ΕΙΔΗΣΕΙΣ

500.000 μετανάστες περιμένουν να περάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
μετανάστες

Οι δου­λέ­μπο­ροι κα­ρα­δο­κούν, οι συ­νο­ριο­φύ­λα­κες μειώ­νο­νται. Πε­ρί­που 500.000 Σύροι με­τα­νά­στες πε­ρι­μέ­νουν στην Τουρ­κία το «σάλ­πι­σμα» των δου­λε­μπό­ρων για να πε­ρά­σουν στην Ελ­λά­δα, όπως κα­τα­γρά­φουν πλη­ρο­φο­ρί­ες μυ­στι­κών υπη­ρε­σιών της χώρας. Την ίδια ώρα το υπουρ­γείο Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη απο­φά­σι­σε την αφαί­ρε­ση του 30% της δύ­να­μης των συ­νο­ρια­κών φυ­λά­κων Ξάν­θης, Ορε­στιά­δας και Δρά­μας.

Στη Ξάνθη υπη­ρε­τού­σαν 125 συ­νο­ριο­φύ­λα­κες από τους οποί­ους πα­ρέ­μει­ναν οι 75 και στο Πα­ρα­νέ­στι Δρά­μας υπη­ρε­τού­σαν 120 από τους οποί­ους πα­ρέ­μει­ναν οι 69. Σύμ­φω­να με τη λο­γι­κή της από­φα­σης, επει­δή από τα κέ­ντρα απε­λευ­θε­ρώ­νε­ται κό­σμος θα πρέ­πει αντί­στοι­χα να μειω­θεί ο αριθ­μός των συ­νο­ριο­φυ­λά­κων που υπη­ρε­τούν σε αυτά, μέσω της μη ανα­νέ­ω­σης της τρί­μη­νης από­σπα­σής τους. Σε Ξάνθη, Ορε­στιά­δα και Πα­ρα­νέ­στι Δρά­μας κρα­τού­νται σή­με­ρα 463 με­τα­νά­στες σε κτί­ρια με χω­ρη­τι­κό­τη­τα 1.880 ατό­μων.

Οι συ­νο­ριο­φύ­λα­κες, όμως, έχουν τε­λεί­ως αντί­θε­τη οπτι­κή. Και αυτό γιατί «βλέ­πουν» ότι μόλις οι πλημ­μύ­ρες στον Έβρο κο­πά­σουν τα κυ­κλώ­μα­τα δου­λε­μπό­ρων θα αρ­χί­σουν και πάλι να φέρ­νουν «στρα­τιές» αν­θρώ­πων από τα σύ­νο­ρα. Ότι δη­λα­δή γί­νε­ται τώρα από το Αι­γαίο από όπου κα­θη­με­ρι­νά περ­νούν στην Ελ­λά­δα κατά μέσο όρο 400-500 άτομα.

Σε αυτό μπο­ρεί να συμ­βά­λει η μέχρι στιγ­μής «θολή» με­τα­να­στευ­τι­κή πο­λι­τι­κή της κυ­βέρ­νη­σης, όπως αυτή εκ­δη­λώ­νε­ται ακόμα και στο θέμα του φρά­χτη στον Έβρο. Κομ­μά­τι του φρά­χτη έπεσε το χει­μώ­να λόγω κα­κο­και­ρί­ας και έγινε αφορ­μή για δι­χο­γνω­μί­ες. Υπήρ­χαν φωνές στην κυ­βέρ­νη­ση που έλε­γαν να μην επι­σκευα­στεί και άλλες που υπο­στή­ρι­ζαν το αντί­θε­το. Το απο­τέ­λε­σμα είναι το θέμα να είναι εκ­κρε­μές μέχρι σή­με­ρα και ο φρά­χτης να πα­ρα­μέ­νει ως έχει.

«Οι πλημ­μύ­ρες κά­ποια στιγ­μή θα υπο­χω­ρή­σουν και λόγω και­ρού αυτό μπο­ρεί να γίνει πολύ σύ­ντο­μα. Οι πιέ­σεις από τα χερ­σαία σύ­νο­ρα θα είναι ισχυ­ρές. Είναι απο­ρί­ας άξιο πώς θα αντα­πο­κρι­θούν τα κέ­ντρα αύριο στις με­τα­να­στευ­τι­κές ροές με μια μεί­ω­ση κατά 30% του­λά­χι­στον του ανα­γκαί­ου αριθ­μού προ­σω­πι­κού. Οι συ­νά­δελ­φοι που φεύ­γουν έχουν προ­σαρ­μο­στεί στις ιδιαί­τε­ρες συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας και είναι όλοι απο­σπα­σμέ­νοι με δικές τους δα­πά­νες, αφού κα­τά­γο­νται από τη ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή», λέει στον «Ελεύ­θε­ρο Τύπο» ο Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας της Πα­νελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Συ­νο­ρια­κών Φυ­λά­κων κ. Χα­ρα­λά­μπος Πα­ντε­λί­δης.

Και συ­νε­χί­ζει: «Σή­με­ρα για να μπο­ρέ­σου­με να αντι­πα­ρα­τε­θού­με στην άποψη που λέει ότι οι συν­θή­κες κρά­τη­σης των κέ­ντρων κλει­στού τύπου είναι απάν­θρω­πες θα πρέ­πει να υπο­δεί­ξε­τε και να υπο­δεί­ξου­με τα κέ­ντρα Ξάν­θης και Πα­ρα­νε­στί­ου. Εκεί όπου οι συν­θή­κες είναι δια­φο­ρε­τι­κές, με σε­βα­σμό στα αν­θρώ­πι­να δι­καιώ­μα­τα, με πρό­τυ­πα τε­χνο­λο­γι­κά συ­στή­μα­τα για την φύ­λα­ξη και την δια­χεί­ρι­ση των κρα­του­μέ­νων που κά­νουν τη δια­φο­ρε­τι­κό­τη­τα για τα κέ­ντρα κρά­τη­σης κλει­στού τύπου».

Οι πε­ρισ­σό­τε­ροι από τους με­τα­νά­στες που βρί­σκο­νται σή­με­ρα στα πα­ρά­λια και στην κε­ντρι­κή Τουρ­κία είναι Σύροι, θέ­λουν να ξε­φύ­γουν από λαί­λα­πα του πο­λέ­μου.

Σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις, πρό­κει­ται για έναν όγκο του­λά­χι­στον 500.000 αν­θρώ­πων, οι οποί­οι άφη­σαν τις πε­ριου­σί­ες τους στη χώρα τους με προ­ο­ρι­σμό την Ευ­ρώ­πη. Η Ελ­λά­δα για εκεί­νους είναι χώρα-transit, δη­λα­δή με­τα­βα­τι­κός σταθ­μός. Αυτό, ωστό­σο, δεν γί­νε­ται στην πράξη, καθώς συ­νή­θως εγκλω­βί­ζο­νται στη χώρα μας λόγω των συν­θη­κών που έχουν υπο­γρα­φεί από τα κράτη-μέλη της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης.

Τα κυ­κλώ­μα­τα τους υπό­σχο­νται ότι θα τους χο­ρη­γή­σουν έγ­γρα­φα με τα οποία θα τους εξα­σφα­λί­σουν τη με­τά­βα­ση από την Ελ­λά­δα σε χώρες της Κε­ντρι­κής Ευ­ρώ­πης. Η τιμή ενός πλα­στού δια­βα­τη­ρί­ου ξε­κι­νά από τα 2.000 ευρώ και μπο­ρεί να φτά­σει τα 5.000 ευρώ. Στην Αθήνα οι αρ­μό­διες υπη­ρε­σί­ες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν πα­ρα­τη­ρή­σει ότι άν­θρω­ποι της νύ­χτας έχουν επι­χει­ρή­σει «στρο­φή» στις επαγ­γελ­μα­τι­κές τους δρα­στη­ριό­τη­τες βλέ­πο­ντας ότι υπάρ­χει τε­ρά­στιο κέρ­δος στο δου­λε­μπό­ριο. Στο πλαί­σιο αυτό διε­νερ­γού­νται έρευ­νες για να εξα­κρι­βω­θεί η ύπαρ­ξη νέων κυ­κλω­μά­των με έδρα την Ατ­τι­κή και «πλο­κά­μια» σε όμο­ρες χώρες.

thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.