Ειδήσεις

Το προσωπικό της ΥΠΑ έκοψε την πίτα του

Μετά από 10 και πλέον χρόνια το προσωπικό του αεροδρομίου Ρόδου «Διαγόρας» (ΥΠΑ) έκοψε την πρωτοχρονιάτική του πίτα σε μία ανοιχτή εκδήλωση με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών και φορέων. Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος, ενώ  παραβρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μαριέττα Παπαβασιλείου, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Άννα Ζωάννου. Το «παρών» έδωσαν επίσης οι πρώην αερολιμενάρχες κ.κ. Σταυριανός και Χριστοδούλου.
Διάχυτο ήταν το κλίμα αβεβαιότητας και η ανησυχία του προσωπικού του αεροδρομίου που περνά σε μία μεταβατική περίοδο μέχρι να αναλάβει επίσημα καθήκοντα η Fraport.
Ο ίδιος ο μητροπολίτης ήταν καθησυχαστικός και παρηγορητικός απέναντι στους εργαζόμενους δηλώνοντας: «Πάντοτε υποδεχόμαστε τον καινούριο χρόνο με πολλές ελπίδες και με αισιοδοξία. Οι δυσκολίες είναι βέβαια πάντα δεδομένες. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες σε μία χρονική περίοδο. Αυτές τις δυσκολίες πρέπει όμως πάντα να τις αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία. Γνωρίζουμε ότι είστε σε μία μεταβατική φάση. Σας ευχόμαστε όμως το καλύτερο. Πιστεύοντας στο Θεό και μένοντας συνδεδεμένοι με τις αρχές και τις αξίες μας, ας προσπαθούμε να καλλιεργούμε τον εαυτό μας.
Δεν ωφελεί να απαριθμούμε τα αρνητικά και να καταλογίζουμε ευθύνες. Σε ένα λαό ο οποίος καταγράφει τη δική του ιστορία, η ευθύνη βαρύνει τους πάντες. Εξαρτάται το κάθε πράγμα από την εσωτερική μας ποιότητα. Έχουμε φθάσει την εργασία που κάνουμε να μη τη βλέπουμε ως προσφορά, την αποξενώσαμε από τους άλλους, το κοινωνικό σώμα και αυτό έχει πάντα δυσμενείς συνέπειες… Εμείς θα είμαστε κοντά σας με τις προσευχές μας».
Ο δήμαρχος Φ. Χατζηδιάκος ευχήθηκε να εξελιχθούν ομαλά όλα τα εργασιακά θέματα και τόνισε ότι θα κάνει κάθε παρέμβαση ώστε το προσωπικό αλλά και τόπος να απολαμβάνουν όσα δικαιούνται.
«Το αεροδρόμιο είναι η πρώτη εικόνα που σχηματίζουν οι επισκέπτες μας για τον προορισμό. Είναι μεγάλη υπόθεση για ένα νησί σαν τη Ρόδο να δέχεται σε διάστημα 6 μηνών 2,5 εκατ. κόσμο. Καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι το έργο σας και πραγματικά αισθανόμαστε υποχρεωμένοι γι’ αυτό που προσφέρετε.
Διεθνείς οργανισμοί θεωρούν ότι το αεροδρόμιο της Ρόδου παρά τις γνωστές ελλείψεις, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις όσον αφορά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Θέλω, λοιπόν, να ευχηθώ να εξελιχθούν με ομαλότητα τα εργασιακά θέματα σε αυτό το μεταβατικό στάδιο. Ο Δήμος θα κάνει κάθε δυνατή παρέμβαση ώστε οι εργαζόμενοι και ο τόπος να απολαμβάνουν αυτά που δικαιούνται», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.
Στον χαιρετισμό του ο αερολιμενάρχης Ρόδου, κ. Σπύρος Δεληγιάννης υπερτόνισε το γεγονός ότι το προσωπικό του αεροδρομίου είναι πολύ καλά καταρτισμένο, κάτι που συντελεί στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και που εξασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία του.
Αναλυτικότερα ο κ. Δεληγιάννης ανέφερε: «Το 1991 που πρωτοήρθα στο αεροδρόμιο της Ρόδου διακινήθηκαν συνολικά 1,880 εκατ. επιβάτες. Φέτος ξεπεράσαμε τα 5 εκατ. εισερχόμενους και εξερχόμενους επιβάτες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία, αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη σωστή εξυπηρέτηση του κόσμου. Εμείς ποτέ δεν κοροϊδέψαμε τον πελάτη μας… Το αεροδρόμιο οφείλει την ύπαρξή του από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο, στους  ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, στους ηλεκτρονικούς, στους τεχνικούς, στους αφανείς ανθρώπους  που φροντίζουν και βεβαιώνουν ότι το αεροδρόμιο ανά πάσα στιγμή μπορεί να αντεπεξέλθει. Ένα θερμό ευχαριστώ θέλω να εκφράσω προς όλους τους συναδέλφους, αλλά και στους συνταξιούχους οι οποίοι είναι σήμερα μαζί μας και εργάστηκαν σκληρά για να παρέχει αυτό το αεροδρόμιο πάντα ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες. Το αεροδρόμιο της Ρόδου είναι από τα λίγα αεροδρόμια όπου δεν έχει σημειωθεί ποτέ κανένα σοβαρό περιστατικό λόγω αβλεψίας του ανθρώπινου δυναμικού».
Όπως έγινε γνωστό, από την 1η Φεβρουαρίου πρόκειται να αναλάβει  τα ηνία ο καινούργιος «ιδιοκτήτης» του αεροδρομίου, η κοινοπραξία “Fraport”, που θα χειρίζεται την κίνηση του αεροδρομίου αλλά η εναέρια κυκλοφορία  θα ανήκει ακόμη στο κράτος. Αυτή την περίοδο βρίσκονται στη Ρόδο και εκπαιδεύονται στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» 50 άτομα που έχουν προσληφθεί από τη “Fraport”. Αυτά τα άτομα θα στελεχώσουν τα περιφερειακά αεροδρόμια της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Ζακύνθου, της Θεσσαλονίκης κλπ. Και θα τοποθετηθούν εκεί μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους. Επικεφαλής της ομάδας είναι η πρώην αερολιμενάρχης Ρόδου κ. Ξανθή Κριτσινέλια, η οποία μάλιστα φέρεται να έχει αναλάβει τη γενική διεύθυνση των επτά από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που παραχωρήθηκαν στην συμβασιούχο εταιρεία.
«Προσωπικό της Fraport έχει έλθει στο αεροδρόμιο για εξοικείωση-εκπαίδευση. Είναι όμως πολύ στενά τα περιθώρια όσον αφορά την εξοικείωση και εκπαίδευσή τους. Το αεροδρόμιο μας έχει κληθεί να παραχωρήσει προσωπικό γι’ αυτό το σκοπό. Όμως με  τα προβλήματα τα καιρικά και με όλα τα προβλήματα που έχουμε στις διάφορες επιμέρους μονάδες ραντάρ, δεν έχουμε τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε αυτό το σκοπό. Ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια του χειμώνα γίνεται η εκπαίδευση του προσωπικού η οποία προέχει έναντι της συμβασιούχου εταιρείας. Βάζουμε τη δουλειά μας μπροστά», είπε ο κ. Δεληγιάννης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.
Ο αερολιμενάρχης δεν επιβεβαίωσε τις φήμες που κυκλοφορούν ότι η συμβασιούχος εταιρεία πρόκειται να αναθέσει το έργο της πυρόσβεσης σε ιδιώτη και ότι ζητά από το προσωπικό της ΠΥΡ που στελεχώνει το πυροσβεστικό σταθμό της ΠΥΡ να απομακρυνθεί. Ανέφερε ότι απλά έχει ζητηθεί από το προσωπικό που στελεχώνει τον πυροσβεστικό σταθμό να εκπαιδευτεί στα νέα συστήματα πυρόσβεσης, τα οποία διαθέτει ούτως ή άλλως το αεροδρόμιο. «Η συμβασιούχος εταιρεία έχει ζητήσει να εκπαιδευτούν πυροσβέστες στα δικά τους πρότυπα κατάσβεσης αλλά δεν έχει ακουστεί ότι θα υπάρξει κάποιος ειδικός πυροσβέστης . Έχει ζητήσει η fraport να εκπαιδευτούν οι πυροσβέστες  στα καινούρια συστήματα, τεχνολογία την οποία όμως εμείς διαθέτουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δεληγιάννης.
Ο κ. Δεληγιάννης διαβεβαίωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να παραμένει το υπάρχον προσωπικό στο αεροδρόμιο, δηλώνοντας: «Το προσωπικό του αεροδρόμιου θα παραμένει ή για να είμαι πιο συγκεκριμένος, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει. Το υπάρχον προσωπικό είναι τόσο εξειδικευμένο, που δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα. Το προσωπικό που εξυπηρετεί την αεροναυτιλία, δεν προβλέπεται να αντικατασταθεί. Θεωρώ ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία όντως θα παραμείνει το προσωπικό και δεν υπάρξει περιθώριο για καμία μεταβολή».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου