Ειδήσεις

Oμιλία του Δ. Γάκη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Πετύχαμε τη σταθερότητα της χώρας. Θα προχωρήσουμε με πρόγραμμα στις μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Το πλαίσιο για την πορεία εξόδου από την κρίση των μνημονίων και την ανάπτυξη έθεσε ο Δημήτρης Γάκης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα «προαπαιτούμενα» στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, την Τρίτη 13.10.15.
(Video ομιλίας: https://www.youtube.com/watch?v=DY8RRIGvOYE&feature=youtu.be)
Στην ομιλία του ο βουλευτής Δωδεκανήσου υπογράμμισε ότι « … η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει εντολή να αντιμετωπίσει τις παθογένειες που δημιούργησαν οι πολιτικές και οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. Είναι δύσκολη αποστολή. Στόχοι της πολιτικής μας είναι η οικονομική σταθερότητα. Η συμφωνία του Αυγούστου έκλεισε την χρηματοδότηση της χώρας μας για τρία χρόνια. Έδωσε χρόνο και χώρο για την αναπτυξιακή πορεία»
Στη συνέχεια ο Δημήτρης Γάκης αναφέρθηκε στη σημασία του νομοσχεδίου για τη σταθερότητα και την αξιοπιστία της χώρας και τόνισε τα τέσσερα βασικά σημεία που θα πρέπει να υλοποιηθούν μεσοπρόθεσμα για να γυρίσει οριστικά σε αναπτυξιακή πορεία η χώρα και κάλεσε τα κόμματα να σταματήσουν την άγονη αντιπολιτευτική τακτική, που ακολουθούν και που μπορεί να οδηγήσει σε εθνικές περιπέτειες, υπερβαίνοντας τα μικρά και στηρίζοντας τα μεγάλα και τα δύσκολα.
Ακολουθούν τα κύρια σημεία της ομιλία του Δημήτρη Γάκη:
«… Στόχος της πολιτικής μας είναι η οικονομική σταθερότητα. Η συμφωνία του Αυγούστου έκλεισε την χρηματοδότηση της χώρας μας για τρία χρόνια. Έδωσε χρόνο και χώρο για την αναπτυξιακή πορεία.
Δεύτερος πυλώνας της πολιτικής μας είναι η άμεση ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης που περνά μέσα από την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των προγραμμάτων, περνά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και βεβαίως περνά μέσα από τη ρύθμιση του εξωτερικού χρέους. Τρίτος πυλώνας, είναι η αναδιανομή του κόστους εξυγίανσης προς όφελος των αδύναμων τάξεων μέσα από ένα αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο έχουμε μπροστά μας για να υλοποιήσουμε. Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις 20 Σεπτεμβρίου επιβεβαίωσε τη θέλησή του να προχωρήσουμε μπροστά, να προχωρήσουμε για πολιτικές ανάπτυξης μέσα στην ευρωζώνη, να προχωρήσουμε για την αλλαγή της Ελλάδας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Στον ΣΥΡΙΖΑ ανέθεσε αυτήν την ευθύνη και μάλιστα με μεγάλη γενναιότητα. Μπροστά μας έχουμε έναν αρκετά απαιτητικό στόχο να υλοποιήσουμε, μια συμφωνία που εξασφάλισε την σταθερότητα και έδωσε τέλος στις συζητήσεις για Grexit. Ένα πρόγραμμα που απαιτεί ένα σύνθετο πλέγμα ενεργειών στην υλοποίησή του, αλλά προϋποθέτει και μεταρρυθμιστικά μέτρα που υλοποιώντας τα θα οδηγήσουν στην ελάφρυνση του χρέους και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να ξεφύγουμε οριστικά από τα δεσμά του παλιού και να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα στο αύριο.
Σε αυτό το πλαίσιο, το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα στην Βουλή σηματοδοτεί την έναρξη των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που δεσμευτήκαμε απέναντι στον ελληνικό λαό. Η ψήφισή του θα απελευθερώσει τις δόσεις της πρώτης αξιολόγησης και μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα επιδράσει θετικά στο θέμα της απομείωσης του δημόσιου χρέους. Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι ένα καθολικό σχέδιο που θα αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα ούτε λύνει κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σήμερα μετά από έξι χρόνια λιτότητας και οικονομικής κρίσης. Μέσα από τις πολλαπλές δράσεις και επίπεδα παρεμβάσεών του συνθέτει ένα σύνολο νομοθετικών ρυθμίσεων και ενεργειών που σηματοδοτούν μια διαφορετική πορεία στην διακυβέρνηση της χώρας. Ο ελληνικός λαός όμως απαίτησε ταυτόχρονα νομίζω να σχεδιάσουμε μια νέα πολιτική, η οποία θα εστιάζει στην κοινωνία, στον άνθρωπο και στις αξίες. Να φτιάξουμε ένα λειτουργικό, δημοκρατικό, κοινωνικά δίκαιο κράτος με αξιοκρατία, διαδικασίες αξιολόγησης και με διαφάνεια που θα μπορεί να διασφαλίζει σιγουριά και ευημερία στους πολίτες. Αυτήν ακριβώς την διπλή πραγματικότητα αναγνωρίζει η κυβέρνηση. Αυτόν τον δρόμο είμαστε αποφασισμένοι να διαβούμε.
Είναι σημαντικό αυτό το πρώτο νομοσχέδιο, διότι, καταρχάς, ανταποκρίνεται στην γενναιότητα, όπως σας προανέφερα, των πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν με αυτό το μεγάλο ποσοστό στις τελευταίες εκλογές. Δεύτερον, επιβεβαιώνει την σταθερότητα που εγγυηθήκαμε στην κοινωνία και στην οικονομία. Τρίτον, δείχνει την θέλησή μας να προχωρήσουμε αποφασιστικά στις μεταρρυθμίσεις. Τέταρτον, κερδίζουμε την αξιοπιστία ως χώρα απέναντι στους εταίρους μας στον κόσμο. Πέμπτον, χτυπάει την φοροδιαφυγή, την φοροαπαλλαγή και την φοροκλοπή. Έκτον, ανοίγει τον δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προϋπόθεση για την συνέχιση των προσπαθειών μας για διαπραγμάτευση και τελικώς την ελάφρυνση του χρέους. Έβδομον, μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε το παράλληλο πρόγραμμα μας, όπως με την αναζήτηση ισοδύναμων για τον νησιωτικό Φ.Π.Α και τους αγρότες.
Το σημερινό σχέδιο νόμου είναι κομμάτι μιας «τετραλογίας», θα έλεγα, που αποτελείται από τα προαπαιτούμενα, το εξωτερικό χρέος, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τέλος, το αναπτυξιακό σχέδιο που έχουμε μπροστά μας…» –

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου