Ειδήσεις

«Φωνές απόγνωσης» για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ρόδου!!

«Αν δεν υπάρξει δραστική και άμεση
μείωση του αριθμού των εργαζομένων,
με οποιονδήποτε τρόπο, δεν υπάρχει γιατρειά»

 

Με οικονομική κατάρρευση απειλείται ο Δήμος Ρόδου αν συνεχίσουν να παρουσιάζουν μείωση τα έσοδά του.
Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε χθες, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Περδίκης περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί με πολύ μελανά χρώματα.
Η  δραματική μείωση που παρουσιάζουν τα έσοδα του Δήμου αποτυπώνεται και στην έκθεση του δευτέρου τριμήνου του  τρέχοντος έτους για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
«Έχω κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου στο δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο  για την οικονομική κατάσταση. Εκτός από τα στοιχεία  για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, του έχω στείλει και σχετική επιστολή από τον περασμένο Μάρτιο», δήλωσε ο κ. Γιάννης Περδίκης και για πρώτη φορά δημόσια έκανε λόγο για την ανάγκη μείωσης του προσωπικού!
Όπως προκύπτει από την σχετική έκθεση, οι απώλειες από τα έσοδα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν  για γενικούς σκοπούς ανέρχονται σε 4.828.000 ευρώ.
«Ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρόδου κινείται στα όριά του για να μην πω και κάτω από αυτά. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Δεν μπορώ αυτό να το κρύψω από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής. Στην εισήγηση αναφέρονται όλα τα στοιχεία που δείχνουν την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης.
Σε ό,τι αφορά τα ίδια έσοδα του Δήμου Ρόδου, για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, προκύπτει πιθανή απώλεια  850.000 με 900.000 ευρώ.
«Η απώλεια προέρχεται από  τα πρόστιμα και τα παράβολα που παρουσιάζουν υστέρηση κατά 200.000 ευρώ.  Διαφορά 450.000 ευρώ υπάρχει από έσοδα που προέρχονται από την «ΔΕΡΜ ΑΕ». Αν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα θα πρέπει  να γίνουν περικοπές δαπανών», τόνισε ο κ. Περδίκης.
Αποκλίσεις  παρουσιάζουν, όπως είπε ο κ. Γιάννης Περδίκης και οι κωδικοί που αφορούν τις κρατικές επιχορηγήσεις.
«Η κρατική επιχορήγηση κινείται  στα περσινά επίπεδα και ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια.  Μας ζήτησαν να αυξήσουμε το κονδύλι στον προϋπολογισμό  κατά 1.000.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα δηλαδή είναι πιθανό να μην εισέλθουν στα ταμεία.

Από το φόρο εισοδήματος προϋπολογίστηκαν 6.950.400 ευρώ  και στο πρώτο εξάμηνο του 2014 είχαμε εισπράξει  2.896.000 ευρώ . Φέτος δεν λάβαμε ούτε ένα ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως στο πρώτο εξάμηνο του 2015 υπάρχει απώλεια που ανέρχεται στα 2.896.000 ευρώ . Επίσης δεν μας αποδόθηκαν οι  οφειλές του ελληνικού δημοσίου παρελθόντων ετών  για το πρώτο εξάμηνο,  ύψους 1.032.131 ευρώ. Λόγω των έκτακτων οικονομικών γεγονότων το κεντρικό κράτος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του  και δεν μας κατέβαλε συνολικά 3.928.131 ευρώ. Αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζει υστέρηση ο προϋπολογισμός του Δήμου», δήλωσε ο κ. Γιάννης Περδίκης.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών αναφέρθηκε και στις επιχορηγήσεις  για
επενδύσεις και στη  ΣΑΤΑ.

«Ειδικότερα είχαν προϋπολογιστεί 1.607.520 ευρώ από την ΣΑΤΑ  και εισπράχθηκαν 627.980 ευρώ. Έχουμε πάει πίσω δηλαδή τέσσερις μήνες. Είναι αμφίβολο αν θα λάβουμε όσα έχουμε υπολογίσει. Για να αποτραπούν οι παρενέργειες θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η πρότασή μου είναι να μην πάρουμε αποφάσεις για τα οικονομικά δεδομένα του δευτέρου τριμήνου. Να περιμένουμε τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.  Μου φαίνεται όμως αδύνατο να έχουμε χρήματα από το κράτος. Σε επικοινωνία που είχα με το αρμόδιο υπουργείο με ενημέρωσαν πως οι πληρωμές μετατίθενται για μετά τον Σεπτέμβριο.  Αυτό σημαίνει πως δεν θα αποφύγουμε κάποια ατυχήματα», τόνισε ο κ. Γιάννης Περδίκης.
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμα ότι τα ίδια έσοδα του πρώτου εξαμήνου παρουσιάζουν απόκλιση από τον στόχο που είχε τεθεί αρχικά.
«Το επιτρεπτό όριο, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του αρμοδίου υπουργείου,  είναι το 10%. Πρέπει να γίνουν διορθώσεις  κατά 7% προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να μειωθούν τα ίδια έσοδα κατά 800.000 ευρώ», εξήγησε ο κ. Περδίκης.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών δήλωσε ακόμα πως δεν  εισακούστηκαν οι εισηγήσεις του για συγκράτηση των δαπανών.
«Ενώ ήμουν αρνητικός,  προχώρησαν από το Δήμο στην πρόσληψη των πρώην δημοτικών αστυνομικών. Οι άνθρωποι θα πρέπει να πληρωθούν. Το αρμόδιο υπουργείο δεν έστειλε όμως τα χρήματα. Θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να τους πληρώσουμε γιατί δεν έχουμε έσοδα από ίδιους πόρους»,τόνισε ο κ. Περδίκης.
Ο αντιδήμαρχος είπε ακόμα πως θα πρέπει να γίνει τον Αύγουστο αγώνας δρόμου για να συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2016.
«Είχαμε εισπράξει 1.600.000€ για να πληρώσουμε τους προμηθευτές. Μέχρι σήμερα  εισπράχθηκαν λίγα χρήματα. Κλείδωσαν και οι χρηματοδοτήσεις για την εκτέλεση των έργων. Προχωρήσαμε στην  δημοπράτηση έργων χωρίς να υπάρχουν έσοδα. Πως θα πληρωθούν οι εργολάβοι όμως; Θα έχουμε διαταγές πληρωμής;».
Σε ό,τι αφορά τα έξοδα ο κ. Περδίκης δήλωσε πως ξεπερνούν τα  30 εκατομμύρια ευρώ.
«Φαίνεται  ότι το κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται σε 13.196.381 ευρώ. Αν προστεθεί το κόστος των μισθοδοσιών των οργανισμών ΔΟΠΑΡ – ΔΟΠ- Μουσείου  και των αιρετών, φθάνουμε στα 15.000.000 ευρώ. Ό,τι εισπράττουμε δηλαδή δίνονται για αμοιβές. Πιστεύω πως έχουμε υπεράριθμο και όχι ορθά κατανεμειμένο προσωπικό. Πολλά έχω να πω για τους υπαλλήλους και τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν. Έχω στείλει την εισήγησή μου για τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοσθούν. Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι για μια φορά ακόμη.
«Ομως όσα   μέτρα και αν εφαρμοσθούν  για περιστολή δαπανών και είσπραξη οφειλών,  ο Δήμος Ρόδου πάσχει από το βαθύ κράτος. Το προσωπικό μας είναι τεράστιο σε μέγεθος. Αν δεν υπάρξει δραστική και άμεση μείωση του αριθμού των εργαζομένων, με οποιονδήποτε τρόπο, δεν υπάρχει γιατρειά. Αυτό να το ξέρετε», τόνισε ο κ. Γιάννης Περδίκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου