Ειδήσεις

Προκαταρκτική εξέταση για την έλλειψη νερού το θέρος του 2017!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κατόπιν κατεπείγουσας παραγγελίας, που δόθηκε αρχικώς στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου την 1η Ιουλίου 2017, για την διαπίστωση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της παρακώλυσης της λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων και της έκθεσης από αρμόδιους υπαλλήλους της ΔΕΥΑ Ρόδου και υπεύθυνους για τη λειτουργία του φράγματος του Γαδουρά, με αφορμή τα φαινόμενα έλλειψης νερού το θέρος του 2017.
Μάλιστα, με την εισαγγελική παραγγελία, είχε διαταχθεί ,σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η υδροδότηση του νησιού εμποδίζεται χωρίς νόμιμη δικαιολογητική βάση, να ενεργηθούν τα δέοντα, ενδεχομένως και η τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας.
Η ως ανω παραγγελία «εμπλουτίστηκε» στην πορεία με δεύτερη, την 12η Αυγούστου 2017 με την οποία ζητήθηκε να κληθεί για κατάθεση ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, για να αναφερθεί στις ενέργειες στις οποίες προέβη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να λειτουργήσει το φράγμα του Γαδουρά μετά και την έκδοση της πρώτης πράξεως του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία είχε κριθεί ότι κωλύετο η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία, (ακολούθησε βέβαια δεύτερη, που ακύρωσε την πρώτη κατόπιν αιτήσεως ανάκλησης της Περιφέρειας).
Εν πάση περιπτώσει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης κλήθηκε για κατάθεση την 4η Ιουλίου 2017 ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑ Ρόδου κ. Μ. Διακομανώλης.
Ο κ. Διακομανώλης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», απέδωσε το πρόβλημα της αδυναμίας υδροδότησης του νησιού στην ανεπάρκεια πόσιμου νερού.
Τόνισε ειδικότερα ότι η επιχείρηση λειτουργούσε 359 γεωτρήσεις που παρείγαν 2.100 κυβικά νερού την ώρα τα οποία υπολείπονται κατά 400 κυβικά από τις ανάγκες νερού ανά ώρα.
Απέδωσε το πρόβλημα που εκδηλώθηκε στην ανομβρία των τελευταίων ετών προσθέτοντας μάλιστα ότι πλήττονται κυρίως οι περιοχές που βρίσκονται σε υψόμετρα.
Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι στον προγραμματισμό της επιχείρησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν η προοπτική της λειτουργίας του φράγματος κι ότι η ΔΕΥΑΡ μετακινούσε ποσότητες νερού από περιοχή σε περιοχή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε λόγω της ζήτησης.
Υποστήριξε παραπέρα ότι ανάλογα προβλήματα υπήρξαν και το έτος 2016 πλην όμως με την παροχή 350 κυβικών μέτρων ανά ώρα από το φράγμα από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους δεν υπήρξε όχληση για τους κατοίκους.
Απέδωσε μάλιστα το πρόβλημα της έλλειψης νερού το θέρος του 2017 στο ό,τι υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι το φράγμα θα ξεκινούσε την λειτουργία του τον Απρίλιο του 2017.
Επεσήμανε επίσης ότι η ΔΕΥΑΡ δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο φράγμα ενώ «διαμαρτύρεται» εμμέσως πλην σαφώς για το ότι δεν της παραχωρήθηκε η διαχείριση του φράγματος!
Την 11η Οκτωβρίου 2017 κλήθηκε και έδωσε κατάθεση για το ίδιο θέμα και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος.
Στην κατάθεσή του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, επεσήμανε εισαγωγικά ότι η νέα περιφερειακή αρχή ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2014 και παρέλαβε το έργο του φράγματος σταματημένο λόγω κυρίως σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της αναδόχου εταιρείας. Η ολοκλήρωση του έργου αποτέλεσε προτεραιότητα και τελικώς εντός μικρού χρονικού διαστήματος το κατάφερε οπότε και ξεκίνησε η περίοδος της αποδοτικής λειτουργίας του.
Η αποδοτική λειτουργία του ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Μάιο του 2016 προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός παροχής υπηρεσιών για την διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του φράγματος.
Ο περιφερειάρχης κατέστησε σαφές ότι ο διαγωνισμός πέρασε από μια μεγάλη δικαστική περιπέτεια λόγω δικαστικών προσφυγών ενός εκ των συμμετεχόντων που αποκλείστηκε από την διαδικασία την 4 Νοεμβρίου 2016.
Τον Απρίλιο του 2017 η Περιφέρεια προχώρησε όλες τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του και απέστειλε τον Μάιο του 2017 τον φάκελο του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο.
Στο τέλος Ιουνίου 2017, κοινοποιήθηκε η 135/2017 πράξη του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που απεφάνθη ότι κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης, στις 6 Ιουλίου 2017 κατατέθηκε αίτηση ανάκλησης και στις 12 Ιουλίου 2017 με την 1354/2017 Πράξη του VI Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου η πρώτη πράξη ανακλήθηκε και η σύμβαση υπεγράφη την 20η Ιουλίου 2017.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κατέστησε ακόμη σαφές ότι η αρμοδιότητα της υδροδότησης του νησιού ανήκει στην ΔΕΥΑ Ρόδου και όχι στην Περιφέρεια.
Αντιπαρήλθε μάλιστα τον ισχυρισμό ότι το οξύτατο πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετώπισε η Ρόδος μπορεί να οφείλεται στο φράγμα, επιρρίπτοντας σαφείς ευθύνες στους αρμόδιους.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην άρνηση κατάθεσης αιτήματος κήρυξης του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από πλευράς του Δήμου Ρόδου και της ΔΕΥΑ Ρόδου, όταν δημοσίως απηύθυνε τέτοιο αίτημα αλλά και στην μη ορθή αναγνώριση από πλευράς ΔΕΥΑΡ του μεγέθους του προβλήματος, προσκομίζοντας μάλιστα και έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι τον Μάιο του 2016, η ΔΕΥΑΡ επεσήμανε ουσιαστικά ότι δεν χρειάζεται την συνδρομή της παροχής του φράγματος, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα για την κάλυψη των όποιων αυξημένων αναγκών.
Εξήγησε επίσης ότι το έργο του φράγματος στην κατάσταση που το είχε παραλάβει η νέα περιφερειακή αρχή, δεν ήταν αναμενόμενο όχι μόνο να έχει λειτουργήσει αλλά ούτε καν να έχει ολοκληρωθεί σε τόσο σύντομο διάστημα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου