Συνεντεύξεις

Θ. Χειμωνάς: “Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει κάνει θάλασσα σε όλα τα επίπεδα” – Νέα εκδήλωση του #Παραιτηθείτε

Συνέντευξη
στη Μαίρη Φώτη

Ο Θανάσης Χειμωνάς είναι ο άνθρωπος που βλέπει τα πράγματα αλλιώς… Είναι ανατρεπτικός, αιρετικός ίσως και εριστικός, με κοφτερό λόγο, μακριά από καλούπια και φτιαχτούς καθωσπρεπισμούς. Πνεύμα ελεύθερο, ανήσυχος ενεργός πολίτης, συγγραφέας, πολιτικός και μουσικός με φανατικούς οπαδούς και ορκισμένους εχθρούς!
Είναι πολιτικός της νέας εποχής που απεχθάνεται τον ξύλινο λόγο,  είναι υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ όμως δεν διστάζει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους χωρίς να μασάει τα λόγια του. Προτιμά να δηλώνει συγγραφέας στο επάγγελμα, όμως ως νέος πολιτικός «έχει φιλοδοξίες και θέλει να κάνει πράγματα» ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού του, έχει το γκρουπ του, που επί του παρόντος είναι ανενεργό.  Είναι φαν του Αρκά, και στη συνέντευξή  του στην «δημοκρατική» λέει πως το πρώτο του τεύχος, του το χάρισε η Μαλβίνα Κάραλη, προαναγγέλλει ακόμα μια εκδήλωση από το κίνημα #παραιτηθείτε, του οποίου είναι πρωτεργάτης, σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις χωρίς περιστροφές, επικαλείται τον Οργουελ για να χαρακτηρίσει τη διαδικασία δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών, θα ήθελε μπροστάρη τον Μπουτάρη ή τον Καμίνη στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ για να ξαναβρεί τον βηματισμό του…
• κ. Χειμωνά θα ήθελα ξεκινώντας την συνέντευξη να σχολιάσετε την γενικότερη πολιτική κατάσταση, σε μία περίοδο που υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα.
Όταν πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, με ρωτούσαν πώς θα είναι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – διότι γνωρίζαμε τότε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει-  έλεγα ότι αν εξαιρέσεις την οικονομία που εκεί προφανώς θα τα πάει άσχημα διότι δεν έχει κανένα σχέδιο, στα υπόλοιπα ίσως τα πάει καλύτερα. Σκεφτόμουν, ότι ένα κόμμα που έλεγε ότι είναι προοδευτικό, θα έφερνε κάτι καινούριο. Δυστυχώς όμως, σε όλα τα επίπεδα τα έχει κάνει θάλασσα. Δεν λειτουργούν με κανένα σχέδιο και κανένα συντονισμό και είναι ξεκάθαρο ότι ξυπνάνε το πρωί και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βγάλουν την ημέρα.
• Αρα, θεωρείτε ότι από την αρχή πορεύτηκαν χωρίς σχέδιο.
Νομίζω πως σε ό,τι αφορά την οικονομία το αρχικό τους σχέδιο ήταν να πάνε στους Ευρωπαίους και να πουν ή μας χαρίζετε το χρέος, όσο το δυνατόν γίνεται, ή πάμε στη δραχμή. Ο Βαρουφάκης, δεν λειτουργούσε μόνος του, ακολουθούσε τις εντολές του Τσίπρα απλώς την κρίσιμη στιγμή ο Τσίπρας, δεν είχε τα κότσια για να προχωρήσει και έκανε την γνωστή τούμπα, φτάνοντας στο τρίτο και ουσιαστικά στο τέταρτο μνημόνιο.
• Φτάσαμε σε ένα τέταρτο μνημόνιο όπως λέτε κ. Χειμωνά, με το ΠΑΣΟΚ τελικά να έχει πληρώσει το μάρμαρο για την επιλογή των μνημονίων, τα οποία όμως υπηρέτησαν στη συνέχεια πιστά και όσα κόμματα το διαδέχθηκαν στην εξουσία.
Αυτό είναι το εντυπωσιακό. Ότι το ΠΑΣΟΚ από το 44% έφτασε κάτω από τις πέντε μονάδες στις εκλογές του 2015, έχοντας απέναντι αρχικά τον κ. Σαμαρά και εν συνεχεία τον κ. Τσίπρα, να τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Να λένε ότι εμείς ήμασταν οι προδότες, οι κακοί, οι νεοφιλελεύθεροι και ότι θα έρχονταν αυτοί να μοιράσουν χρήματα. Ηρθαν, έκαναν τα ίδια και χειρότερα, αλλά εξακολουθούν αυτοί να κάνουν πρωταθλητισμό και εξακολουθεί το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Πολλοί λένε ότι το ΠΑΣΟΚ πληρώνει τα λάθη που έκανε από την πρώτη φορά που εξελέγη.
• Σωρευτικά δηλαδή;
Ναι ακριβώς. Εγώ δεν το πιστεύω αυτό. Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε επειδή έκανε κάτι που έπρεπε να γίνει και κανείς άλλος δεν τολμούσε. Από αυτή την άποψη το ΠΑΣΟΚ είναι σίγουρα αδικημένο. Κανείς δεν λέει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε λάθη όλα αυτά τα χρόνια που κυβέρνησε, όμως τα ποσοστά του συρρικνώθηκαν επειδή δεν μπορούσε να δώσει υποσχέσεις. Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων στην Ελλάδα λειτουργούν ως πελάτες.
• Γίνονται όμως προσπάθειες ανάκαμψης και παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για την συνεργασία των κομμάτων της αριστεράς…
Είναι κάτι που έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει και είμαι από τους ανθρώπους που προσπάθησαν γι΄αυτό. Ημουν ένας από τους περίφημους “58” και τότε πιστεύω πως ήταν η πολύ μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε. Υπήρχε μια μεγάλη δυναμική. Δυστυχώς λόγω της τότε ΔΗΜΑΡ και του Φώτη Κουβέλη, αυτό το εγχείρημα δεν προχώρησε. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.
• Υπάρχει η αίσθηση ότι σέρνεται αυτή η ιστορία, ότι τραβά επί μακρόν και ότι χάνει την δυναμική της και την ουσία της.
Αυτό ακριβώς. Αυτή τη στιγμή πάμε προς μία μονομαχία Φώφης και Θεοδωράκη, που έχει μεταφραστεί σε μια μάχη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού. Ο στόχος όμως, δεν είναι να «καταπιεί» το ένα κόμμα το άλλο. Θα μπορούσε υπάρχει ένας συντονιστής και να παρέμεναν οι αρχηγοί των κομμάτων. Να είναι μπροστάρης ένας άνθρωπος κοινής αποδοχής από τον ευρύτερο κεντρώο χώρο όπως ο Καμίνης ή ο Μπουτάρης για παράδειγμα. Ενας άνθρωπος αυτού του στυλ.
• Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει θέση σε αυτή την προσπάθεια;
Είναι ένας πολύ αδικημένος πολιτικός, που είχε όραμα, που είχε ιδέες, που σε μια εποχή ομαλότητας θα μπορούσε να είχε μεταμορφώσει την Ελλάδα. Επεσε σε μια κακή συγκυρία, κληρονόμησε το χάος της κυβέρνησης Καραμανλή και τα λάθη δεκαετιών και των δύο κομμάτων. Εκανε ό,τι μπορούσε. Θα μπορούσα να πω ότι ολιγώρησε στην αρχή αλλά ήταν και μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Από κει και πέρα όμως, δεν είναι εύκολο να «καταπιεί» κανείς, αυτό που έγινε με το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. Ηταν ένα μεγάλο χτύπημα σε όλη την παράταξη και ο ίδιος πλήρωσε περισσότερο το μάρμαρο, διότι δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, αν και – κακά τα ψέματα- η πολιτική του δικαιώθηκε. Προφανώς θα έπρεπε ο Παπανδρέου να είναι μέσα σε αυτή

1
Χειμαρρώδης και με κοφτερό λόγο αποκαλύπτει πολλά σε συνέντευξή του προς την «δημοκρατική»

την προσπάθεια, αλλά αυτή η ιστορία με το Κίνημα έχει πληγώσει πολύ κόσμο.
• Πώς βλέπετε το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές;
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει λίγο ρότα. Κατά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις είχε προσπαθήσει να συσπειρώσει τον κόσμο του, είχε παίξει πολύ με τα σύμβολα του παρελθόντος, με τον Ανδρέα… Καλά έκανε, όμως αυτό το πράγμα συνεχίζεται και φαίνεται σαν να προσπαθούμε συνεχώς να πείσουμε κάποιους παλιούς ψηφοφόρους μας να επιστρέψουν. Δεν μπορείς να απευθύνεσαι σε άτομα που έφυγαν και σε ανθρώπους που είναι μιας ηλικίας που σε λίγο δεν θα πηγαίνουν να ψηφίσουν. Με τον τρόπο αυτό, βάζεις ημερομηνία λήξης στο κόμμα σου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας πολύ μεγάλος μεσαίος χώρος και πρέπει να απευθυνθείς σε αυτόν, στο τεράστιο ποσοστό των Ελλήνων που δεν ψήφισε στις τελευταίες εκλογές και στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι νέοι. Να τους δώσεις όραμα, να τους δώσεις ελπίδα. Δεν πρόκειται να σε ψηφίσει αυτός ο κόσμος επειδή κάποτε είχες αρχηγό τον Ανδρέα, ή είχες την Μελίνα ή τον Πεπονή…
• Εσείς κ. Χειμωνά, συγκαταλέγεστε στα νέα πρόσωπα και επιλέξατε να πολιτευτείτε με το ΠΑΣΟΚ σε μία δύσκολη περίοδο.
Το 2012 μπήκα στο ΠΑΣΟΚ. Ηταν πρόκληση ακριβώς να πας στο ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα. Ειμαι άνθρωπος των προκλήσεων, όμως. Ιδεολογικά εκεί ανήκα πάντα, στον χώρο της κεντροαριστεράς. Προφανώς το ΠΑΣΟΚ έκανε λάθη, τα έχουμε πει πολλές φορές και φέρει ευθύνη για όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια.Και σκάνδαλα υπήρξαν και κακή διαχείριση. Όμως… το ΠΑΣΟΚ έκανε και πολλά καλά πράγματα για τη χώρα. Πήρε μια συντηρητική χώρα το 1981, έπειτα από δεκαετίες διακυβέρνησης της δεξιάς και δικτατορικής διακυβέρνησης, και την έκανε προοδευτική. Αργότερα με την διακυβέρνηση του Σημίτη η Ελλάδα έγινε Ευρώπη, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της έγινε ισότιμο μέλος και από το 2009 και μετά το ΠΑΣΟΚ έχει επιδείξει συνέπεια και ευθύνη. Η πολιτική έχει ενδιαφέρον, αλλάζει συνεχώς και είναι μια ευκαιρία για έναν νέο πολιτικό όπως εγώ να μπορέσει να πει και να κάνει κάποια πράγματα.
• Στα social media κ. Χειμωνά είστε πολύ δραστήριος, με συνεχείς παρεμβάσεις, αναρτήσεις… Είναι τα social media το νέο πεδίο άσκησης πολιτικής;
Είναι ακόμα στα σπάργανα κατά τη γνώμη μου. Τα like και τα share στο facebook δεν μεταφράζονται ακόμα σε ψήφους, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Την επαφή, τα καφενεία και τους μηχανισμούς δεν μπορείς να τους χτυπήσεις από τα social media. Απλώς είναι ένας τρόπος για να ακουστεί η φωνή σου, κυρίως για τους νέους πολιτικούς. Όπως έχω ξαναπεί, μια σύντομη εμφάνιση στην τηλεόραση αντιστοιχεί με 200 status στο facebook.
• Μια που αναφερθήκατε στην τηλεόραση, πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το τοπίο στα κανάλια;
Όταν είχε γίνει το κλείσιμο της ΕΡΤ είχα στηλιτεύσει την απόφαση, με είχε σοκάρει. Αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όμως σήμερα, είναι δέκα φορές χειρότερο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει πολλά κανάλια, μόνο και μόνο επειδή δεν του αρέσουν αυτά που λένε. Θέλει να έχει κανάλια όπως είναι στην Βενεζουέλα. Τώρα αυτό το σκηνικό της 30ης Αυγούστου που θα μαζευτούνε με κλειστά κινητά, με συσσίτιο, με πτυσσόμενα κρεβάτια… Αυτό είναι σκηνικό βγαλμένο από τον Οργουελ, αυτά δεν γίνονται ούτε στην Βόρεια Κορέα.
• Πώς σχολιάζετε τον θόρυβο που ξέσπασε με τον Αρκά και το κύμα αντιδράσεων από τους φίλα προσκείμενους στην κυβέρνηση αλλά και από κυβερνητικά στελέχη;
Είμαι μεγάλος φαν του Αρκά πολλά χρόνια. Θυμάμαι, η Μαλβίνα Κάραλη, που ήταν οικογενειακή φίλη, όταν εγώ ήμουν ακόμα έφηβος, μου είχε φέρει ένα τεύχος από τον «Κόκορα», έχω εκατοντάδες τεύχη του. Είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους σκιτσογράφους της νέας γενιάς κι έχει ενοχλήσει τους ΣΥΡΙΖΑίους γιατί κάνει κάτι που οποιοσδήποτε σκιτσογράφος οφείλει να κάνει· κριτική στην εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ανέχεται αυτό, έχει μάθει σε σάτιρα τύπου Λαζόπουλου, έχει μάθει σε τεμενάδες προς τον πρωθυπουργό κι αυτό που συμβαίνει τους έχει σοκάρει. Αυτά που συμβαίνουν όμως και αυτά για τα οποία κατηγορούν τον Αρκά, είναι τρομακτικά. Ζούμε μια λογοκρισία η οποία δεν πηγάζει από την ίδια την κυβέρνηση επίσημα αλλά από ένα άτυπο ιντερνετικό και μιντιακό παρακράτος που είναι πολύ πιο επικίνδυνο.
• Θα δούμε ανάλογες πρωτοβουλίες όπως το #Παραιτηθείτε;
Θα δείτε το #Παραιτηθείτε, επιστρέφουμε δριμύτεροι. Θα γίνει μια εκδήλωση-έκπληξη μέσα στον Σεπτέμβριο με καλεσμένους-έκπληξη. Υπάρχει μια σκέψη, η εκδήλωση αυτή να γίνει στις 20 Σεπτεμβρίου, στην επέτειο του ενός χρόνου από την εκλογή του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ, διότι πριν είχαμε τον ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ. Σύντομα, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα,  διότι ακόμα είμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού.
• Κύριε Χειμωνά, θα προσδιορίζατε τον εαυτό σας ως πολιτικό, ως συγγραφέα ή ίσως ως μουσικό μιας και ασχοληθήκατε και με αυτό το κομμάτι;
Η αλήθεια είναι ότι οι Snob (σ.σ. το όνομα του γκρουπ που δημιούργησε με τον συγγραφέα Δημήτρη Σωτάκη) είμαστε κάπως ανενεργοί, θα ξαναρχίσουμε όμως κάποια στιγμή. Ουσιαστικά είμαι συγγραφέας, αν έπρεπε να επιλέξω έναν τίτλο. Ως συγγραφέας έχω κάνει κάποια πράγματα, έχουν διαβάσει τα βιβλία μου κάποιοι άνθρωποι, έτσι είμαι δηλωμένος στο ΤΕΒΕ… Είμαι συγγραφέας. Στην πολιτική ακόμα δεν έχω πετύχει αυτά που θέλω, είμαι ένας πολιτευτής αυτή είναι η πραγματικότητα, αλλά έχω φιλοδοξίες και θέλω να κάνω πράγματα.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου