Η ορκωμοσία του προέδρου και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ένα τελετουργικό που τηρείται εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια, βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουάσιγκτον.

Ακριβώς στις 19.00 ώρα Ελλάδος (12.00 ώρα Ουάσιγκτον) ορκίστηκε ως 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο Ντόναλντ Τραμπ.  Ο Τραμπ χρησιμοποίησε δύο Βίβλους: εκείνη στην οποία ορκίστηκε ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν και μία που του δώρισε η μητέρα του το 1955.

Η πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ

Ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών άρχισε την ομιλία του χρησιμοποιώντας τις πρώτες λέξεις του αμερικανικού Συντάγματος «Εμείς ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών» θέλοντας να δείξει ότι είναι και αυτός ένα μέρος του λαού που όπως είπε θέλει να υπηρετήσει.

‘»Ολα αλλάζουν από τώρα. Αυτή η στιγμή είναι η δική σας στιγμή και ανήκει σε σας» συνέχισε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Η 20η Ιανουαρίου 2017 θα είναι μια μέρα ορόσημο καθώς ο λαός αναλαμβάνει τις τύχες της χώρας του ξανά. Οι ξεχασμένοι δεν θα είναι πια ξεχασμένοι» διακήρυξε ο Τραμπ.

«Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οι πολιτικοί ευδοκιμούσαν , ενώ οι θέσεις εργασίας λιγόστευαν και α εργοστάσια έκλειναν. Αυτό θα αλλάξει τώρα» συνέχισε ο Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε: «Ως χώρα υπερασπιζόμασταν τα σύνορα άλλων χωρών και δεν υπερασπιζόμασταν τα δικά μας σύνορα».

«Ο πλούτος της δική μας μεσαίας τάξης λεηλατήθηκε και βρίσκεται στις 4 γωνιές του κόσμου. Ομως τώρα σταματάει αυτή η κατάσταση. Εμείς κάναμε μια νέα συμφωνία με τους πολίτες. Ενα νέο όραμα θα κυβερνά την πατρίδα μας. Στο εξής προέχει η Αμερική. Προέχει η Αμερική!» είπε ο κ. Τραμπ και συνέχισε: «Η Αμερική θα αρχίσει αν κερδίζει και πάλι, όπως ποτέ στο παρελθόν. Θα ξαναφέρουμε πίσω τις θέσεις εργασίας, τα σύνορά μας και τα όνειρά μας. Θα χρησιμοποιήσουμε τα αμερικανικά εργατικά χέρια.»

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει φόβος. Είμαστε προστατευμένοι και θα είμαστε πάντα προστατευμένοι γιατί έχουμε τον στρατό μας και – πιο σημαντικό – επειδή μας προστατεύει ο Θεός» είπε ο Τραμπ και συνέχισε: «Οι καιρό των κενών λόγων τελείωσαν. Είναι ο καιρός για δράση. κανένας δεν θα μπορέσει να σας πει ότι κάτι δεν μπορεί να γίνει. Ειμαστε έτοιμοι να ανακαλύψουμε τα μυστήρια του διαστήματος, να βρούμε φάρμακα για τις ασθένειες. Λευκοί και μαύροι έχουμε στις φλέβες μας το ίδιο κόκκινο αίμα του πατριωτισμού».

«Απευθύνομαι σε όλους τους αμερικανούς. Δεν θα αγνοηθείτε ξανά. Η φωνή σας και οι ελπίδες σας θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας. Θα κάνουμε την Αμερική ξανά ισχυρή. Θα κάνουμε ξανά την Αμερική υπερήφανη. Σας ευχαριστώ! Ο Θεός να σας ευλογεί! Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική.

Η ορκωμοσία του αντιπροέδρου Πένς

Πέντε λεπτά νωρίτερα είχε ορκιστεί ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς, από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Κλάρενς Τόμας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ