Τοπικές Ειδήσεις

Αναστολή ηλεκτρονικής κατασχέσεως και δέσμευσης λογαριασμών σε γνωστή ξενοδοχειακή εταιρεία

Με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου για πρώτη φορά διατάχθηκε η αναστολή εκτέλεσης κατασχετηρίων που ηλεκτρονικά κοινοποίησε η ΑΑΔΕ σε τράπεζες εις βάρος ξενοδοχειακής εταιρείας για οφειλές ύψους 2 εκατ. ευρώ περίπου και επιπλέον διατάχθηκε και η αποδέσμευση των λογαριασμών της.
Ανάλογη απόφαση εκδόθηκε και για οφειλές της ίδιας ξενοδοχειακής εταιρείας στον ΕΦΚΑ.
Πιο συγκεκριμένα την 23η Οκτωβρίου 2018 κοινοποιήθηκαν σε πέντε τράπεζες, κατασχετήρια έγγραφα, δυνάμει των οποίων επεβλήθη πολλαπλή αναγκαστική κατάσχεση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εις χείρας των τραπεζών αυτών για το συνολικό ποσό των 1.625.930,98 € και 392.445.,15 ευρώ αντίστοιχα τα οποία προκύπτουν βάσει επισυναπτόμενων στα κατασχετήρια χρεών από επιμέρους φόρους, πρόστιμα, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ και αφορά σε βεβαιωμένες οφειλές και πρόσθετα τέλη.
Η κατάσχεση δε επιβλήθηκε εις χείρας των ανωτέρω τραπεζικών ιδρυμάτων σε λογαριασμούς της ξενοδοχειακής εταιρείας η οποία πληροφορήθηκε το γεγονός σε μεταγενέστερο χρόνο από την επιβολή της, όταν την 9η Ιανουαρίου 2019 έλαβε αντίγραφα των κατασχετηρίων από την Δ.Ο.Υ. Ρόδου.
Στην αίτηση ακύρωσης που υπέβαλε ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο σώμα και της αιτήσεως αναστολής της, η εταιρεία προσβάλλει ως αντισυνταγματική την μη κοινοποίηση του κατασχετηρίου εις βάρος της.
Τονίζει μάλιστα ότι στερήθηκε της δυνατότητας να αμυνθεί άμεσα και αποτελεσματικά κατά της επισπευδόμενης σε βάρος της αναγκαστικής εκτέλεσης, κατά παράβαση του άρθρου 20 παρ. 1 του Συντάγματος.
Επιπλέον προέβαλε ότι το κατασχετήριο είναι άκυρο λόγω μη τήρησης της νόμιμης διαδικασίας και του νόμιμου τύπου, ενώ διατείνεται ότι υπήρξε και καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος από την ΑΑΔΕ.
Προσθέτει ακόμη ότι το έτος 2015 προέβη σε ρύθμιση των τότε ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς τη Δ.Ο.Υ. σε 100 δόσεις, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία.
Η εταιρία ήταν συνεπέστατη και κατέβαλλε για μεγάλο χρονικό διάστημα τις ορισθείσες δόσεις για όλο το έτος 2015, το έτος 2016 και αρχές του 2017. Δυστυχώς το χειμώνα του 2017 απώλεσε την ρύθμιση των 100 δόσεων επειδή μια κατάσχεση προμηθευτή εμπόδισε την καταβολή μίας και μόνης δόσης.
Στο μεταξύ όμως είχε καταργηθεί ο νόμος που προέβλεπε τη δυνατότητα να επανέλθει με ρύθμιση 100 δόσεων και ίσχυε μόνο ρύθμιση των 12 μόλις δόσεων.
Προέβη σε νέα ρύθμιση 12 δόσεων κατέβαλε και πάλι μέρος των δόσεων αλλά όπως ήταν εύλογο λόγω του μεγάλου ύψους αυτών ελλείψει άλλης νομοθετικής πρόβλεψης για επιμήκυνση απώλεσε κι αυτή τη ρύθμιση.
Ωστόσο δεν διέκοψε τις καταβολές προς τη Δ.Ο.Υ και προβαίνει σε έναντι καταβολές.
Επιχείρησε νέα ρύθμιση σε 24 δόσεις και τήρησε αυτήν αρκετούς μήνες ρυθμίζοντας τα ληξιπρόθεσμα χρέη που γεννήθηκαν ως το 2016.
Τον Ιούνιο του 2017 ψηφίστηκε ο ν. 4469/2017 για την ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων και υπήρξε μετά από πολλά χρόνια ύφεσης μια προσπάθεια στην ελληνική οικονομία αντιμετώπισης και με νομοθετικά μέτρα της ρύθμισης οφειλών και της εξυγίανσης των επιχειρήσεων.
Άμεσα και χωρίς καμία χρονοτριβή τον Ιούλιο του 2017 απευθύνθηκε σε ανώνυμη εταιρία με την οποία συνήψε σύμβαση προκειμένου να αναλάβει την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδιασμού (business plan) ώστε να υπαχθεί η εταιρία στην προβλεπόμενη διαδικασία του ν.4469/2017.
Βάσει του business plan θα προέβαινε σε διακανονισμό των υποχρεώσεών της προς την ΔΟΥ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες και ήταν έτοιμη για την υποβολή του. Προϋπόθεση της υπαγωγής ήταν να εξασφαλιστεί η συναίνεση του 50% των πιστωτών, που στην πράξη ήταν η εταιρία PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ Ειδικός Εκκαθαριστής Πιστωτικών Ιδρυμάτων η οποία διαχειριζόταν τον τραπεζικό δανεισμό της από δύο Συνεταιριστικές τράπεζες. Την τελευταία στιγμή όμως και λίγο πριν την υπαγωγή της η τράπεζα άλλαξε εντελώς στάση και δεν προχώρησε η διαπραγμάτευση ώστε να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό και να αποκτήσει αναστολή διώξεων αφενός, αφετέρου να ικανοποιήσει τους πιστωτές της μεταξύ των οποίων και την ΑΑΔΕ.
Αναφέρει εξάλλου ότι επειδή οι προϋποθέσεις ένταξης των επιχειρήσεων στο ν.4469/2017 (εξωδικαστικό μηχανισμό) ήταν αυστηρές και έμειναν εκτός ρύθμισης το μεγαλύτερο ποσοστό οφειλετών προς το Δημόσιο, η Κυβέρνηση με τη συναίνεση των ευρωπαϊκών θεσμών επιτήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας, ανακοίνωσε την άμεση ψήφιση νομοσχεδίου σύμφωνα με το οποίο οι ληξιπροθέσμες οφειλές θα ρυθμίζονται σε 120 δόσεις και θα καλύπτουν όλους ανεξαιρέτως τους οφειλέτες.
Τονίζει ότι συγκαταλέγεται μεταξύ των εκατομμυρίων οφειλετών που θα υπαχθούν στη ρύθμιση και θα καταβάλλει τις ορισθείσες δόσεις εξοφλώντας τις οφειλές της.
Την υπόθεση χειρίστηκαν, η δικηγορική εταιρεία Μηνά Τσέρκη και η συνεργάτιδα της δικηγόρος κ. Κατερίνα Νοτοπούλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου