Ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα φέρνει η σημερινή ημέρα που αποτελεί και την ημερολογιακή έναρξη του καλοκαιριού.

Από σήμερα λοιπόν 1η Ιουνίου, υλοποιούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που ψηφίστηκαν την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, ενώ ανοίγουν και οι εναπομείνασες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Αναλυτικότερα:

Από σήμερα εντάσσονται σε μειωμένο ΦΠΑ 13% σειρά προιόντων και υπηρεσιών. Η μείωση θα ισχύσει έως τις 31 Οκτωβρίου και θα αφορά.

• Μεταλλικό νερό
• Αναψυκτικό τύπου κόλα
• Λεμονάδα

• Πορτοκαλάδα
• Βυσσινάδα
• Παγωμένο τσάι
• Μπίρα χωρίς αλκοόλ

• Καφές τσάι
• Υποκατάστατο γάλακτος
• Σοκολατούχο γάλα
• Φρουτοχυμός
• Νέκταρ χυμών
• Τονωτικά παρασκευάσματα
• Ισοτονικά παρασκευάσματα
• Ενεργειακά ποτά

Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% ισχύει και για τα εισιτήρια κινηματογράφων, αλλά και για τα εισιτήρια μετρό, ηλεκτρικού, τραμ, αστικών και υπεραστικών λεωφορείων.

Ρυθμίσεις υπάρχουν και για τους κατόχους ακινήτων σε ότι αφορά την καταβολή οφειλών τους προς την Εφορία (δίδεται παράταση), ενώ συνεχίζεται η καταβολή επιδόματος σε εργαζόμενους που οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται βρίσκονται σε καθεστώς εργασίας. Η οικονομική ενίσχυση για τον Ιούνιο ανέρχεται σε 534 ευρώ.

Σήμερα ανοίγουν και τα δικαστήρια της χώρας. Συγκεκριμένα:

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο

Το Εκλογοδικείο.

Το Μισθοδικείο.

Τι Συμβούλιο Επικρατείας.

Το Ελεγκτικό Δικαστήριο.

Για λόγους ασφαλείας τα ποινικά δικαστήρια ξεκινούν στις 22 Ιουνίου.

Σήμερα το πρωί θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι μετά από δύο μήνες και πλέον καραντίνας για τα Δημοτικά Σχολεία όλης της χώρας.

Τις πόρτες τους ανοίγουν και τα:

Κέντρα Ξένων Γλωσσών για παιδιά Δημοτικού

Σχολεία Ειδικής Αγωγής

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ)

Ιδιωτικοί και δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί (χωρίς παιχνίδια από το σπίτι, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ)

Στην εργασία του επιστρέφουν από σήμερα και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, εκτός βέβαια από εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την Περασμένη Παρασκευή ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την “Συν-εργασία” που αποτελεί ακόμα μια προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τους εργαζομένους και τις θέσεις εργασίας. Το νέο αυτό εργαλείο μπαίνει σε εφαρμογή από τις 15 Ιουνίου και θα παραμείνει σε ισχύει έως τις 15/10/2020.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που εντάσσονται στο μηχανισμό “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, μπορούν να προβαίνουν για έναν ή περισσότερους μήνες, , σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Στους εργαζόμενους, καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων που αντιστοιχούν στο χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται καθώς και αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων.

Αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό η διαφορά, που προκύπτει, σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές, μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου. Επιβάλλεται στις επιχειρήσεις – εργοδότες, που κάνουν χρήση του μηχανισμού, η υποχρέωση να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν καθώς και να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς αυτών κατά το χρονικό διάστημα ένταξής τους.

Ξενοδοχεία και άλλες υπηρεσίες

Ανοίγουν και τα ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα 12μηνης διάρκειας με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, κάνοντας “ποδαρικό” στον ελληνικό τουρισμό, την πρώτη μάλιστα ημερολογιακά ημέρα του φετινού καλοκαιριού.

Ανοίγουν ακόμη:

· Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα, με εξαίρεση τις παιδικές κατασκηνώσεις.
· Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)
· Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (μόνο σε θερινούς κινηματογράφους).
· Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων.
· Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων.
· Υπηρεσίες γηπέδων γκολφ ή μίνι γκολφ
· Υπηρεσίες κολυμβητηρίου (πισίνας).
· Υπηρεσίες εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
· Υπηρεσίες διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
· Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων
· Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ).
· Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing).
· Υπηρεσίες μασάζ.
· Κυριακάτικες αγορές και Εμποροπανηγύρεις κλπ.

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ