ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Στην καγκελαρία τα ηνία της διαπραγμάτευσης»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσίπρας-Μέρκελ

Η Άν­γκε­λα Μέρ­κελ φέ­ρε­ται να είναι το πο­λι­τι­κό πρό­σω­πο στη Γερ­μα­νία που κινεί τα νή­μα­τα της δια­πραγ­μά­τευ­σης ανα­φο­ρι­κά με το ελ­λη­νι­κό ζή­τη­μα.

Σε σχε­τι­κό δη­μο­σί­ευ­μα της γερ­μα­νι­κής Deutsche Welle ανα­φέ­ρε­ται πως στο Βε­ρο­λί­νο, από την πλευ­ρά της κυ­βέρ­νη­σης, η μόνη αρ­μό­δια πηγή που προ­βαί­νει σε δη­λώ­σεις ου­σί­ας, αν και πε­ριο­ρι­σμέ­νης έκτα­σης, είναι η κα­γκε­λα­ρία. Από εδώ κι­νού­νται, καθ’ όλες τις εν­δεί­ξεις, τα νή­μα­τα για την επί­λυ­ση του ελ­λη­νι­κού προ­βλή­μα­τος. Το αρ­μό­διο υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών και ο υπουρ­γός του φαί­νε­ται να δια­δρα­μα­τί­ζουν πλέον έναν, λίγο πολύ, πα­θη­τι­κό ρόλο.

Όπως ανα­φέ­ρε­ται, κύ­ριοι παί­κτες των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων από γερ­μα­νι­κής πλευ­ράς είναι οι στε­νοί σύμ­βου­λοι τις Άν­γκε­λα Μέρ­κελ και βέ­βαια η ίδια που το αρ­γό­τε­ρο κάθε δεύ­τε­ρη μέρα φαί­νε­ται να επι­κοι­νω­νεί με το Γάλλο πρό­ε­δρο Φραν­σουά Ολάντ και τον Έλ­λη­να πρω­θυ­πουρ­γό Αλέξη Τσί­πρα. Η επό­με­νη τη­λε­διά­σκε­ψη των τριών είναι για σή­με­ρα (Κυ­ρια­κή). Θέ­μα­τα της ατζέ­ντας θα πρέ­πει να είναι με­τα­ξύ άλλων το συ­ντα­ξιο­δο­τι­κό κα­θε­στώς, με­ταρ­ρυθ­μί­σεις στην αγορά ερ­γα­σί­ας, ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις.

Ση­μειώ­νε­ται πως τη Δευ­τέ­ρα θα συ­να­ντη­θούν στη γερ­μα­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα στο πλαί­σιο μιας συ­ζή­τη­σης που αφορά την ευ­ρω­παϊ­κή βιο­μη­χα­νι­κή πο­λι­τι­κή η Άν­γκε­λα Μέρ­κελ, ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος Φραν­σουά Ολάντ και πρό­ε­δρος της Κο­μι­σιόν, Ζαν Κλοντ Γιούν­κερ. Θα πρέ­πει να θε­ω­ρεί­ται βέ­βαιο ότι στο πε­ρι­θώ­ριο της εκ­δή­λω­σης θα συ­ζη­τη­θεί το ελ­λη­νι­κό ζή­τη­μα. Και αν από τις τρέ­χου­σες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις προ­κύ­ψουν έως αύριο απτά και βιώ­σι­μα απο­τε­λέ­σμα­τα, δεν απο­κλεί­ε­ται η συ­νά­ντη­ση να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί με διευ­ρυ­μέ­νη σύν­θε­ση.

«Δια­πραγ­μα­τευ­τι­κό ατού» το Grexit

Εξάλ­λου ανα­φέ­ρε­ται πως το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα, δια­πι­στώ­νει κα­νείς όλο και συ­χνό­τε­ρα ότι η πε­ρί­πτω­ση ενός Grexit πα­ρου­σιά­ζε­ται στη γερ­μα­νι­κή κοινή γνώμη πε­ρισ­σό­τε­ρο ως ένα «δια­πραγ­μα­τευ­τι­κό ατού» παρά ως μια ρε­α­λι­στι­κή εναλ­λα­κτι­κή λύση. Έγκυ­ρα μέσα ενη­μέ­ρω­σης που θε­ω­ρού­σαν εφι­κτή και ανα­γκαία την έξοδο της Ελ­λά­δας από την ευ­ρω­ζώ­νη, σε σχό­λια τους τις τε­λευ­ταί­ες ημέ­ρες δια­βλέ­πουν την πα­ρα­μο­νή της.

Εν­δει­κτι­κά για αυτή την εξέ­λι­ξη είναι πρό­σφα­τα άρθρα γνώ­μης στη συ­ντη­ρη­τι­κή Frankfurter Allgemeine Zeitung. Στο ση­με­ρι­νό, μά­λι­στα, γί­νε­ται λόγος για «κλι­μά­κω­ση της πα­ρακ­μής των κα­νό­νων δι­καί­ου και ηθι­κής της Ευ­ρώ­πης». Όπως υπο­στη­ρί­ζει η εφη­με­ρί­δα, οι αρχές της συμ­φω­νί­ας του Μά­α­στριχτ θυ­σιά­ζο­νται στο βωμό πο­λι­τι­κών σκο­πι­μο­τή­των. Όπως εξά­γε­ται και από τα πα­ρα­πά­νω, η αί­σθη­ση ότι πλη­σιά­ζει η ημε­ρο­μη­νία για μια συμ­φω­νία δεν τρο­φο­δο­τεί­ται μόνο από αυτά τα δη­μο­σιεύ­μα­τα.

Πηγή: dw.de

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.