Τοπικές Ειδήσεις

Σε ανωμοτί κατάθεση 25 αιρετοί για την οικονομική διαχείριση της ΤΕΔΚ Δωδ/σου

«Γόρδιος δεσμός» η νομοθεσία για την επιχορήγηση διαδημοτικών δράσεων μέσω της Τ.Ε.Δ.Κ. Δωδ/σου

Είκοσι πέντε αιρετοί σε θέσεις ευθύνης στην πρώην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (πλέον Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, στον πρώην Δήμο Ροδίων, στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου καλούνται σταδιακά σε ανωμοτί κατάθεση ενώπιον της Πταισματοδίκη Ρόδου, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για την οικονομική διαχείριση αυτής το διάστημα των ετών 2007-2011.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, καλούνται να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις, ως ύποπτοι για κατηγορούμενοι, οι πρώην περιφερειάρχες κ.κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, Βασίλης Μπρακουμάτσος και Φώτιος Χατζημιχάλης, τα μέλη του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου κ.κ. Μιχάλης Κορδίνας, Γιώργος Κυρίτσης, Στυλιανός Ρηνιού, Ελένη Παναγή, Μπενέτος Σπύρου, Πανορμίτης Κονταράτος, Τιμόθεος Κωττάκης, Εμμανουήλ Πάλλας, Γιώργος Γιαννόπουλος, Βασίλης Χατζηγιακουμής, Γιάννης Τσακάτης και Θεοδ. Βαρκάς.
Επιπλέον, καλούνται τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της ίδιας περιόδου κ.κ. Γιάννης Μαριεττής, Εμμανουήλ Στέργου, Στέργος Μπίλλης, Φιλ. Καλλιβούρης και Σούλα Γαμπιεράκη.
Ανωμοτί καταθέσεις θα ληφθούν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τους πρώην αντιδημάρχους οικονομικών κ.κ. Εμμ. Καμπουρόπουλο, Κώστα Ταρασλιά και Νίκο Τσουκαλά και τον πρώην δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, ενώ ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζής Χατζηευθυμίου δεν πρόκειται να καταθέσει λόγω θεμάτων υγείας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της «δημοκρατικής», η έρευνα επικεντρώνεται στον τρόπο επιχορήγησης διαδημοτικών δράσεων μέσω της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, που ενισχύθηκε σε εκτέλεση συλλογικής αποφάσεως, η ισχύς της οποίας αμφισβητείται, από τον φόρο εισοδήματος και τον δημοτικό φόρο.
Από την έρευνα εξαιρείται λόγω εκδόσεως το 2009 απαλλακτικού βουλεύματος η υπόθεση των προσλήψεων και λειτουργίας της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ αν και παραδοχές της συγκεκριμένης δικαστικής κρίσεως δεσμεύουν σε μεγάλο βαθμό και την νέα κρίση.
Θυμίζουμε ότι η Εισαγγελέας παρήγγειλε:
-Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση του αδικήματος της απιστίας με προκληθείσα ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση απλή και από κοινού και σε βάρος οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης της συνέργειας στην πράξη στο χρονικό διάστημα των ετών 2007-2011.
-Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με σχηματισμό 4 αυτοτελών δικογραφιών για την διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της φοροδιαφυγής μέσω της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου από τους επιχορηγούμενους φορείς «ΡΟΔΩΝ ΑΕ», «ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ», «ΠΡΟΤΟΥΡ» και «ΡΟΑΝ».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατικής», ερευνάται μεταξύ άλλων η απώλεια δύο αποφάσεων του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τις οποίες απορρίφθηκαν εντάλματα πληρωμής του πρώην Δήμου Ροδίων για την επιχορήγηση της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου από τον φόρο εισοδήματος.
Στο πλαίσιο του διαχειριστικού ελέγχου της εταιρείας «Ελεγκτικός Κύκλος ΕΠΕ» στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, εξετάστηκαν και οι επιχορηγήσεις που έγιναν για διαδημοτικές δράσεις μέσω του φόρου εισοδήματος, το έτος 2009.
Ζητήθηκαν αρμοδίως να τους αποσταλούν στοιχεία από την ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου και τον Δήμο Ρόδου και κυρίως τα εντάλματα πληρωμής και οι εγκριτικές αποφάσεις αυτών από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Δεν βρέθηκε ωστόσο το σύνολο των στοιχείων που ζητήθηκαν.
Το έτος 2009 και μετά τα όσα είχαν προκύψει από τους ελέγχους που διενήργησε στον πρώην Δήμο Ροδίων ορκωτός λογιστής της εταιρείας «Ρrime Audit», οι οικονομικές υπηρεσίες, αφού κατέστησαν σαφές ότι δεν προτίθενται να αναλάβουν την οποιαδήποτε ευθύνη για την απόδοση του 10% από το ΔΗΦΟΔΩ στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη επιχορήγηση παράνομη, το ίδιο θέμα ανέκυψε και με τη νομιμότητα της κατανομής του φόρου εισοδήματος, που γινόταν, με απόφαση που εξέδιδε ο εκάστοτε γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή τα όσα αποκαλύφθηκαν από τον έλεγχο του ορκωτού λογιστή σχετικά με τη μη νόμιμη απόδοση ποσοστού από τον ΔΗΦΟΔΩ στην ΤΕΔΚ, σε εκτέλεση απόφασης του διοικητικού της συμβουλίου, ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να εγκρίνει ένταλμα πληρωμής που εξέδωσαν οι οικονομικές υπηρεσίες για τη διάθεση ποσοστού από τον φόρο εισοδήματος στην ΤΕΔΚ για τον ίδιο λόγο.
Με άλλα λόγια διαπιστώθηκε ότι και η κατανομή ποσοστού από τον φόρο εισοδήματος υπέρ της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Την 28η Απριλίου 2009 με την αριθμ. πρωτ. 5977 απόφασή του, ο τότε γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατένειμε στους ΟΤΑ του Νομού Δωδεκανήσου ποσό 9.350.000 ευρώ από τον φόρο εισοδήματος ΤΕ 2007 και μέρος εσόδων του 2008, ενώ στην ίδια απόφαση προέβλεψε, ποσό 875.000 ευρώ να αποδοθεί από τον Δήμο Ροδίων στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου.
Αφού ολοκληρώθηκε η γραφειοκρατική διαδικασία οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Ροδίων εξέδωσαν την 29η Μαΐου 2009 το υπ΄αριθμ. 674Α ένταλμα πληρωμής ποσού 875.000 ευρώ υπέρ της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου.
Το συγκεκριμένο ένταλμα δεν θεώρησε ωστόσο το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Ροδίων δεν ανέλαβαν την ευθύνη για την καταβολή του ποσού με άλλο τρόπο, καθώς υφίστατο κίνδυνος να βρεθούν υπόλογοι στο μέλλον και να τους καταλογιστεί το ποσό.
Η τότε δημοτική ταμίας κ. Μ. Γραμματικού με έγγραφό της κατέστησε σαφές ότι δεν προβλέπεται τέτοιου είδους δαπάνη, αρνούμενη να εκδώσει σχετικό χρηματικό ένταλμα και μάλιστα εγγράφως, την 3η Αυγούστου 2009, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο δεν προβλέπεται από το νόμο, αλλά προσομοιάζει με επιχορήγηση προς ΝΠΙΔ (ΤΕΔΚ) καθ’ υπέρβαση του 1,5% των τακτικών εσόδων.
Πέραν των ανωτέρω, η τότε διευθύντρια Οικονομικών και Ταμείου και ο τότε προϊστάμενος εσόδων-εξόδων με άλλο έγγραφό τους (αριθμ. Πρωτ. 22308/4-Δεκεμβρίου 2009) κατέστησαν σαφές ότι δεν προβλέπεται από καμία διάταξη νόμου η κατανομή ποσοστού από το φόρο εισοδήματος στην ΤΕΔΚ αρνούμενοι να εκδώσουν σχετικό ένταλμα πληρωμής.
Οι ελεγχόμενοι είχαν ωστόσο τονίσει ότι οι αποφάσεις που αφορούν στη χρηματοδότηση διαδημοτικών δράσεων της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου ελήφθησαν ομοφώνως από γενικές συνελεύσεις και εγκρίθηκαν από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
Τόνισαν επιπλέον ότι οι προϋπολογισμοί και οι απολογισμοί της ΤΕΔΚ εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση των μελών και το εποπτικό συμβούλιο, ενώ συμπληρωματικώς όλες οι αποφάσεις που αφορούν την κατανομή και διαχείριση του ΔΗΦΟΔΩ έχουν εγκριθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Πιο συγκεκριμένα, η γενική συνέλευση των εκπροσώπων των Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου στη Λέρο, στις 20-22 Νοεμβρίου 2003, είχε αποφασίσει, οι ΟΤΑ Δωδεκανήσου, να καταβάλλουν πρόσθετη εισφορά στην ΤΕΔΚ με την παρακράτηση ποσοστού 10% επί του φόρου εισοδήματος για δράσεις τουριστικής προβολής, προστασίας περιβάλλοντος, υποστήριξη διαδημοτικών δράσεων και συνεργασιών και εν γένει δραστηριοτήτων που προάγουν τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης στο νομό.
Η συγκεκριμένη επιχορήγηση είχε κριθεί ως νόμιμη με την επίκληση διάταξης του Ν. 2503/1997 που προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι όσοι από τους δήμους – κοινότητες μέλη της ΤΕΔΚ αποφασίσουν να καταβάλουν πρόσθετη εισφορά, μπορούν να το πράξουν στο πλαίσιο σχετικών αποφάσεων συνεδρίων των οικείων ΤΕΔΚ.
Ξεκίνησε έκτοτε η έκδοση αποφάσεων κατανομής από τους γενικούς γραμματείς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που προέβλεπαν ποσοστό επιχορήγησης υπέρ της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου ύψους 10%, διαδικασία που σταμάτησε “απότομα” το έτος 2009, όταν διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη επιχορήγηση ήταν παράτυπη.
Η απόφαση δεν αναγνωρίστηκε ειδικότερα ως νόμιμη, τόσο από τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου