Πολύ δυνατά στην παράταξη «Νότιο Αιγαίο – Αρχιπέλαγος Δημιουργίας», ως διάδοχος του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη παίζει, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», ο έμπειρος περί τα αυτοδιοικητικά πράγματα και μειλίχιος πολιτικός, Νίκος Τσουκαλάς, αντιδήμαρχος Οικονομικών σήμερα, στο Δήμο Ρόδου.

Οι προθέσεις του παραμένουν, ωστόσο, άγνωστες, όπως άγνωστο παραμένει, αν έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί προς τούτο από τον κ. Γ. Μαχαιρίδη ή από στενούς συνεργάτες του.

Σημειώνεται ότι «παίζει», επί του παρόντος, μόνο ως επικεφαλής της παρατάξεως, χωρίς θεσμικό ρόλο, αφού δεν είναι εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος, άρα η αποστολή του θα είναι, να κρατήσει σε συνοχή και λειτουργία την παράταξη και να την προετοιμάσει καταλλήλως για τις επόμενες εκλογές, υπό την προϋπόθεση φυσικά, που υποβάλει την παραίτησή του ο κ. Γ. Μαχαιρίδης.

Καθ΄όλα έγκυρες πληροφορίες της «δημοκρατικής» αναφέρουν, πάντως, συμπληρωματικώς ότι σε περίπτωση που αποσυρθεί ο κ. Γ. Μαχαιρίδης, θα τον ακολουθήσει και ο υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου στις πρόσφατες εκλογές κ. Δημ. Κρητικός. Είναι προφανές ότι ο κ. Δημ. Κρητικός δεν προτίθεται να αναλάβει την αρχηγία της μείζονος μειοψηφίας και να «κοντράρεται» με τον ομογάλακτό του περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο.

Υπάρχουν, πάντως, ισχυρές φωνές εντός της παρατάξεως Μαχαιρίδη που πιστεύουν ότι οι δύο άνδρες θα πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις, στις οποίες εξελέγησαν, τουλάχιστον για διάστημα 4 – 5 μηνών, ώστε να γίνει ομαλά η διαδοχή Μαχαιρίδη και όχι κάτω από πιέσεις, αλλά και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να αναδειχθεί, να ενημερωθεί και να γίνει αποδεκτός ο διάδοχος χωρίς αναταράξεις και αμφισβητήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, τα «σενάρια» είναι τρία:

Πρώτο σενάριο: Γ. Μαχαιρίδης και Δημ. Κρητικός παραιτούνται μέχρι την παραμονή της εγκαταστάσεως των νέων αρχόντων. Κάνουν τότε δήλωση αποποίησης της εκλογής τους, ενώπιον του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ή δεν προσέρχονται στην ορκωμοσία, οπότε εκπίπτουν αυτοδικαίως των αξιωμάτων τους. Τότε θα πρέπει να συνέλθουν οι εκλεγέντες με την παράταξη σε ολομέλεια και με μυστική ψηφοφορία να αναδείξουν τον ηγέτη τους, στη θέση δηλαδή του κ. Γ. Μαχαιρίδη. Τον κ. Δημ. Κρητικό θα αντικαταστήσει ο κατά νόμο επιλαχών. Ως πιθανοί διάδοχοι φέρονται στην περίπτωση αυτή, ένας εκ των κ.κ. Λίτσας Φτακλάκη και Αντώνη Χατζηιωάννου, καθώς ο κ. Μιχάλης Δρακιού, δεν προτίθεται να διεκδικήσει τη θέση.

Να υπάρξει, πάντως, κάποια άλλη λύση, δεν πρέπει να αποκλείεται, τουλάχιστον σήμερα.
Ειρήσθω εν παρόδω ότι σε περίπτωση που παραιτηθεί ο κ. Γ. Μαχαιρίδης από τη θέση του περιφερειάρχη, που κατέχει σήμερα (πράγμα απίθανο), θα τον διαδεχθεί ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος, μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα περιφερειακή αρχή (1η Σεπτεμβρίου).

Δεύτερο σενάριο: Η παραίτηση των κ.κ. Γ. Μαχαιρίδη και Δημ. Κρητικού γίνεται μετά την εγκατάσταση και την ορκωμοσία τους. Η παραίτησή τους στην περίπτωση αυτή γίνεται στον περιφερειάρχη, κατ’ άλλους στην Αποκεντρωμένη, και αν περάσει άπρακτος χρόνος ενός μηνός, οι παραιτήσεις νοούνται ως γενόμενες αποδεκτές.

Τρίτο σενάριο: Το τρίτο σενάριο προβλέπει την παραμονή των δύο ανδρών ή τουλάχιστον του κ. Γ. Μαχαιρίδη μέχρι το τέλος του χρόνου ή και στο πρώτο δίμηνο του 2015 για να είναι ομαλότερη η διαδοχή και να παίξουν όλοι τον ρόλο για τον οποίον ετάχθησαν από το εκλογικό σώμα έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Και την περίπτωση αυτή, των «καθυστερημένων» δηλαδή παραιτήσεων, ισχύουν για την αναπλήρωσή τους, όσα αναφέρθηκαν στο σενάριο δύο.

Το ενδεχόμενο, τέλος, να παραμείνουν, οι δύο άνδρες στις θέσεις τους, μέχρι τη λήξη της θητείας του νέου περιφερειακού συμβουλίου θεωρείται «παρατραβηγμένο», τίποτα, όμως δεν πρέπει να αποκλεισθεί, αν π.χ. η παράταξη ομοφώνως προτείνει την παραμονή και στήριξή τους.

Ένα σχόλιο στο Ο κ. Νίκος Τσουκαλάς «παίζει» για τη διαδοχή Μαχαιρίδη!

  1. Avatar Ο/Η ΑρνησοΠΑΣΟΚος! λέει:

    ΠΟΙΟΝ ΑΡΑΓΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ; ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΌΜΕΝΟΥΣ!!! ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ 5+ ΧΡΟΝΙΑ…

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ