Ρεπορτάζ

Σειρά επετειακών εκδηλώσεων από το Εργατικό Κέντρο Ρόδου

Σειρά επετειακών εκδηλώσεων πραγματοποιεί το Εργατικό Κέντρο Ρόδου με αφορμή την επέτειο για τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του.
Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΚΡ με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Μαστή, που επιμελήθηκε της επετειακής έκδοσης του βιβλίου – φωτογραφικού λευκώματος, το οποίο αναφέρεται στη δράση του εργατοϋπαλληλικού κινήματος της Ρόδου, από την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου έως τις μέρες μας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΡ κ. Σάββα Χατζησάββα: «70 χρόνια από το 1948 μέχρι σήμερα συνδέονται άμεσα με τα 70 χρόνια ελεύθερου βίου στην περιοχή μας και στα Δωδεκάνησα. Θέλαμε λοιπόν, την πολύ σημαντική αυτή επέτειο να τιμήσουμε με ιδιαίτερο τρόπο. Γι αυτό και διοργανώνουμε εκδηλώσεις ξεκινώντας από την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 και ώρα 6μ.μ. στο ΕΒΕΔ με μία επιστημονική ημερίδα που θα γίνει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει και έχει αναθέσει την εκπόνηση μιας μελέτης για την απασχόληση στην περιοχή και για την οικονομική δραστηριότητα στους διάφορους κλάδους της Ρόδου και κατ’ επέκταση της Δωδεκανήσου –με αναφορά στο τι συμβαίνει και στην υπόλοιπη χώρα, με στατιστικά στοιχεία που καλύπτουν την χρονική περίοδο από το 2008 έως το 2017, κάνοντας μια ανάλυση τι συνέβη πριν την κρίση, κατά την περίοδο της κρίσης και ποιες προοπτικές υπάρχουν από εδώ και στο εξής. Αυτή η μελέτη θα είναι πολυσέλιδη και θα αποτελέσει ένα εργαλείο για τους φορείς της περιοχής μας, όταν ασκούν πολιτικές, να την συμβουλεύονται, να γνωρίζουν πώς είναι η απασχόληση στην περιοχή, τι συμβαίνει με την εποχικότητα, τι γίνεται με την ανεργία, ιδιαίτερα των νέων που είναι εκτός αγοράς εργασίας και δεν είναι καταγεγραμμένοι στους καταλόγους του ΟΑΕΔ (που αποτελεί υποκρύπτουσα μορφή ανεργίας καθώς μένουν με τους γονείς τους και δεν τους έχουμε καταγράψει στα επίσημα στοιχεία), να δούμε πόσο συμβάλλει η εργασία σε αυτό που λέγεται ‘οικονομικό θαύμα της Ρόδου’ και αν πράγματι οι μειώσεις που έχουμε υποστεί εμείς είναι ανάλογες με τις μειώσεις των εισροών που έχουν οι επιχειρήσεις στο ίδιο διάστημα στην περιοχή μας», είπε και αναφέρθηκε στις μειώσεις που καταγράφονται στους μισθούς, οι οποίες είναι δυσανάλογες με την μείωση συνολικά του όγκου των συναλλαγών που γίνονται στην περιοχή μας σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα: «Από την αρχή της ίδρυσής του, το 1948, το ΕΚΡ έχοντας 25 σωματεία ως ιδρυτικά μέλη, κατέδειξε ότι οι εργαζόμενοι έπαιζαν πολύ σοβαρό ρόλο στην οικονομική ζωή του τόπου μας. Πάλευαν με στόχο να αναδείξουν τα προβλήματα της εργατικής τάξης, έκαναν προτάσεις και για την εξέλιξη της τοπικής οικονομίας, ήταν πάντα παρόντες σε όλους τους αγώνες, τις κινητοποιήσεις και σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Από τις πρώτες αποφάσεις του ΕΚΡ ήταν η ίδρυση Τουριστικής Σχολής στην Ρόδο. Επίσης, το ΕΚΡ ήταν αυτό που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ΙΚΑ στο νησί, στην ανέγερση εργατικών κατοικιών που εξυπηρέτησαν χιλιάδες συμπολίτες μας από την δεκαετία του ’50 μέχρι και σήμερα. Το ΕΚΡ ξεκίνησε τις μεγάλες κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων το 1982 με βάση τις οποίες οι εργαζόμενοι απέκτησαν δικαιώματα». Όπως τόνισε, μεταξύ των ιδρυτικών μελών του ΕΚΡ ήταν τα σωματεία στην τότε Καπνοβιομηχανία της Ρόδου, στην Μακαρονοποιΐα «Ροσόλ» και άλλες βιομηχανίες, όπως οι κεραμοποιοί του Γενναδίου «Υψηκεράμ» αλλά και της ΜΑ.ΠΟ.ΛΕ. ενώ το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, δεν ήταν το μεγαλύτερο, όπως στα τελευταία χρόνια, λόγω της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας: «Το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων εκείνα τα χρόνια, ήταν το μικρότερο σε σχέση με τα άλλα σωματεία των εργαζομένων στο ΕΚΡ. Αυτό δείχνει πως η ανάπτυξη της Ρόδου δεν βασιζόταν αποκλειστικά στον Τουρισμό. Σε δύσκολες συνθήκες, οι εργαζόμενοι της Ρόδου, είχαν την δύναμη να συνασπιστούν σε σωματεία, να οργανωθούν και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η συμβολή του ΕΚΡ και κυρίως των εργαζομένων ήταν πάρα πολύ σημαντική σε αυτό που αποκαλούσαμε ‘οικονομικό θαύμα’ της Ρόδου και αυτό θέλουμε να αναδείξουμε μέσα από τις εκδηλώσεις που θα κάνουμε με αφορμή την επέτειο των 70 ετών από την ίδρυσή του» είπε ο κ. Χατζησάββας.
Το πρόγραμμα αναλυτικά
Η ημερίδα συνδιοργανώνεται με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, στο ΕΒΕΔ και ώρα 6μ.μ. και έχει τίτλο: «Η επόμενη μέρα της οικονομίας και η αγορά εργασίας: Η περίπτωση της Δωδεκανήσου».
Εισηγητές θα είναι ο κ. Γιώργος Αργείτης –Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΕ ΓΣΕΕ, καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Στέλιος Γκιάλης, Επίκουρος Καθηγητής Περιφερειακής Γεωγραφίας και Ανάπτυξης στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στην εκδήλωση θα είναι παρόντες: ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρήστος Πρωτόπαππας, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Σταύρος Κούκος, ο γ.γ. της ΟΤΟΕ κ. Αχιλλέας Μυλωνόπουλος, εκπρόσωποι από τα Εργατικά Κέντρα Χανίων, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Σερρών, ενώ έχουν προσκληθεί όλοι οι τοπικοί φορείς και οι αρχές.
Την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018, που θα είναι η δεύτερη ημέρα των επετειακών εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου – φωτογραφικού λευκώματος του δημοσιογράφου κ. Μιχάλη Μαστή το οποίο αναφέρεται στη δράση του εργατοϋπαλληλικού κινήματος της Ρόδου, από την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου έως τις μέρες μας. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Γιώργος Γιαννόπουλος και θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροδούλα Λουλουδάκη.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου της Ρόδου, τη μικτή χορωδία του Δήμου Ρόδου καθώς επίσης και από ντόπιους καλλιτέχνες. Το βιβλίο θα διανεμηθεί ΔΩΡΕΑΝ κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στους παρευρισκόμενους.
Στην τοποθέτησή του ο δημοσιογράφος Μ. Μαστής, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα πολύ σημαντικά γεγονότα που κατέγραψε κατά την διάρκεια της έρευνας για την συγγραφή του βιβλίου, τα οποία σηματοδότησαν την πορεία του συνδικαλιστικού – εργατικού κινήματος στην Ρόδο και πόσο επηρέασαν τις μετέπειτα εξελίξεις στην κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου