Τοπικές Ειδήσεις

Κοινωνική επιχείρηση – Οργάνωση “Για τη φύση” – 16 + 1 λόγοι για ΟΧΙ στην πρόταση ελεγχόμενης θήρευσης ελαφιών στη Ρόδο

Σχετικά με την πρόταση ελεγχόμενης θήρευσης των ελαφιών της Ρόδου, όπως αυτή ακούσθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, η κοινωνική επιχείρηση «Για τη φύση», ως οργάνωση ανθρώπων με σχεδόν καθημερινή επαφή στο φυσικό περιβάλλον του νησιού, έχει να παρατηρήσει τα ακόλουθα:


1. Μέτρα για τα όσα αφορούν στα ελάφια θα πρέπει να ληφθούν αφού γίνει γνωστός ο πραγματικός πληθυσμός τους στο νησί της Ρόδου.
2. Η πληθυσμιακή τους μέτρηση γίνεται από τον ανάδοχο που έχει αναλάβει την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, όπως αυτή είχε προκηρυχθεί από τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου.
3. Εκτιμούμε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό ο ανάδοχος της μελέτης να μην προλάβει να καταγράψει το σύνολο του πληθυσμού των ελαφιών του νησιού μας, λόγω του περιορισμένου χρόνου που έχει δοθεί για την ολοκλήρωση του έργου. Είναι πιθανό να απαιτηθεί η εκπόνηση και νέας, συμπληρωματικής μελέτης.
4. Η ελεγχόμενη θήρευση ζώων που εμφανίζουν υπερβολικά μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση είχε αποτελέσει κατά το έτος 2015 μέθοδο που εφαρμόσθηκε για τον περιορισμό του πληθυσμού των καρακάξων, των κουρούνων και των κάργιων στην περιοχή Καλαμάτας.
5. Η μέθοδος αυτή είναι αναχρονιστική.
6. Η μέθοδος αυτή εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες του ανθρώπου και παραβλέπει τη λειτουργία της φύσης
7. Ως οργάνωση ανθρώπων έχουμε διαπιστώσει ότι ο πληθυσμός των ελαφιών που εντοπίζουμε κάθε φορά στις εβδομαδιαίες δραστηριότητές μας στην Κεντρική και Νότια Ρόδο απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ως υπερβολικά μεγάλος.
8. Είναι γεγονός ότι στην αναζήτηση τροφής τα ελάφια προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες.
9. Η λύση δεν βρίσκεται στη θανάτωση των ζώων, αλλά στην αποζημίωση των πληγέντων γεωργών
10. Είναι γεγονός ότι προκαλούνται ατυχήματα από την κίνηση των ελαφιών και των αιγοπροβάτων στο οδόστρωμα.
11. Η λύση βρίσκεται στην οδοσήμανση, όχι στη θανάτωση των ζώων.
12. Ρόλος των πολιτικών είναι να ρυθμίζουν την καθημερινή ζωή της κοινωνίας των ανθρώπων. Οι μόνοι αρμόδιοι να πάρουν αποφάσεις σχετικά με τη φύση, είναι οι επιστήμονες.
13. Η Ρόδος ξεκίνησε μια πορεία ώστε να αναγορευτεί ως ο πρώτος, σε παγκόσμια κλίμακα βιώσιμος τουριστικός προορισμός. Μια τέτοια απόφαση αυτομάτως θα αποδομήσει τη συμφωνία του Co-Lab.
14. Άραγε οι φωτογραφίες με τα νεκρά ελάφια και τα post των κυνηγών με τα θηράματά τους τι είδους εικόνα θα προβάλλουν στο 75% των δυνητικών επισκεπτών που επιλέγουν προορισμούς με αποδεδειγμένο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον;
15. Το ελάφι, ως ο βασιλιάς του δάσους, αποτελεί το δοξαστικό σύμβολο για εκατοντάδες πολιτισμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η είδηση της επιτρεπόμενης θήρευσής του στη Ρόδο θα προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.
16. Το ελάφι είναι το σύμβολο της Ρόδου και η θήρευσή του ισοδυναμεί με κανιβαλισμό της ψυχής που μας θρέφει.
17. ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗΣ ΘΗΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΦΙΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Κοινωνική επιχείρηση – Οργάνωση
Για τη φύση
.
Φωτογραφίες από: Ηλίας Ανθίτσας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου