Ειδήσεις

Οι επιχειρηματίες της Ρόδου στα πρόθυρα νευρικής κρίσης! “Θηλιά” τα capital controls

Μέσα σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον και με τεράστιες δυσκολίες προσπαθούν οι επιχειρηματίες της Ρόδου να προετοιμαστούν για την νέα τουριστική περίοδο.
Είναι η πρώτη φορά, που οι επιχειρηματίες του ευρύτερου τουριστικού κλάδου προσπαθούν να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις τους εν μέσω capital controls, το οποίο λειτουργεί ως θηλιά στα σχέδιά τους.
Οι επιχειρηματίες βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς η σεζόν είναι προ των πυλών και οι ίδιοι χωρίς ρευστό προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες οικονομικές απαιτήσεις της περιόδου.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, το πρόβλημα είναι εντονότατο καθώς όλες οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται σε ρευστό και οι παραγγελίες να προπληρώνονται, την ίδια ώρα, όμως, οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν όχι μόνο ρευστό αλλά ούτε καρνέ επιταγών!
«Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Πέρα από την έλλειψη εμπορευμάτων σε τεράστιες αλυσίδες, ως απόρροια των capital cantrols, αυτή την περίοδο έχει μπει φρένο σε κάθε σχέδιο για ανακαίνιση εξοπλισμού και υποδομής σε πάρα πολλές επιχειρήσεις. Άλλες χρονιές, αυτή την περίοδο, συνεργεία δούλευαν πυρετωδώς σε επιχειρήσεις και ξενοδοχεία, ενώ σήμερα, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει αλυσιδωτές επιδράσεις στην τοπική οικονομία διότι πλήττεται και ο κλάδος της μεταποίησης. Γενικά επικρατεί στασιμότητα και το δυστύχημα είναι, ότι δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ» λέει ο κ. Πάππου.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ θέτει και μια άλλη διάσταση που είναι εξίσου σημαντική. Η αδυναμία των επιχειρηματιών και των εμπόρων να εξοπλίσουν και να αναβαθμίσουν τις επιχειρήσεις τους, οπωσδήποτε θα έχει κόστος στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα υπηρεσιών και προϊόντων.
«Πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να ανακυκλώσουν περσινό εμπόρευμα για να μπορέσουν να δουλέψουν. Οπου υπάρχουν κάποια – ελάχιστα- περιθώρια ρευστότητας ο επιχειρηματίας θα πρέπει να επιλέξει ή να ρίξει την ποιότητα ή να ρίξει την ποσότητα. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αντιλαμβάνεστε τι προβλήματα αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο ένας επιχειρηματίας ή έμπορος, που χωρίς ρευστό, χωρίς επιταγές, χωρίς δάνεια και χωρίς να μπορεί να κινήσει το όποιο κεφάλαιο ενδεχομένως έχει στην τράπεζα, πρέπει να ανοίξει την επιχείρησή του. Ζούμε πρωτόγνωρα πράγματα. Είμαστε θεατές των όσων συμβαίνουν, χωρίς να μπορούμε να πάρουμε μέρος στις εξελίξεις», δηλώνει ο κ. Πάππου.
Η εικόνα αυτή επικρατεί στο σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων, όχι μόνο της Ρόδου αλλά και της Δωδεκανήσου από το πιο μικρό κατάστημα μέχρι τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
Ακόμα κι αν οι παραγγελίες δεν πρέπει να γίνουν απευθείας από το εξωτερικό, όπου η προπληρωμή τους είναι απαράβατος όρος, την ίδια τακτική ακολουθούν και οι μεσάζοντες που δραστηριοποιούνται μεν στην Ελλάδα αλλά οι εισαγωγές γίνονται από το εξωτερικό, οπότε δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διευκολύνσεων.
Η σεζόν φέτος στη Ρόδο για εμπόρους και επιχειρηματίες θα ξεκινήσει με τον πήχη χαμηλά, ευελπιστώντας να καταφέρουν με τις πρώτες αφίξεις να ενισχύσουν τον τζίρο τους για να μπορέσουν να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, όπως συνέβαινε τα παλαιότερα χρόνια.
Σε μία περίοδο που ο μόνος μοχλός ανάπτυξης είναι ο τουρισμός, είναι αυτονόητο ότι η παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα, σε όλα τα επίπεδα, δίνει προβάδισμα σε ανταγωνιστές προορισμούς και η «θηλιά» που τυλίγεται γύρω από τον επιχειρηματικό κόσμο όχι μόνο της Δωδεκανήσου αλλά και της χώρας είναι μια «χρυσή ευκαιρία» για άλλους τουριστικούς προορισμούς που δεν ισοπεδώθηκαν, όπως η Ελλάδα, από την οικονομική κρίση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου