«Δεν μας αφορά», το σχόλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Εσκεμμένη καθυστέρησης της αξιολόγησης, βλέπει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Όχι» στα μέτρα, ακόμα και αν απαιτηθεί η στήριξη από 180 βουλευτές, διαμηνύουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις τελευταίες φήμες περί σχετικού αιτήματος των δανειστών.

Κοινή πεποίθηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ότι η σημερινή δύσκολη συγκυρία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, τον οποίο και καλούν να αναλάβει τις ευθύνες του. Κάτι που μεταφράζεται σε άμεση ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την χώρα ή, σε διαφορετική περίπτωση, αποχώρηση από την εξουσία και δρομολόγηση της διαδόχου κατάστασης.

Στα σενάρια για τη στήριξη νέων μέτρων και από την αντιπολίτευση, αναφέρθηκε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ας τα ξεχάσει αυτά ο κ. Τσίπρας. Το δίλημμα πλέον είναι ένα: Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την κοινωνία. Και αυτό πρέπει να απαντηθεί μόνο με εκλογές», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, προειδοποιώντας τον πρωθυπουργό «να μη διανοηθεί να αναζητήσει συνενόχους για τα δικά του λάθη».

Στη ΝΔ εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης και τονίζουν σε κάθε τόνο πως είναι αναγκαίο αυτή να κλείσει προκειμένου να μην επαναληφθεί το πρώτο εξάμηνο του 2015 και η χώρα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενου πιστωτικού γεγονότος. Κατηγορούν το Μέγαρο Μαξίμου ότι, με άγνοια κινδύνου και χωρίς συναίσθηση εθνικής ευθύνης, εξακολουθεί να προχωρά σε -χωρίς λογική- κινήσεις φλερτάροντας για μία ακόμη φορά με την έξοδο από την ευρωζώνη. Ο χρόνος, εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση, λειτουργεί εναντίον των ελληνικών συμφερόντων, καθώς αφενός μειώνεται η αξιοπιστία μας και αφετέρου τα νέα μέτρα βρίσκονται προ των πυλών. «Ο κ. Τσίπρας ξανασέρνει τη χώρα σε επικίνδυνα και αχαρτογράφητα νερά», λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να αναλάβει βάρος που δεν του αναλογεί.

«Δεν μας αφορά»

Αλλά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ξεκαθαρίζει ότι «δεν την αφορά» η ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων που έρχεται από 180 βουλευτές. «Είναι ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η διαπραγμάτευση και για το γεγονός ότι έως σήμερα δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση και θα είναι αυτοί οι οποίοι θα εισηγηθούν και θα κληθούν να ψηφίσουν τα μέτρα. Δεν μας αφορά η ψήφιση με 180», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.

Αν η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει, τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη, ας ολοκληρώσει και ας υπογράψει την αξιολόγηση. Αν δεν μπορεί και δεν έχει την πλειοψηφία των 150, ας βγει ευθέως να το πει. Τα σενάρια για την απαίτηση ψήφισης των μέτρων από επιπλέον βουλευτές, σύμφωνα με κομματικές πηγές, «είναι επικίνδυνα γιατί υποκρύπτουν ένα νέο μνημόνιο, το οποίο θα θελήσει το Μέγαρο Μαξίμου να το χρεώσει στην αντιπολίτευση».

Το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν, εξάλλου, παλαιότερες αναφορές του υπουργού Οικονομικών περί ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός του 2016. «Δυστυχώς οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αποφάσισαν να ακολουθήσουν έναν άλλο, δικό τους, δρόμο. Προφανώς έχουν και την απόλυτη ευθύνη για το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η διαπραγμάτευση και για το γεγονός ότι έως σήμερα δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση», σημειώνει συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού,  βλέπει πίσω από τις εξελίξεις την προσπάθεια της κυβέρνησης να φτάσει τα πράγματα «στο αμήν ώστε, όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, να μην συζητάει ο κόσμος τα μέτρα αλλά να είναι ανακουφισμένος που έκλεισε επιτέλους και αυτή η αξιολόγηση. Το μοναδικό μέλημα του Αλέξη Τσίπρα, εκτιμά, «είναι να δημιουργεί την αίσθηση ότι διαπραγματεύεται»

euro2day.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ