Τοπικές Ειδήσεις

Εξαιρετικά μειωμένη τις ημέρες του Πάσχα η κίνηση στην αγορά

Πάσχα με τα απολύτως απαραίτητα έκαναν φέτος οι Ρόδιοι, αφού η κίνηση παρουσίασε μείωση τόσο στα εμπορικά καταστήματα όσο και τα καταστήματα ειδών διατροφής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η μείωση στα είδη διατροφής φαίνεται πως ακολούθησε την πανελλαδική τάση που κυμάνθηκε από -5% έως -10% ενώ η «βουτιά» στα καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης, ήταν μεγαλύτερη, και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γιάννη Πάππου, άγγιξε ακόμα και το 20% σε σχέση με πέρυσι.
Όπως δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου το γεγονός ότι το Πάσχα φέτος έπεσε στο τέλος του μηνός Απριλίου και ο μισθός είχε ήδη «εξανεμιστεί» σε άλλες οικονομικές υποχρεώσεις είναι ένας βασικός παράγοντας για την μειωμένη κίνηση στην αγορά. Οι περισσότεροι διέθεσαν χρήματα από το δώρο του Πάσχα και των συντάξεων για τις αγορές τόσο του εορταστικού τραπεζιού όσο και για τις «υποχρεώσεις» των νονών, αλλά ακόμα και εκεί τα ψώνια έγιναν με φειδώ.
«Ημερολογιακά η αγορά φέτος δεν βοηθήθηκε διότι το Πάσχα έπεσε στο τέλος Απριλίου. Το δώρο του Πάσχα και οι συντάξεις τόνωσαν ελαφρώς την αγορά αλλά μόνο τις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Η κίνηση φέτος συρρικνώθηκε μεταξύ Μεγάλης Τετάρτης και Μεγάλου Σαββάτου, γεγονός πρωτοφανές. Η κίνηση την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη ήταν εξαιρετικά υποτονική και μόνο εορταστική περίοδο δεν θύμιζε. Γι αυτό και η πτώση στα εμπορικά καταστήματα -πλην την αλυσίδων τροφίμων – φτάνει ακόμα και στο 20%. Στα καταστήματα με είδη τροφίμων η μείωση δεν έφτασε σε τόσο υψηλά επίπεδα, ακολούθησε όμως την γενικότερα τάση της αγοράς σε πανελλαδικό επίπεδο που κυμάνθηκε μεταξύ -5% και -10%. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, πάντως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η κίνηση στην τοπική αγορά δεν πήγε καλά ούτε στα τρόφιμα, ούτε στα άλλα καταστήματα», δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Εν ολίγοις στην ένδυση και στην υπόδηση καταγράφηκε κίνηση κυρίως από τους νονούς που έκαναν αγορές για τα βαφτιστήρια τους, όχι όμως και για τους ίδιους ενώ όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται, η κίνηση στην πασχαλινή αγορά έχει επηρεαστεί σημαντικά από την έλλειψη δώρου Πάσχα στον δημόσιο τομέα στα τελευταία χρόνια.

Να σημειωθεί ότι αύριο Πέμπτη 2 Μαΐου ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις για τα εμπορικά καταστήματα. Η εαρινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος, πραγματοποιείται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Οι 15 ημέρες είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες δηλαδή θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 2 Μαΐου 2019 και θα λήξουν την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019.
Σε αυτό το διάστημα των 13 ημερών, επιβάλλεται η αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση κι επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.
Επιπλέον, την Κυριακή 5 Μαΐου τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά, με προτεινόμενο ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο το 11:00-18:00.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου