Ρεπορτάζ

Κι όμως γίνεται παράνομο εμπόριο τοπικών βοτάνων

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η επιστημονική κοινότητα τα όσα εξελίσσονται ως προς τον τρόπο εκμετάλλευσης των θεραπευτικών και αρωματικών φυτών στα βουνά της περιοχής μας.

Εκείνο που προσπαθούν να εντοπίσουν είναι τόσο η ανεξέλεγκτη συγκομιδή, όσο και η πιθανότητα να γίνεται παράνομο εμπόριο ενδημικών φυτών μέσω του διαδικτύου. Και τα δύο προβλήματα είναι δυνατόν να επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και στην οικονομία.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η τοπική ρίγανη (της Ρόδου και των γύρω νησιών, που θεωρείται ως εξαιρετικά αρωματική), το φασκόμηλο (αλεσφακιά) και το δεντρολίβανο. Εκείνο που επιχειρείται να αποφευχθεί είναι ο πιθανός αφανισμός των φυτών αυτών από τα βουνά των νησιών μας, λόγω της αυξημένης τους ζήτησης στη διεθνή αγορά.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και ήδη έχει εκδηλωθεί σε μεγάλο βαθμό στα βουνά της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Εκεί, ολόκληρες περιοχές με αρωματικά και θεραπευτικά βότανα έχουν αποψιλωθεί, για τις ανάγκες του εμπορίου. Ηδη, η αυξημένη ζήτηση αυτής της κατηγορίας των βοτάνων, έχει οδηγήσει πολλούς Ροδίτες στο να βρίσκονται συνεχώς στα βουνά και να μαζεύουν ανεξέλεγκτα, οτιδήποτε βρεθεί μπροστά τους.

Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και η διαπίστωση πως κάποιοι εκριζώνουν φυτά (άλλες φορές παίρνουν μόνο το βολβό ή το σπέρμα) ενδημικά και τα πωλούν παράνομα μέσω του διαδικτύου. Οι αγοραστές είναι τις περισσότερες φορές φυτωριούχοι σε ολόκληρο τον κόσμο και χρυσοπληρώνουν προκειμένου να αποκτήσουν τα πολύτιμα εμπορεύματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο νόμος 3937/2011 για την προστασία της βιοποικιλότητας στο άρθρο 11 αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Για τη διατήρηση των ενδημικών ειδών χλωρίδας, πανίδας και άλλων ομάδων οργανισμών, απαγορεύεται η αποκομιδή, συλλογή, κοπή, εκρίζωση, κατοχή, μεταφορά δειγμάτων κάθε είδους, εμπορία, βλάβη, καταστροφή και η απευθείας ή έμμεση θανάτωσή τους, σε κάθε στάδιο του βιολογικού τους κύκλου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου