Τοπικές Ειδήσεις

Ποινική προκαταρκτική έρευνα με ελεγχόμενο τον δήμαρχο Σύμης για «εύνοια» συγγενούς του

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου για την διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων από πλευράς του δημάρχου Σύμης κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα κατόπιν αιτήσεως – αναφοράς της παρατάξεως της μειοψηφίας «Πρώτα η Σύμη».
Σύμφωνα με την αίτηση της παρατάξεως, που υπέβαλε η δικηγόρος κ. Ελένη Φωτάρα, για την χορήγηση εγγράφων και συνάμα της αναφοράς της σε συγγενικό πρόσωπο πρώτου βαθμού του δημάρχου Σύμης χορηγήθηκε «αυθαιρέτως εκπαιδευτική άδεια για να λάβει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη δημοσιογραφία διάρκειας τριών (3) εξαμήνων, αντικείμενο άσχετο με το αντικείμενο της εργασίας του στον Δήμο».
Υποστηρίζει δε η παράταξη ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος «δεν κατέχει πτυχίο γνώσης της βουλγαρικής γλώσσας, απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει την ως άνω εκπαιδευτική άδεια» και περαιτέρω υπήρξε «παράνομη παρέκταση της εκπαιδευτικής του άδειας κατά τρία (3) εξάμηνα, διότι τα πρώτα τρία (3) εξάμηνα έκανε μαθήματα εκμάθησης της βουλγαρικής γλώσσας».
Ζητήθηκαν πρακτικά συνεδρίασης του υπηρεσιακού συμβουλίου που αφορούν στα ανωτέρω αλλά και αντίγραφο των από 01-06-2020 μηνιαίων αμοιβών του από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, ώστε να εξακριβωθεί αν η αμοιβή του ανέρχεται στο ίδιο ποσό και κατά τη διάρκεια της παράτασης καθώς και αν έχουν καταβληθεί έξοδα για τις μετακινήσεις του, αεροπορικά εισιτήρια κλπ… διότι, όπως υποστηρίζει η δημοτική παράταξη «το ύψος των σπουδών του ανωτέρω ανέρχεται στο ποσό των ογδόντα οχτώ χιλιάδων και οχτακοσίων ευρώ (88.800 ευρώ). Επιπλέον, ο ίδιος στην απολογία του ισχυρίζεται ότι δεν αιτήθηκε να λαμβάνει το ως άνω ποσό, ενώ στην πραγματικότητα, ελάμβανε το ως άνω ποσό».
Ζητήθηκε ακόμη αντίγραφο της απόδειξης της επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων επιβαρύνσεων από τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2019 έως και τον Απρίλιο του έτους 2020, διότι μετά από έλεγχο των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων… «υποχρεώθηκε να επιστρέψει τους πρώτους παράνομα καταβληθέντες μισθούς του», ενώ από «κανένα έγγραφο δεν προκύπτει ότι ο ανωτέρω προέβη στην επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων επιβαρύνσεων (ΕΦΚΑ κλπ)».
Για την υπόθεση αυτή κλήθηκε και κατέθεσε ήδη στον πταισματοδίκη Ρόδου τον Δεκέμβριο του 2021 ο κ. Παπακαλοδούκας.
Ισχυρίστηκε ότι τα καθήκοντα του δημοτικού υπαλλήλου συγγενούς του περιγράφονταν στην απόφαση του δημάρχου Σύμης και συνάπτονταν προς την λειτουργία προγραμμάτων δια βίου μάθησης, την διοργάνωση δράσεων και προγραμμάτων στον τομέα του πολιτισμού και την τουριστική προβολή του Δήμου.
Επεσήμανε ότι έγινε δεκτός από το Πανεπιστήμιο «New Bulgarian University» για την πραγματοποίηση σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου στη Σόφια Βουλγαρίας με αντικείμενο την δημοσιογραφία (διαδικτυακό τύπο, ραδιόφωνο και τηλεόραση).
Ενόψει της συνάφειας του ανωτέρω μεταπτυχιακού με τα καθήκοντα που του είχαν ανατεθεί, αιτήθηκε την χορήγηση άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης διάρκειας 18 μηνών, προκειμένου να παρακολουθήσει το ανωτέρω εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Υποστηρίζει ότι υπέβαλε αίτηση για άδεια άνευ αποδοχών, για την περίπτωση που η ανωτέρω εκπαιδευτική άδεια δεν γινόταν για οποιοδήποτε λόγο δεκτή.
Διατείνεται ότι λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στην σύγκληση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, αλλά και την εν τω μεταξύ εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η αίτηση του εξετάσθηκε από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Υπαλλήλων μόλις την 1.6.2020, το οποίο παρείχε σύμφωνη γνώμη για την αιτηθείσα άδεια.
Ακολούθως, με την από 9.7.2020 απόφασή του ως δημάρχου Σύμης, η οποία εκδόθηκε κατόπιν του Πρακτικού περί παροχής σύμφωνης γνώμης, χορηγήθηκε εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές εξωτερικού για την παρακολούθηση μεταπτυχιακού προγράμματος πλήρους φοίτησης στο Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο στην Σόφια Βουλγαρίας με αντικείμενο «Δημοσιογραφία».
Η καταβολή του σχετικού ποσού εγκρίθηκε από τον αρμόδιο Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την θεώρηση του σχετικού εντάλματος, κατόπιν ελέγχου νομιμότητας της όλης διαδικασίας.
Ακολούθως δε, με σχετική απόφαση του δημάρχου, η οποία εκδόθηκε κατόπιν της από 16.3.2021 θετικής σύμφωνης γνώμης του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, η εκπαιδευτική άδεια παρατάθηκε μέχρι την 30.9.2021.
Ισχυρίζεται ακόμη ότι θεωρήθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθείσες οι σχετικές αποδοχές, για λόγους ηθικής τάξης (μολονότι, όπως αποδείχθηκε, δεν βάραινε κάποιο πταίσμα τον υπάλληλο), και κινήθηκε πειθαρχική διαδικασία.
Αμέσως απολογήθηκε ο δημοτικός υπάλληλος ενώπιον του αρμόδιου πειθαρχικού οργάνου, ήτοι του αντιδημάρχου Δήμου Σύμης, εξηγώντας ότι η καθυστέρηση στην έγκριση της εκπαιδευτικής άδειας δεν οφειλόταν σε δικό του πταίσμα προθυμοποιούμενος να επιστρέψει τις καταβληθείσες αποδοχές του.
Κατόπιν τούτου, με απόφαση, που υπογράφεται από τον αντιδήμαρχο Σύμης κρίθηκε, ότι αυτός δεν είχε υποπέσει σε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα, κλήθηκε δε να επιστρέψει τις αποδοχές που του καταβλήθηκαν στο διάστημα 18.10.2019 έως 31.3.2020.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Ioannis Kouyios    04.04.2022 11:57

    Έλααααα, γίνονται τέτοια πράγματα?…. Και ειδικά στην Σύμη; Πέφτω από τα σύννεφα!

Σχολιασμός άρθρου