Ρεπορτάζ

Μια μόνο δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου τον Απρίλιο

Με ανακοίνωση της Εισαγγελίας Εφετών Δωδεκανήσου έγινε γνωστό ότι τον Απρίλιο του 2020 θα πραγματοποιηθεί μόνο μια δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Μετά την έκδοση της ΚΥΑ των Υπουργών Εθνικής ΄Αμυνας-Υγείας-Δικαιοσύνης με αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 21159/27.3.2020 (ΦΕΚ 1074 τ.Β΄), με την οποίαν επιβάλλεται το μέτρο της προσωρινής αναστολής λειτουργίας όλων των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών στο σύνολο της Επικράτειας και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, για το χρονικό διάστημα από 28.3.2020 έως και 10.4.2020 με τις εξαιρέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 4 αυτής.
Η Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου για το πιο πάνω χρονικό διάστημα ανακοινώνει ότι:
Α. Κατά τη δικάσιμο της 8ης Απριλίου 2020 του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα εκδικασθεί μόνο η ποινική υπόθεση με κατηγορούμενο τον I. A. του H., η οποία εμπίπτει στην εξαίρεση της παρ.2 περ. δ΄ της άνω ΚΥΑ.
Β. Αναστέλλονται οι παρακάτω δικάσιμοι μηνός Απριλίου 2020 των ποινικών δικαστηρίων του Εφετείου Δωδεκανήσου, που εμπίπτουν στο χρονικό διάστημα από 28.3.2020 έως και 10.4.2020:
1. Η δικάσιμος της 6ης Απριλίου 2020 του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου.
2. Η δικάσιμος της 7ης Απριλίου 2020 του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Δωδεκανήσου.
3. Η δικάσιμος της 8ης Απριλίου 2020 του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου με εξαίρεση την αναφερόμενη ποινική υπόθεση στο υπό στοιχείο Α της παρούσας.
4. Η δικάσιμος της 9ης Απριλίου 2020 του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.
5. Η δικάσιμος της 6ης Απριλίου 2020 του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κω.
Την κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου ενημερώνουμε ότι κατά τον μήνα Απρίλιο 2020 δεν έχει προσδιορισθεί ποινική υπόθεση για εκδίκαση ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρόδου.
Επίσης ανακοινώνεται ότι η εργασία της Εισαγγελίας Εφετών Δωδεκανήσου διεκπεραιώνεται με περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων παρισταμένων εκ περιτροπής καθημερινά κατά τις εργάσιμες ημέρες, στα γραφεία της υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των αναγκαίων ενεργειών για τη διεκπεραίωση των ποινικών υποθέσεων καθώς και εκείνων που κατά περίπτωση και κατά την κρίση του διευθύνοντος την υπηρεσία έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, η δε λοιπή εργασία παρέχεται εξ αποστάσεως με χρήση ηλεκτρονικών μέσων.
Ο Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου
Ιωάννης Σφέτκος Αντεισαγγελέας Εφετών»

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ
ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ
Στην υπόθεση που θα δικαστεί ο κατηγορούμενος ηλικίας 23 ετών, υπήκοος Παλαιστίνης, κατηγορείται για παράνομη μεταφορά με πλωτό μέσο από το εξωτερικό στην Ελλάδα κατά συρροή πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, για διατάραξη με πρόθεση της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας, πράξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο ήδη επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς πλοίων και για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Πιο συγκεκριμένα στην παραθαλάσσια περιοχή «Ακρα Λούρου» της Κω στις 17-5-2019 και περί ώρα 06.05′, μετέφερε από παραθαλάσσια περιοχή της Τουρκίας, με πνευστή λέμβο, χρώματος λευκού, μήκους τεσσάρων μέτρων, με εξωλέμβια μηχανή, πέντε πολίτες τρίτων χωρών και ειδικότερα τέσσερις υπηκόους Συρίας κι έναν υπήκοο Παλαιστίνης, ο οποίος ήταν ανήλικος.
Κατηγορείται ότι διατάραξε την ασφάλεια της συγκοινωνίας και συγκεκριμένα ότι έπλεε κινούμενος με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση από τις ακτές της Τουρκίας προς την νήσο Κω στερούμενος παντελώς γνώσεων ναυσιπλοΐας, όταν δε εντοπίστηκε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων από το πλήρωμα περιπολικού σκάφους όχι μόνο δεν ακινητοποίησε την λέμβο, αλλά αντίθετα ανέπτυξε ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και συγχρόνως προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς στην προσπάθειά του να διαφύγει.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται η δικηγόρος κ. Μαρία Μανώλακα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου