Τοπικές Ειδήσεις

Η πρώτη δέσμη οικονομικών μέτρων στήριξης λόγω της κρίσης από το Δήμο Ρόδου!

Mε ομόφωνη απόφαση, που έλαβε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου, που συνεδρίασε εκτάκτως και με δια περιφοράς διαδικασία, εγκρίθηκε μια σειρά από οικονομικά μέτρα στήριξης λόγω της κρίσης του κορωνοϊού COVID-19. Ακολούθως συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου και επικύρωσε την απόφαση.
Πιο συγκεκριμένα, προς επιβεβαίωση της «δημοκρατικής», εγκρίθηκε η απαλλαγή από τέλη καθαριότητας/φωτισμού και κοινόχρηστων χώρων επιχειρήσεων, η αναστολή από τέλη παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων επιχειρήσεων, η παράταση και αναστολή οφειλών εκμισθωτών και εργαζομένων επιχειρήσεων σε απαγόρευση λειτουργίας, η απαλλαγή τροφείων παιδικών σταθμών και η αναστολή μισθωμάτων επαγγελματικών μισθώσεων και κυλικείων.
Ειδικότερα χθες εγκρίθηκαν 6 μέτρα οικονομικής στήριξης, με τα τρία από αυτά να περιέχουν από δύο μερικότερα μέτρα και τα τρία τελευταία να έχουν, αναγκαίο διαπιστωτικό χαρακτήρα και ειδικότερα:

Α΄ΜΕΤΡΟ
Απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού και από τα τέλη
κοινοχρήστων χώρων
Από 14-03-2020, και για όλο το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί, η πλήρης απαλλαγή όλων των επιχειρήσεων και των καταστημάτων που διέκοψαν και διακόπτουν, ή περιόρισαν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, από τα εξής τέλη:
1)Το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού με ταυτόχρονη ρύθμιση συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, για ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί εντός του διαστήματος απαλλαγής.
2)Το τέλος παραχωρημένου κοινοχρήστου χώρου με ταυτόχρονη ρύθμιση, συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί εντός του διαστήματος απαλλαγής.

Β΄ΜΕΤΡΟ
Αναστολή από τα τέλη
διαμονής παρεπιδημούντων και από τα τέλη
ακαθαρίστων εσόδων
Από 11-03-2020 παράταση και αναστολή μέχρι και την 31/08/2020 1) των τελών διαμονής παρεπιδημούντων και 2) των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων, ακόμη και υπό ρύθμιση, όλων των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα αν τους επιβλήθηκε ή όχι απαγόρευση λειτουργίας, με την προϋπόθεση ότι δεν ανεστάλη ούτε καταγγέλθηκε η μέχρι της έναρξης της κρίσης σύμβαση εργασίας των εργαζομένων τους.

Γ΄ΜΕΤΡΟ
Αναστολή πληρωμής κάθε
είδους οφειλών εκμισθωτών και εργαζομένων
Από 11-03-2020 μέχρι και την 31/08/2020, η παράταση και αναστολή πληρωμής οφειλών 1) φυσικών προσώπων που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που τους επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, με συνέπεια να έχουν οι ιδιοκτήτες απώλεια για Μάρτιο και Απρίλιο 2020 του 40% του μισθώματος και 2) εργαζόμενων των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας είτε λόγω απαγόρευσης λειτουργίας της επιχείρησης είτε λόγω υπολειτουργίας

Δ ΄ ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ
Απαλλαγή 40 %
των ενοικίων
Για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020 απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του μισθώματος, για όλους τους μισθωτές δημοτικών ακινήτων που διατηρούνται επαγγελματικές μισθώσεις και απαγορεύτηκε η λειτουργία τους, καθώς επίσης η υποβολή πρότασης νομοθέτησης ώστε να συμπεριληφθούν και οι αντίστοιχες περιπτώσεις μισθωτών δημοτικών ακινήτων που οι επαγγελματικές μισθώσεις τους έληξαν και οι μισθωτές παραμένουν με καθεστώς αποζημίωσης χρήσης.

Ε΄ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ
Αναστολή ενοικίων
κυλικείων
Από την 1η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020 αναστέλλεται η καταβολή μισθωμάτων σε Δήμους για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων και εντός κοιμητηρίων.
ΣΤ΄ΜΕΤΡΟ
Τροφεία Παιδικών Σταθμών
Για λόγους δημόσιου λογιστικού και την παράλειψη έκδοσης βεβαιωτικών καταλόγων, το αυτονόητο, δηλαδή η απαλλαγή καταβολής τροφείων των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών του Δήμου Ρόδου για τα παιδιά που φοιτούν, για όλο το χρονικό διάστημα που αυτοί παραμένουν κλειστοί.

ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
ΜΕΤΡΩΝ
Αντί προσέλευσης στην Υπηρεσία, για την εφαρμογή των μέτρων των παραγράφων Α, Β. Γ, Δ, Ε σε ηλεκτρονική διεύθυνση που εντέλλεται να ανακοινώσει και να δέχεται η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα, που εντέλλεται επίσης να διαμορφώσει άμεσα κατά το πρότυπο της «Εργάνης» η Διεύθυνση Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών του Δήμου Ρόδου, θα γίνεται ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων από τους δικαιούχους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου