Ειδήσεις

Οι νησιώτες αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στην φοροκαταιγίδα

Την αδυναμία να αντεπεξέλθουν οι συμπολίτες μας στην «φοροκαταιγίδα» που έρχεται, επισημαίνει στην «δημοκρατική» το μέλος του δ.σ. του ΟΕΕ Τμήματος Δωδεκανήσου και μέλος της διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Μιχάλης Μιχαήλ.
Όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων, από την μία η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, θα έχει αρνητικές συνέπειες κι από την άλλη, η υπέρμετρη φορολόγηση, οδηγεί στην κατάρρευση της μεσαίας τάξης και στην εξάλειψη κάθε περιθωρίου ανάπτυξης για την τοπική οικονομία, κυρίως των νησιών.
«Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης –βαδίζουμε τώρα στον 9ο χρόνο- η προσπάθεια εξαντλήθηκε στην δημοσιονομική εξισορρόπηση. Πιστεύω ότι εκεί ήταν και το λάθος. Στην επιλογή του μείγματος πολιτικής που είχε ως συνέπεια, όλα αυτά τα χρόνια αντί να προταθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ως επί το πλείστον και η αύξηση της φορολόγησης κατά λιγότερο, έγινε το ακριβώς αντίθετο. Έμφανίζουμε ‘πλεονάσματα’ μόνον με την υπερφορολόγηση. Αυτό έχει οδηγήσει στην εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας, τόσο των επιχειρήσεων όσο και των πολιτών και νομίζω ότι αυτό, μας φέρνει πολύ κοντά στα όρια της διάτρησης της κοινωνικής συνοχής. Αναίτια, διαρρυγνύεται η κοινωνική συνοχή», όπως ανέφερε.
Για τον κ. Μιχαήλ, η λεγόμενη «έξοδος από την κρίση» μπορεί να επέλθει μόνον με την ενίσχυση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, η οποία όμως προϋποθέτει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και επενδύσεις, με ένα σύγχρονο φορολογικό και σταθερό σύστημα, με γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης και ευέλικτο οικονομικό περιβάλλον.
«Η εξάλειψη της γραφειοκρατίας και η πάταξη της φοροδιαφυγής μπορούν να αποφέρουν έως και 12 δις ευρώ τον χρόνο στα ταμεία του κράτους. Θα μπορούσε να καλυφθεί μεγάλο μέρος του ελλείμματος από αυτό και όχι από την υπερ-φορολόγηση ή το κόψιμο των συντάξεων. Το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε όλα αυτά τα χρόνια μετά την Μεταπολίτευση δημιούργησε περιορισμένη οικονομική ελευθερία.
Ο μέσος πολίτης όλα αυτά τα χρόνια, το μόνο που ήθελε (και θέλει) ήταν μια θέση στο Δημόσιο. Αυτό θα πρέπει να εξαλειφθεί και να δοθούν κίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Είναι ο μόνος δρόμος για την πραγματική ανάπτυξη», όπως τόνισε.
Είπε ακόμη ότι το 2016 το ακαθάριστο εισόδημα που δήλωσαν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ήταν 3,5 δις ευρώ, ενώ για το 2017 οι πρώτες μετρήσεις μιλούν για 2,8 δις ευρώ: «Αυτή η μείωση είναι ροπή προς την φοροδιαφυγή».

Η κατάργηση του
μειωμένου ΦΠΑ
Κληθείς να σχολιάσει την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και την εξισορρόπησή του σε όλες τις περιοχές, ο κ. Μιχαήλ δήλωσε:
«Τα αποτελέσματα και οι συνέπειες από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα είναι οδυνηρές ιδιαίτερα για τα ακριτικά νησιά. Είναι πολλά τα προβλήματα των νησιών, από το συγκοινωνιακό μέχρι το κόστος μεταφοράς. Σωρευτικά μεταφράζονται σε ταλαιπωρία και χρηματική επιβάρυνση. Όλη αυτή η συσσωρευμένη υπερφορολόγηση που συντελείται όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης θα οδηγήσει σε διαρραγή της κοινωνικής συνοχής. Οδηγούμαστε στην κατάρρευση της μεσαίας τάξης και αυτό είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο. Σε μία κοινωνία που δεν υπάρχει μεσαία τάξη, δεν υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης».
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, η κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε στην τοπική οικονομία και αυτή που πάει να διαμορφωθεί σε όλα τα νησιά, είναι μη αναστρέψιμη: «Μόνον με μείωση της φορολογίας μπορούν αυτές οι ζημιές να αποκατασταθούν ή να εξισορροπηθούν οι απώλειες. Ακόμη και ο μοναδικός τομέας που δίνει οξυγόνο σε αυτή την χώρα, που είναι ο Τουρισμός, δέχεται συνεχώς πλήγματα με την υπερ-φορολόγηση. Ήρθε και ο Φόρος Διαμονής για να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία. Όλα αυτά είναι πολύ δύσκολα και δοκιμάζονται τα όρια της κοινωνικής συνοχής. Είναι πολύ δύσκολο να ζεις και να επιχειρείς στα νησιά. Κι αντί να πριμοδοτούνται τα νησιά και οι νησιώτες, δέχονται συνεχώς πλήγματα» όπως τόνισε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου