Συνεντεύξεις

Ε. Βοζενμπεργκ: «Η χώρα μας έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Αποκαλυπτική εμφανίζεται σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «δημοκρατική», η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ για μία σειρά από θέματα πολιτικού χαρακτήρα, αλλά και αρμοδιοτήτων που έχει αναλάβει στην Ευρωβουλή.
Η κ. Βόζεμπεργκ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι ο τουρισμός όσο και η ναυτιλία αποτελούν στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναφέρεται στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, στην επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ως Επιτρόπου Μετανάστευσης, Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς και στον τρόπο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στην Ευρώπη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτησή της για το Κυπριακό, όπου ξεκαθαρίζει ότι «αν δεν λυθεί το Κυπριακό, η Τουρκία δεν πρόκειται να εισχωρήσει στην Ε.Ε.» ενώ τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να παραγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο.
Παράλληλα, μιλάει για τις αλλαγές στη νομοθεσία της διαχείρισης των λιμένων (μεταξύ αυτών και της Ρόδου) καθώς είναι μέλος της επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ σε ερώτηση σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, ξεκαθαρίζει ότι «είναι ένα θέμα στο οποίο όλοι οι Ευρωβουλευτές είμαστε αλληλέγγυοι».
Τέλος, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, κληθείσα να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, λέει ότι το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα πρέπει να δείξουν σύνεση και η παρούσα σύνθεση της Βουλής θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
• Κυρία Βόζεμπεργκ στις εκλογές, εκλεγήκατε με σταυρό προτίμησης και σε πρόσφατη συνέντευξή σας, τονίσατε πως το έργο των Ευρωβουλευτών πρέπει να δημοσιοποιείται. Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο για την εμπειρία σας στην Ευρωβουλή.
H Ευρώπη μετά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, με την αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ορίζεται πλέον ως συννομοθέτης μαζί με το Συμβούλιο της ΕΕ, έχει μια πιο λειτουργική και πιο δημοκρατική κατεύθυνση. Παράλληλα, με την απευθείας εκλογή των Ευρωβουλευτών από τους Έλληνες πολίτες, αναβαθμίζεται ο ρόλος μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς ο σταυρός προτίμησης αυτομάτως δημιουργεί – και έτσι θα έπρεπε να είναι – την υποχρέωση να ενημερώνουμε για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να μπορούν και οι πολίτες να δουν αν δικαιώνεται η επιλογή τους στο πρόσωπό μας. Πάγια θέση μου είναι η γνωστοποίηση του έργου των Ευρωβουλευτών, ανεξαρτήτως πολιτικής ομάδας, γιατί στην Ευρώπη εκπροσωπούμε την Ελλάδα.
• Είστε υπεύθυνη για πολύ σοβαρά ζητήματα καθώς συμμετέχετε σε επιτροπές για τις μεταφορές, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων αλλά και για ζητήματα, όπως το οργανωμένο έγκλημα και το μεταναστευτικό. Εκτιμάτε ότι υπάρχουν ”ευήκοα ώτα” στο ευρωπαϊκό περιβάλλον για τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα;
Πράγματι τα ζητήματα με τα οποία ασχολούνται οι Επιτροπές που μετέχω, έχουν άμεση σχέση με την ελληνική πραγματικότητα και ως εκ τούτου μας δημιουργούν ιδιαίτερο καθήκον να αναλάβουμε άμεση και αποτελεσματική δράση. Χαρακτηριστικά, τόσο ο τουρισμός όσο και η ναυτιλία αποτελούν στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας και σημαντικό παράγοντα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Είναι γεγονός ότι οι προοπτικές που μπορεί να προσφέρει η θάλασσα στην ευρωπαϊκή αλλά και στην ελληνική οικονομία είναι τεράστιες, βοηθώντας την ανάπτυξη των παράκτιων κυρίως αλλά και νησιωτικών περιοχών τόσο της Ένωσης όσο και της χώρας μας. Από την άλλη, το μεταναστευτικό βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές που δέχεται, σεβόμενη πρωτίστως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναφορικά με αυτά τα ζητήματα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, από την μέχρι τώρα εμπειρία μου ως Ευρωβουλευτής, ότι δεν αποτελούν μόνο ελληνικές ανησυχίες αλλά είναι σημεία προβληματισμού και σύγκλισης απόψεων και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί παραδείγματι, χαρακτηριστική είναι η απάντηση της απερχόμενης Επιτρόπου σε θέματα μετανάστευσης κυρίας Malmström σε πρόσφατο κοινοβουλευτικό μου ερώτημα, ότι εξετάζεται ήδη η χορήγηση πρόσθετης έκτακτης χρηματοδότησης προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.
• Όσον αφορά το μεταναστευτικό, το γεγονός ότι ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέλαβε την ευθύνη ως Επίτροπος, σας κάνει να αισιοδοξείτε για τη βελτίωση της κατάστασης στη χώρα μας;
Αναμφισβήτητα αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα η επιλογή του κ. Αβραμόπουλου, ως Επιτρόπου Μετανάστευσης, Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Η ομόφωνη έγκρισή του αποδεικνύει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Η χώρα μας έχει κάνει μεγάλα βήματα στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Είμαι αισιόδοξη ότι ο νέος Επίτροπος με την εμπειρία του και τις δυνατότητες που του δίνει η νέα αυτή θέση αλλά και σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετέχω, θα προβεί στην βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και θα δούμε, πιστεύω, σύντομα αποτελέσματα.
• Πρόσφατα, καταθέσατε ερώτηση για την τρομοκρατία. Θα ήθελα να μου σχολιάσετε το περιεχόμενό της και να αναφερθείτε στον τρόπο αντιμετώπισης που έχει η Ευρώπη.
Υπάρχει ανάγκη συντονισμένης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ανάπτυξη μηχανισμών προληπτικού ελέγχου των διεθνών τρομοκρατικών δράσεων. Η αλλαγή στα κίνητρα και στον τρόπο δράσης της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία πλέον ελέγχεται περισσότερο από θρησκευτικά, παρά από πολιτικά κέντρα, αποτελεί μια νέα μορφή τρομοκρατίας, που απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και δημιουργεί εκτεταμένους φόβους για ενδεχόμενη τρομοκρατική δράση και στην Ευρώπη. Ο έλεγχος των τρομοκρατικών δράσεων, πρέπει επικεντρωθεί στο “modus operandi” των τρομοκρατών, στον τρόπο και τις πηγές χρηματοδότησης, μαζικής οργάνωσης και επίθεσης. Αποτελεί αναγκαιότητα ελέγχου όχι μόνο στα σύνορα αλλά και στο διαδίκτυο, που παρά τις τεράστιες δυσκολίες του, κρίνεται επιτακτικός στις μέρες μας. Το φαινόμενο της τρομοκρατίας των λεγόμενων ξένων μαχητών, εξελίσσεται και εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και μάλιστα σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, εντός της ΕΕ δρουν σήμερα περίπου 3000 απ’ αυτούς. Ως εκ τούτου, δεν αρκεί μόνο η διαπίστωση του εν λόγω φαινομένου, αλλά απαιτείται προσεκτική, ολιστική και συστηματική ανάλυση, εστιάζοντας ταυτόχρονα στο κατά πόσο το οργανωμένο αυτό έγκλημα συνδέεται και με το κοινό έγκλημα, παρά την αποδεδειγμένη αυτοτέλειά του, όπως επισήμανα με σχετική τοποθέτησή μου στην αρμόδια Επιτροπή, παρουσία του Διευθυντή της Europol.
• Μετέχετε και σε επιτροπή για τα ελληνοτουρκικά. Πώς βλέπετε τις προκλήσεις της γείτονος στο Αιγαίο και τις απαιτήσεις της απέναντι στην Κύπρο;
Πρόσφατα με παρέμβασή μου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάλεσα τον Τούρκο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Επικεφαλής για θέματα Ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ κ. Bozkir, να απαντήσει, αν προτίθεται η Τουρκική πλευρά, ως ένδειξη καλής θέλησης και ενόψει της συνάντησης κορυφής του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 5 Δεκεμβρίου 2014 στην Αθήνα, να αποσύρει το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Μπαρμπαρός από την Κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης, απηύθυνα ερώτημα και προς τον Επίτροπο κ. Johannes Hahn, αρμόδιο για θέματα πολιτικής γειτνίασης και διεύρυνσης της ΕΕ, αναφορικά με το αν προβλέπει η ΕΕ μία πιο αυστηρή αντίδραση σε περίπτωση συνέχισης των τουρκικών παραβιάσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Hahn, αποφεύγοντας ευθεία απάντηση, διαμήνυσε ότι, αν δεν λυθεί το Κυπριακό, η Τουρκία δεν πρόκειται να εισχωρήσει στην Ε.Ε. Η συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων σημαίνει πολύ απλά ότι η Τουρκία συνειδητά και σκόπιμα, σε μια στρατηγική επιλεγμένη, παραγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο, το Κοινοτικό Κεκτημένο, την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ΔΕΝ αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ΔΕΝ σέβεται τα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ευελπιστώ ότι η συστηματική πίεση της ΕΕ προς την Τουρκία μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις.
• Κυρία Βόζεμπεργκ, πώς βλέπετε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα; Πιστεύετε ότι θα μπορέσει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας η σημερινή Βουλή ή θα έχουμε ”εκτροπή”;
Στόχος της Νέας Δημοκρατίας ήταν και είναι η έξοδος της χώρας μας από την κρίση. Η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της και υποχρεώνει τους εταίρους της να ανταποκριθούν και εκείνοι στις δικές τους. Το μεγάλο διακύβευµα είναι η ανάπτυξη και ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν. Η Ελλάδα βγαίνει πλέον από την ύφεση και µπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης. Για να οδηγήσουμε την Ελλάδα μπροστά, αυτό που χρειάζεται και έχει ανάγκη η χώρα μας είναι η σταθερότητα. Πιστεύω ότι το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα θα δείξουν σύνεση και η παρούσα σύνθεση της Βουλής θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
• Ποιά η άποψή σας για τις περιβόητες ”γερμανικές αποζημιώσεις”; Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές έχουν εκφράσει κοινή θέση;
Είναι ένα θέμα στο οποίο όλοι οι Ευρωβουλευτές είμαστε αλληλέγγυοι πλην ορισμένων εξαιρέσεων, που χρησιμοποιούν το θέμα για εσωτερική κατανάλωση. Ο συνάδελφος κ. Γλέζος έχει προβεί σε κινήσεις για την ανάδειξη του θέματος, που θα έρθει σύντομα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τότε θα τοποθετηθούμε και επίσημα για την καλύτερη δυνατή επίλυσή του. Για να μπορεί όμως το κεφάλαιο των γερμανικών αποζημιώσεων να διευθετηθεί, απαιτείται η επίσημη ανάδειξη του θέματος από το επίσημο ελληνικό κράτος προς το γερμανικό.
• Ποιά είναι η εικόνα της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο και η αντιμετώπισή της από τις άλλες χώρες;
Η εικόνα της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και αυτό είναι μια επιτυχία όλων των συναδέλφων που μετέχουν στις επιτροπές αλλά και της Ελληνικής Κυβέρνησης με την πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Η θέση μας είναι στην Ευρώπη και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
• Έχετε την ευθύνη για το νέο κανονισμό των λιμένων της Ευρώπης. Θα ήθελα να μου αναπτύξετε τα σχέδιά σας για την χώρα μας.
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή ως μέλος της επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ορισμός μου ως αρμόδιας εισηγήτριας από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την Έκθεση σχετικά με την πρόταση Κανονισμού για τη “θέσπιση πλαισίου όσον αφορά στην πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών και τη χρηματοοικονομική διαφάνεια των λιμένων”. Η εν λόγω νομοθεσία, που αποτελεί μέρος της νέας λιμενικής πολιτικής της ΕΕ, στοχεύει στη διαφάνεια και στον εκσυγχρονισμό των λιμενικών υπηρεσιών και εργασιών και στη δημιουργία βασικών συνθηκών για την προσέλκυση επενδύσεων στους λιμένες. Παράλληλα, επιδιώκει να αντισταθμίσει τις ανταγωνιστικές πιέσεις και τις πιθανές καταχρήσεις της αγοράς, προκειμένου να αυξηθεί η αποδοτικότητα των λιμενικών υπηρεσιών. Πρόκειται για μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία, με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, τόσο για τα ελληνικά λιμάνια, όσο και για την ελληνική ναυτιλία, καθώς στο δίκτυο της αναβάθμισης των 319 μεγάλων ευρωπαϊκών λιμένων της πρότασης έχουν ενταχθεί και 25 ελληνικά λιμάνια μεταξύ των οποίων και της Ρόδου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτή η πρόταση Κανονισμού θα συμβάλει στην εξοικονόμηση κόστους 10 δις ευρώ έως το 2030, στην ανάπτυξη των θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων, στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχω κάνει συναντήσεις με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτη, με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Βενιάμη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) κ. Ανωμερίτη, συζητώντας μεταξύ άλλων για την ελληνική ναυτιλία, που αποτελεί έναν από τους διαχρονικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.
• Τι θα λέγατε σήμερα στους ψηφοφόρους σας;
Κατ’ αρχήν επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω του πολίτες της Δωδεκανήσου για την επιλογή τους, να με αναδείξουν πρώτη στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014. Σας διαβεβαιώ ότι εργάζομαι σκληρά και με συνέπεια, με ουσιαστικές παρεμβάσεις μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις Επιτροπές στις οποίες συμμετέχω, για την προαγωγή των συμφερόντων της πατρίδας μας. Στοχεύω να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης των ανθρώπων που με τίμησαν με την ψήφο τους, για να επιτύχουμε το στόχο μας για μια Ελλάδα ισότιμη στην Ευρώπη, για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης, που μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και ιδίως τους νέους. Το πιο σημαντικό θέμα για την Ελλάδα είναι η ανάπτυξη και η αποκατάσταση αδικιών που αποτελούν συνέπεια της βαθειάς κρίσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως το μόνο θεσμικό όργανο της ΕΕ, που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες, διαθέτει πλέον νέα μέσα για να διασφαλίσει τη λογοδοσία της ΕΕ στους πολίτες της. Οι Βρυξέλλες αποτελούν την πρώτη γραµµή µάχης για τα οικονοµικά, τα κοινωνικά και τα εθνικά µας θέµατα. Και στη γραµµή αυτή είναι υποχρέωσή µας να είµαστε υπεύθυνα αλλά και δυναµικά παρόντες. Με αφοσίωση αλλά και με την αρμόζουσα ευθύνη και σοβαρότητα, θα υπηρετήσω τα συμφέροντα της πατρίδας μου στην Ευρώπη. Είναι πραγματικό στοίχημα ζωής για εμένα!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΣΚΟΡΠΙΟΣ    23.11.2014 14:30

    Aυτή η κυρία ,επώνυμη δικηγόροs Αθηνών με γραφείο στο Κολωνάκι, δήλωνε ετήσιο εισόδημα στην εφορία 2.000 ή 3.000 ευρώ !!!!!
    Δηλαδή όσο έκανε ένα συνολάκι τηs χωρίs τσάντα και γόβεs !!!
    Για αυτό και ο ”σοφόs” λαόs τηs Nέαs Δημοκρατίαs για ανταμοιβή την έστειλε πρώτη σε ψήφουs στην Ευρωβουλή [μαζί με τον Ζαγοράκη δεύτερο] να εκπροσωπήσει την Ελλάδα !!!!
    Οταν το κομματικό κοπάδι είναι τόσο ΄τυφλά υπάκουο στα προστάγματα του αρχηγού-τσοπάνη τότε μην περιμένειs να αλλάξει τρόπο λειτουργείαs το πολιτικό σύστημα και η χώρα να έχει τύχη……!!!!

Σχολιασμός άρθρου