Τοπικές Ειδήσεις

Το οικονομικό πλήγμα της πανδημίας ανά περιφέρεια – Η σημαντικότερη μείωση στο Νότιο Αιγαίο

Το πλήγμα που δέχθηκε κάθε ελληνική περιφέρεια το 2020 από την πανδημία καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στα στοιχεία για τους περιφερειακούς λογαριασμούς που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η πιο μεγάλη απώλεια εισοδήματος, σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ, καταγράφεται σε περιοχές των οποίων η οικονομία βασίζεται έντονα στον τουρισμό, ενώ αντίθετα στην ηπειρωτική Ελλάδα η πτώση φαίνεται να είναι μικρότερη.

Συγκεκριμένα, η ανάλυση δείχνει μείωση 9,8% για το σύνολο της χώρας μεταξύ των ετών 2019 και 2020. Από την περιφερειακή ανάλυση παρατηρείται ότι οι περιφέρειες με τη σημαντικότερη μείωση είναι το Νότιο Αιγαίο (-20,1%), τα Ιόνια Νησιά (-19,8%), η Κρήτη (-14,5%) και η Δυτική Μακεδονία (-13,2%), ενώ τη μικρότερη μείωση παρουσιάζει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (-1,4%).

Πάντως, σε αξία η μεγαλύτερη απώλεια καταγράφεται στην Αττική, λόγω της μεγάλης συμμετοχής της στο ΑΕΠ, αλλά και στο Νότιο Αιγαίο και στη Δυτική Μακεδονία.

Το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2020 διαμορφώθηκε στα 15.427 ευρώ από 17.101 ευρώ το 2019, ενώ η περιφέρεια με το πιο υψηλό ΑΕΠ παραμένει η Αττική (21.118 ευρώ) και η πιο φτωχή περιφέρεια το Βόρειο Αιγαίο με 10.345 ευρώ.

Πηγή insider.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου