Συνεντεύξεις

Γιάννης Πάππου: «Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε την επόμενη ημέρα σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται»

Ως καθοριστικό έτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας χαρακτηρίζει το 2022 ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, καθώς όπως λέει στη συνέντευξή του στη «δ, υπάρχει πλέον η γνώση, η εμπειρία και τα άλματα της επιστημονικής κοινότητας.
Ο κ. Γ. Πάππου, επισημαίνει ότι στη χρονιά που πέρασε όλοι κληθήκαμε να «πολεμήσουμε» συλλογικά αλλά και ατομικά ο καθένας από το δικό του μετερίζι τον «αόρατο εχθρό».
Κάνοντας τον απολογισμό του έτους, συγκαταλέγει στις ευχάριστες στιγμές όλες αυτές τις μικρές μάχες που έδωσε και κέρδισε το Επιμελητήριο για να στηριχθεί η οικονομία των νησιών, ενώ στις δύσκολες, τις απώλειες των μελών του ΕΒΕΔ από τον επιχειρηματικό στίβο.
Παράλληλα, ο κ. Γιάννης Πάππου απαντά στο ερώτημα αν θα είναι τελικά υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου, όπως εντόνως φημολογείται το τελευταίο διάστημα και αποτελεί θέμα συζήτησης στα πολιτικά στέκια.
• Κύριε πρόεδρε, αφήνουμε πίσω μας μια ακόμη δύσκολη χρονιά και υποδεχόμαστε το 2022 με την προσδοκία να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη του κορωνοϊού. Τι μάς δίδαξε ο χρόνος που αφήσαμε πίσω;
Μας δίδαξε κ. Αθανασίου, ότι οι προσδοκίες απέχουν πάντα από την πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι αντικειμενικές συνθήκες. Θα σας θυμίσω ότι και στη συνέντευξή μας, για την υποδοχή του 2021 που εισερχόμασταν σε μια αβέβαιη νέα χρονιά, είχα αναφέρει ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να αναπροσαρμοζόμαστε με ευελιξία στις συνθήκες που διαμορφώνονται. Το 2021 ήταν μια χρονιά με πολλές δυσκολίες και μεταπτώσεις τόσο ατομικά όσο και κοινωνικά, διότι με την ανακοίνωση των εμβολιασμών αναθαρρήσαμε και πιστέψαμε ότι θα αφήσουμε πίσω μας τον εφιάλτη του κορωνοϊού, και τελικώς στην αυγή του 2022 περιστρεφόμαστε πάλι στη δίνη των εξελίξεων. Με περισσότερα όπλα προφανώς αυτή τη χρονιά, αλλά όπως βλέπετε δεν κερδίσαμε ακόμα τον πόλεμο. Είμαι αισιόδοξος ότι το 2022 θα είναι καθοριστικό έτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς υπάρχει πλέον η γνώση, η εμπειρία και τα άλματα που έχει επιτύχει η επιστημονική κοινότητα σε αυτό το διάστημα.
• Μιας και αναφερθήκατε στον πόλεμο, είναι γεγονός ότι πολλές φορές στη διάρκεια της πανδημίας γίνεται παραλληλισμός των ακραίων συνθηκών που βιώνουμε με συνθήκες μεταπολεμικής περιόδου.
Η αναφορά μου αφορούσε στον πόλεμο που έχουμε κηρύξει με τον κορωνοϊό, αλλά έχετε δίκιο, πολλές φορές γίνεται παραλληλισμός κυρίως σε ό,τι αφορά στις συνθήκες που καλείται να λειτουργήσει η οικονομία, η κοινωνία, η υγεία. Κύριε Αθανασίου, στη χρονιά που πέρασε όλοι κληθήκαμε να «πολεμήσουμε» συλλογικά αλλά και ατομικά ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Η πανδημία έχει προκαλέσει σοβαρές ζημίες σε παγκόσμιο επίπεδο, γι΄αυτό και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έθεσαν πολλές φορές στο τραπέζι ακόμα και λύσεις αναπτυξιακών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κορωνοϊός συντάραξε τις κοινωνικές και οικονομικές αντοχές ολόκληρου του πλανήτη. Οι επιπτώσεις είναι πολύ βαθύτερες απ’ ό,τι αρχικά είχαμε εκτιμήσει και κάθε μέρα τα δεδομένα αλλάζουν. Υπό αυτές τις συνθήκες, είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό. Εδώ και δύο χρόνια, για να μιλήσουμε για την οικονομία, προσπαθούμε αγωνιωδώς να διαφυλάξουμε τις επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της πανδημίας σε συνεργασία με την κυβέρνηση, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους. Και πιστεύω ότι ως έναν βαθμό καταφέραμε να ανασχέσουμε τις οριζόντιες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Είμαστε σε επαφή με τα κυβερνητικά στελέχη, τους μεταφέρουμε την αγωνία μας, τις προτάσεις μας, τα προβλήματα που ανακύπτουν, όπως προσφάτως και η ενεργειακή κρίση. Η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, επανέλαβε και πριν λίγες ημέρες ότι θα στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο μέτρο του δυνατού όσο συνεχίζονται οι δίδυμες κρίσεις, υγειονομική και ενεργειακή και ήδη είχε προηγηθεί παρέμβαση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Οι επιχειρήσεις σε συνεργασία με τη βιομηχανία, προσπαθούν να απορροφήσουν τις νέες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας, για να μην αυξηθούν οι τελικές τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών, αλλά αυτό δεν αρκεί.
• Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην τοπική οικονομία κ. Πάππου;
Η τοπική οικονομία κ. Αθανασίου, ακολουθεί τη ροή της εθνικής και η εθνική της πανευρωπαϊκής. Είναι μια αλληλουχία, σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε ακριβώς να ξεδιπλώνεται το φαινόμενο της πεταλούδας, σύμφωνα με το οποίο το αποτέλεσμα ενός γεγονότος εξαρτάται από διαφορετικές μεταβλητές. Είναι η λεγόμενη θεωρία του χάους. Δεν μπορούμε πάντα να προβλέψουμε τον τρόπο με τον οποίο οι μεταβλητές επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Υπάρχει πάντα ένα περιθώριο σφάλματος, ένας χώρος για αλλαγή, ένας παράγοντας που αλλάζει τα πάντα την τελευταία στιγμή. Μερικές φορές μια μικρή αλλαγή επιφέρει τεράστιο αντίκτυπο και κάνει ολόκληρο το σχέδιο χαοτικό. Το ”Φαινόμενο της Πεταλούδας” περικλείει την άποψη ότι μικρές, φαινομενικά ασήμαντες αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν τεράστιες αποκλίσεις στην εξέλιξη των πραγμάτων, δημιουργώντας μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα, όπως ακριβώς μια πεταλούδα που χτυπάει τα φτερά της στην Ασία μπορεί να δημιουργήσει έναν τυφώνα στη Βόρεια Αμερική. Ακριβώς αυτό βιώνουμε όλοι, αυτό βιώνει ο καθένας μας ξεχωριστά κι αυτό βιώνει η τοπική κοινωνία και οικονομία. Βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση και προσπαθούμε να οικοδομήσουμε την επόμενη ημέρα σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται.
• Μου δίνετε την ευκαιρία να σας ρωτήσω από ποιο μετερίζι θα επιχειρήσετε να οικοδομήσετε την επόμενη ημέρα στη Ρόδο.
Από τη θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, του επιχειρηματία που ζει και εργάζεται στη Ρόδο, του εργοδότη που θέλει να προστατέψει τις θέσεις εργασίας, του ενεργού πολίτη που αγωνιά για το μέλλον του τόπου του…
• Να θέσω το ερώτημά μου, διαφορετικά… Υπάρχει μια έντονη φημολογία ότι θα είστε υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου.
Κύριε Αθανασίου, είμαι πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και από αυτή τη θέση θα δώσω κι εγώ τη δική μου μάχη για την ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα. Έχουμε έναν δύσκολο χρόνο μπροστά μας, απαιτητικό, αβέβαιο και χρειάζεται να επιστρατεύσουμε τις δυνάμεις μας, ο καθένας από τη θέση του, για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, την οικονομία των νησιών μας. Όποιος απεργάζεται τέτοια σενάρια είναι μακριά από την πραγματικότητα, οι απαιτήσεις της περιόδου που διανύουμε είναι άλλες και σίγουρα αυτό που φημολογείται δεν είναι στα σχέδιά μου, για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας.
• Θα ήθελα να σας ρωτήσω, κάνοντας έναν απολογισμό, ποιες ήταν οι πιο δύσκολες και οι πιο ευχάριστες στιγμές, της χρονιάς που αφήσαμε πίσω…
Στις ευχάριστες στιγμές κύριε Αθανασίου, περιλαμβάνονται όλες αυτές οι μικρές μάχες που δώσαμε καθημερινά και κερδίσαμε για να στηρίξουμε τον τόπο μας και τους ανθρώπους του… Οι δύσκολες στιγμές του 2021 αφορούν τις απώλειες των μελών μας από τον επιχειρηματικό στίβο που λύγισαν υπό το βάρος των υποχρεώσεων και των επιπτώσεων της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Οι άνθρωποι αυτοί που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν δεν είναι απλώς αριθμοί στα στατιστικά μας στοιχεία, είναι συγγενείς μας, είναι φίλοι μας, είναι γείτονές μας, συμπολίτες μας, είναι μέλη της κοινωνίας μας και η σκέψη μας αυτές τις ημέρες είναι κοντά τους. Γιατί μαζί δημιουργήσαμε, αγωνιστήκαμε, παλέψαμε, γιατί παραμένουν κομμάτι της μεγάλης οικογένειας του Επιμελητηρίου και η σκέψη μας είναι κοντά τους αυτές τις μέρες.
• Και τέλος, να κλείσουμε τη συνέντευξή μας με τις ευχές για το νέο έτος.
Για το νέο έτος εύχομαι σε όλους τους Δωδεκανήσιους και τις Δωδεκανήσιες να είναι πάμπλουτοι στην υγεία, στη χαρά, στην ευημερία. Να είναι αυτός ο πλούτος τους. Και οι απώλειές τους να μετρούν μόνο στη λύπη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου