Ποινή φυλάκισης 8 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε πρωτοπρεσβύτερο, εφημέριο σε ιερό ναό της πόλεως Ρόδου, που κρίθηκε ένοχος συκοφαντικής δυσφήμισης αρχιμανδρίτη, προϊστάμενου σε άλλο ενοριακό ναού.
Ο τελευταίος, άγαμος και ηλικίας σήμερα 35 ετών, υποστήριξε ότι συκοφαντήθηκε από άρθρο που δημοσίευσε ο πρωτοπρεσβύτερος.
Πιο συγκεκριμένα την 13η Δεκεμβρίου 2014, ημέρα Σάββατο, πολλοί πιστοί που εκκλησιάζονται στον ναό, που διακονεί, αλλά και γνωστοί και φίλοι του, του τηλεφώνησαν και τον ενημέρωσαν ότι κάποιο άρθρο αναφέρεται στο όνομα του και μάλιστα με μη ευπρεπή και συκοφαντικά σχόλια.
Το ως άνω δημοσίευμα αφορούσε και ήταν αφιερωμένο σε μακαριστή κάτοικο εν ζωή Ρόδου, γνωστής οικογένειας του νησιού, η οποία απεβίωσε την 1η Νοεμβρίου 2014 μέσα σε ιερό ναό, αφού μόλις προ ολίγου είχε λάβει τη Θεία Κοινωνία.
Προς το τέλος του άρθρου ο κατηγορούμενος έγραφε επί λέξει τα εξής:
« … Δοκίμασε και εισέπραξε αντί του μάννα χολήν. Νεόκοπος εφημέριος εκεί χωρίς την πείρα των εγγάμων ιερέων, που αυτοί και μόνο αυτοί έχουν θέση σε εφημεριακούς ναούς, σαν  πρόεδροι  και  προϊστάμενοι  γραμμή  της  τωρινής εκκλησιαστικής αρχής, που διδάσκονται πως να εκδιώκουν απρεπώς και ασεβώς ανθρώπους με προσφορά και εκκλησιαστική συνείδηση.
Η (…) πόνεσε μέσα της πολύ. Δεν το εμπιστεύτηκε εύκολα σε πολλούς. Το βίωνε και το έβλεπαν όσοι τη γνώριζαν και την αγαπούσαν. Δεν άντεξε η ευαίσθητη και καθαρή καρδιά της, τον βούρκο και την βρωμιά αυτών που σε μία μέρα της έδειξαν με τον τρόπο και την συνήθη στάση τους ότι δεν ήταν επαρκής για εκεί.»
Το δημοσίευμα αυτό, όπως τόνισε ο κατηγορούμενος, αναφέρεται φωτογραφικά σε εκείνον.
Το άρθρο, όπως τονίζει, περιλαμβάνει στο σύνολο του σειρά αναληθών και συκοφαντικών ισχυρισμών, οι οποίοι προσβάλλουν άμεσα την τιμή, υπόληψη, την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του όχι μόνο ως ιερωμένου αλλά και ως ανθρώπου, ο σεβασμός και η προστασία των οποίων, όπως κάθε ανθρώπου, αποτελούν πρωταρχική υπόθεση της Πολιτείας.
Επεσήμανε ότι με την εκλιπούσα, που υπηρέτησε ως νεωκόρος επί 20 και πλέον έτη στον ιερό ναό, είχε άριστες σχέσεις μαζί του, είχαν χτίσει μια σχέση υψηλής αλληλοεκτίμησης και ότι η ίδια του παρέδωσε, οικεία βουλήσει τα κλειδιά του ναού και του ανακοίνωσε ότι για προσωπικούς λόγους δεν μπορούσε να συνεχίσει.
Επεσήμανε επίσης ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε ποτέ να την αποπέμψει αφού αυτό αποτελούσε θέμα της εκκλησιαστικής επιτροπής, που ουδέποτε απασχολήθηκε με οποιοδήποτε θέμα που αφορούσε την εκλιπούσα και ουδέποτε δημιουργήθηκε οποιοδήποτε πρόβλημα μαζί της.
Χθες ενώπιον του δικαστηρίου καταβλήθηκε και από έδρας προσπάθεια εξωδικαστικής επίλυσης της διαφοράς, που δεν τελεσφόρησε.
Την πολιτική αγωγή εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Ηλίας Ζωγραφίδης και τον κατηγορούμενο ο δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ