολα τα θέματα. Τα ανέπτυξα όλα. Δεν περίμενα το ταξίδι ως θέμα έκθεσης, όμως δεν αντιμετώπισα καμία δυσκολία.
Σωτήρης Βαγιανάκης
Τα θέματα ήταν μέτριας δυσκολίας, ούτε πολύ δύσκολα ούτε πολύ εύκολα. Έπρεπε να προσέξεις να μην πέσεις στην παγίδα του να αναπτύξεις την προσωπική σου γνώμη και θέση. Χρειαζόταν μία πιο σφαιρική διαχείριση το θέμα του ταξιδιού, το οποίο δεν ήταν αναμενόμενο. Ήταν όμως βατό.
Ιωάννης Λουκάκης
Το θέμα της Έκθεσης δεν μπορώ να πω ότι ήταν αναμενόμενο. Δεν ήταν ωστόσο ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό. Με λίγη προσοχή μπορούσε να γράψει κανείς αρκετά καλά.
Μανώλης Θεουλάκης
Τα θέματα ήταν πανεύκολα. Το μόνο που έπρεπε να συνειδητοποιήσεις, ήταν ότι δεν έπρεπε να αναπτύξεις το ταξίδι μονοδιάστατα, αλλά να απαντήσεις στα επιμέρους ερωτήματα που έθετε. Ήταν ένα θέμα ομπρέλα που περιλάμβανε κάποια επιμέρους θέματα που έπρεπε να αναπτυχθούν.
Αλέξανδρος Μπαμπάλας
Ήταν αρκετά εύκολα τα θέματα εκτός μία-δύο παγίδες που έπρεπε να προσέξει κανείς.
Φώτης Νικολαΐδης
Εύκολο και ενδιαφέρον ήταν το θέμα της Έκθεσης και δεν πιστεύω ότι έκρυβε παγίδες ή δυσκολίες. Χρειαζόταν απλά να προσέξεις τα υποερωτήματα για να μη βγεις εκτός θέματος.
Άγγελος Τζάρτζαλος
Ήταν βατό το θέμα της Έκθεσης αν και μη αναμενόμενο. Περιμέναμε κάποιο θέμα σχετικά με την τεχνολογία ή τον πόλεμο.
Ελένη Μανωλάκη
Παρόλο που δεν ήταν από τα θέματα που περιμέναμε ήταν σχετικά εύκολο. Μπορούσες να συνδυάσεις πράγματα από άλλα παρεμφερή πράγματα που δουλέψαμε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου