Για την 8η Φεβρουαρίου 2018 αναβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης με κατηγορούμενους για υπεξαίρεση μνημείων ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση, από κοινού, τρεις Ροδίτες, που συνελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2012 από αστυνομικούς του 2ου Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», πρόκειται για την μεγαλύτερη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που έχει απασχολήσει το νησί μέχρι σήμερα.
Κατηγορούμενοι είναι ένας 64χρονος έμπορος, κάτοικος Ρόδου ο οποίος είχε αρχικώς κριθεί προσωρινά κρατούμενος και στην πορεία αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ένας 58χρονος αρχιτέκτονας και ένας 32χρονος ιδιοκτήτης καφετέριας.
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από το 2° Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών εγκλημάτων, Αρχαιοκαπηλίας και Ηθών, μετά από πληροφορίες που παρείχε ο ιδιωτικός ερευνητής κ. Γεώργιος Τσούκαλης, σύμφωνα με τις οποίες ο 64χρονος, που διατηρεί κατάστημα με τουριστικά είδη στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, μαζί με τον 58χρονο αρχιτέκτονα, έχουν στην κατοχή τους μεγάλο αριθμό αρχαίων αντικειμένων και αναζητούν αγοραστές και ότι επίκειται η αγοραπωλησία τους στην πόλη της Ρόδου έναντι τιμήματος, ανερχόμενου στο ποσό των 3.000.000 €.
Κλιμάκιο αστυνομικών αφίχθη εκ νέου στο νησί και εντόπισαν τον πρώτο και τον αρχιτέκτονα και τους έθεσαν υπό παρακολούθηση.
Την 19η Ιανουαρίου 2012 και αφού πείσθηκαν ότι οι κατηγορούμενοι έκρυβαν αρχαία αντικείμενα στο κατάστημα εισήλθαν αιφνιδίως σ’ αυτό για έλεγχο.
Κατά την είσοδό τους διαπίστωσαν ότι οι δύο κατηγορούμενοι προσπαθούσαν να μεταφέρουν με μεγάλες πλαστικές σακούλες πλήθος αρχαίων αντικειμένων στο πατάρι του καταστήματος.
Από την έρευνα των αστυνομικών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 79 αντικείμενα τα οποία θεωρούνται ιδιαιτέρως   μεγάλης   αξίας ανερχόμενης της εμπορικής τους αξίας περίπου στο ποσό των 3.000.000 €, όπως προκύπτει από ένορκη κατάθεση, αρχαιολόγου.
Τα αρχαία κινητά μνημεία είχε παραδώσει στον πρώτο ο τρίτος κατηγορούμενος, προκειμένου εκείνος με τη σειρά του να τοποθετήσει μαζί με τον πρώτο κατηγορούμενο.
Περαιτέρω, σε έρευνα που έγινε στο κατάστημα, που ο τρίτος    κατηγορούμενος διατηρεί στη  Λάρδο,  εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πέντε παλιές εκκλησιαστικές εικόνες καθώς και τμήμα πήλινου αγγείου διαστάσεων περίπου 10 εκατοστών.
Ο 32χρονος συνελήφθη σε εκτέλεση σχετικού εντάλματος του Ανακριτή, την 24η Ιανουαρίου 2012 στη Λάρδο από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαγγέλου.
Τον 32χρονο εκπροσωπεί ο δικηγόρος κ. Στ. Αλεξανδρής, τον 64χρονο ο κ. Μαν. Κουτσούκος και τον 58χρονο ο κ. Τ. Διάκος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ