Νέα εποχή για το αεροδρόμιο Ρόδου «Διαγόρας», τη διαχείριση του οποίου αναλαμβάνουν οριστικά από την 1η Φεβρουαρίου 2017 οι Γερμανοί της “Fraport”. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στη Ρόδο στελέχη της “Fraport” προκειμένου να παραλάβουν τα κλειδιά του «Διαγόρας» από το ΤΑΙΠΕΔ. Την νέα σεζόν, το αεροδρόμιο της Ρόδου μαζί με άλλα περιφερειακά αεροδρόμια πρόκειται να λειτουργήσει υπό το νέο «καθεστώς».
Το αεροδρόμιο Ρόδου, όπως και κάθε περιφερειακό αεροδρόμιο, θα διαθέτει ειδική ομάδα διαχείρισης, που θα είναι εξειδικευμένη στη λειτουργία και στα τεχνικά θέματα των αεροδρομίων, με επικεφαλής διευθυντή αεροδρομίου, ο οποίος θα έχει την πλήρη ευθύνη για το εκάστοτε αεροδρόμιο και θα ενεργεί ως εκπρόσωπος της κοινοπραξίας απέναντι στις τοπικές αρχές.
Για την απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου σε 24ωρη βάση θα υπάρχουν δύο διευθυντές επιχειρήσεων ανά βάρδια, οι οποίοι θα είναι και αναπληρωτές διευθυντές αεροδρομίου.
Όπως έχει ήδη εφαρμοστεί στην περίπτωση του αεροδρομίου «Μακεδονία», η εταιρεία έχει προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή των αναγκών και από την πρώτη μέρα ανάληψής του θα ξεκινήσουν έργα άμεσης ανάγκης από μικρά συνεργεία.
Τα εργοτάξια των πιο μεγάλων έργων και επεκτάσεων των αεροδρομίων που θα ξεκινήσουν άμεσα, θα εξασφαλίσουν εγκαταστάσεις τερματικών σταθμών μεγέθους 10.000 τ.μ. για κάθε 1 εκατομμύριο επιβάτες. Οι επεκτάσεις θα γίνονται με βάση την προοπτική της αυξανόμενης κίνησης των επιβατών.
Τα έργα αφορούν κατ’ αρχήν ανακαινίσεις και βελτιώσεις των υπαρχόντων χώρων των αεροδρομίων προκειμένου αυτά να καταστούν ικανά για την υποδοχή και διαχείριση των επιβατών και των αεροσκαφών, καθώς και επεκτάσεις και ανάπτυξη νέων κτιριακών χώρων, απαραίτητων για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία των δραστηριοτήτων των αεροδρομίων.
Πέραν αυτών θα γίνουν κατάλληλες επιδιορθώσεις, επισκευές και ανακατασκευές των προβληματικών αεροδιαδρόμων, καθώς και των πάρκινγκ και των χώρων ελιγμών των αεροσκαφών.
Στα κτιριακά έργα συμπεριλαμβάνονται εγκαταστάσεις νέων, τελευταίας τεχνολογίας συστημάτων, αναβαθμίσεις και βελτιώσεις τους (θέρμανση, κλιματισμός, φωτισμός, θέσεις ελέγχου επιβατών, δικτύων και συστημάτων των αεροσταθμών κ.λπ.).
Παράλληλα και επιπλέον των έργων αυτών θα εξασφαλίζονται οι επισκευές και οι συντηρήσεις τους, ενώ προβλέπονται επεμβάσεις βελτίωσης στα πάρκινγκ και στον περιβάλλοντα χώρο των αεροσταθμών, αναβαθμίσεις των πυροσβεστικών σταθμών κ.λπ.
Έχει ήδη το σχήμα υπό τη Fraport επιλέξει δύο εταιρείες security για τις υπηρεσίες ασφάλειας από την 1η Φεβρουαρίου στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Κατά πληροφορίες, πρόκειται για τις θυγατρικές μιας αμερικανικής εταιρείας και ενός γαλλικού ομίλου.
Επιπλέον, η κοινοπραξία προχώρησε σε διαγωνισμό προκειμένου να επιλέξει δύο εταιρείες καθαρισμού, συντήρησης και άλλων υπηρεσιών διαχείρισης εγκαταστάσεων. Κάθε εταιρεία θα αναλάβει τον καθαρισμό και τις άλλες υπηρεσίες συντήρησης για 1 + 1 + 1 (δηλαδή συνολικά για τρία) χρόνια.
Οι διαγωνισμοί για σειρά υπηρεσιών στα περιφερειακά αεροδρόμια θα συνεχιστούν. Εκτός απροόπτου λοιπόν, από την 1η Φεβρουαρίου, η Fraport θα βρίσκεται στα ηνία του «Διαγόρας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ