Ειδήσεις

«Καμπανάκι» από Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: «Εκτροπή, αν δεν κλείσει φέτος η τρίτη αξιολόγηση»

Επιφυλακτικός ως προς τις εκτιμήσεις του για την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικός προσαρμογής αλλά και για το στόχο της επίτευξης ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της τάξης του 1,8% εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Μιλώντας στην επιτροπή απολογισμού της Βουλής, ο κ. Λιαργκόβας, δήλωσε πως η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα, σημειώνοντας πως ο αρχικός στόχος ήταν για εντός του Οκτωβρίου. Όπως σημείωσε μάλιστα, αν αυτή επεκταθεί ως το τέλος του χρόνου τότε θα πρόκειται για ξεκάθαρη «αναθεώρηση σχεδιασμού». «Αν πάει και μετά τέλος του έτους τότε χτυπάνε όχι απλά καμπανάκια αλλά θα είναι εκτροπή και θα έχουμε πολύ πιο δυσμενείς εξελίξεις. Άρα η κόκκινη γραμμή είναι το τέλος του έτους», προειδοποίησε.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλής δήλωσε πως θα πρέπει να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι αξιολογήσεις προκειμένου η χώρα να αντλήσει κεφάλαια ύψους 18 δισεκατομμύρια ευρώ και να δημιουργήσει κεφαλαιακό μαξιλάρι που θα βοηθήσει στη καθαρή έξοδο στις αγορές. Σημείωσε ωστόσο ότι το ιστορικό προηγούμενο της χώρας δεν είναι θετικό καθώς από το 2010 που η μέση διάρκεια διαπραγματεύσεων ήταν 1,5 μήνες, ανέβηκε στους 3 το 2011, στους 4,5 το 2012 – 2013, εκτοξεύτηκε στους 9,7 το 2014 και πλέον κινείται στους 8.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, χαρακτήρισε φιλόδοξο το στόχο του 1,8% του ΑΕΠ για το 2017, σημειώνοντας πως για να επιτευχθεί θα πρέπει η οικονομία να «τρέξει» με ρυθμούς άνω του 3% στα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους. «Το 3ο τρίμηνο θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το τελευταίο»,δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, τόνισε πως ακόμα και αν η χώρα ξεπεράσει τα μνημόνια, θα έχει μεν μεγαλύτερη ευχέρειαστην άσκηση πολιτικής αλλά ξεκαθάρισε πως θα υπάρχει εποπτεία«Το ρόλο των θεσμών θα τον έχουν οι πολυμερείς εποπτεία της ΕΕ αλλά και οι ίδιες οι αγορές που θα αξιολογούν με απρόβλεπτο και αδυσώπητο πολλές φορές τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «δε θα μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε υπάρχουν υποχρεώσεις και κανόνες που θα παρακολουθείται η τήρησή τους! Υπάρχουν όλες οι διαδικασίες και μια νέα συζήτηση που πρέπει να είναι παρούσα, για το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης για τις προτάσεις που έχουν διαμορφωθεί. ΤοΕυρωπαϊκό πλαίσιο θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε πολλά από τα ζητήματα. Θα υπάρχει (στη μελλοντική Ευρώπη) μεγαλύτερη αλληλεγγύη και επιμερισμός κινδύνων»..

newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου