Ειδήσεις

Νόμος θα προβλέπει την προσφυγή ιδιωτών κατά του δημοσίου – οφειλέτη

Με δεκαετή καθυστέρηση θα δοθεί και στον έλληνα πολίτη η δυνατότητα προσφυγής κατά του δημοσίου όταν εκείνο του χρωστά και δεν πληρώνει. Νομοθετική ρύθμιση.

Ανοίγει ο δρόμος προκειμένου οι ιδιώτες να μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη σε βάρος του δημοσίου όταν τους οφείλονται χρήματα και να πετύχουν την έκδοση διαταγής πληρωμής η οποία θα εκτελείται άμεσα.

Αν δεν εκτελεστεί θα μπορούν να προχωρούν σε κατασχέσεις δημόσιας περιουσίας.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου το σχετικό νομοσχέδιο που εναρμονίζει τη νομοθεσία μας με όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2004, δηλαδή εδώ και δέκα χρόνια

Τι θα προβλέπει ακριβώς ο νόμος

Οι ιδιώτες, όταν ψηφιστεί ο νόμος, θα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και να απαιτήσουν την είσπραξη χρεών του δημοσίου μέσω διαταγής πληρωμής.

Σε περίπτωση άρνησης του δημοσίου να συμμορφωθεί και να πληρώσει τα χρέη του, οι ιδιώτες θα μπορούν να προχωρούν σε κατασχέσεις δημόσιας περιουσίας.

Το δημόσιο έχει το δικαίωμα να καταθέσει αίτηση ανακοπής της δικαστικής απόφασης αμφισβητώντας μέρος ή το σύνολο του χρέους ενώ τίθενται και αυστηρές προϋποθέσεις μέσω των εξαιρέσεων που προβλέπονται όπως η εξαίρεση των απαιτήσεων που προέρχονται από φορολογικές υποχρεώσεις όπως η επιστροφή φόρων ή η καταβολή ΦΠΑ.

Στο νομοσχέδιο περιγράφονται μεταξύ άλλων η διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου για οφειλές που προέρχονται από συμβάσεις προμηθειών, παροχής υλικών ή άλλες και οι οποίες έχουν εκτελεστεί καθώς και ο μηχανισμός έκδοσης διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου.

Προβλέπεται ότι η διαταγή θα εκδίδεται μόνον όταν οι απαιτήσεις των πολιτών ή των επιχειρήσεων είναι «εκκαθαρισμένες και μη αμφισβητούμενες».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η οποία ολοκληρώνεται την ερχόμενη Πέμπτη, το ανώτατο χρονικό διάστημα από την αίτηση στο δικαστήριο μέχρι την έκδοση της διαταγής πληρωμής είναι 90 ημέρες ενώ διαταγές πληρωμής για χρέη μπορούν να εκδοθούν τόσο κατά του Δημοσίου, όσο και κατά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Η έκδοση της διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου, των ΟΤΑ ή των ΝΠΔΔ, σημαίνει άμεση εκτέλεση της απόφασης για καταβολή των ποσών που οφείλονται και βεβαίως τη δρομολόγηση διαδικασιών κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας.

Κατασχέσεις δημόσιας περιουσίας (αν δε πληρώνει το δημόσιο) θα μπορούν να γίνουν μόνον στην λεγόμενη ιδιωτική δημόσια περιουσία και όχι σε κρατικά κτίρια, όπως υπουργεία κλπ. Για παράδειγμα, μπορεί να κατασχεθούν ακίνητα που μισθώνει το Δημόσιο ή άλλα που είναι στην ιδιοκτησία του από διάφορες αιτίες.

Τhetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου