Ειδήσεις

Οι προβληματισμοί του Συλλόγου Δ/ντων Ξενοδοχείων Ρόδου για τον φόρο διαμονής -Επιστολή σε Κουντουρά

Επιστολή προς την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού-Αξιότιμη

Κα. Υπουργέ,

Αναγνωρίζοντας τις σοβαρές ενέργειες που έχετε κάνει μέχρι σήμερα για την βελτίωση της εικόνας της Ελλάδος στο εξωτερικό και για την προσπάθεια αύξησης των αφίξεων των επισκεπτών προς την χώρα μας, ο Σύλλογος μας επιθυμεί να εκφράσει την θερμή του συμπαράσταση.
Θέλουμε όμως να σας επισημάνουμε ότι η φημολογούμενη πρόταση για επιβολή φόρου διαμονής στα νησιά άνω των 3.000 κατοίκων (από 3% στα 3στερα έως 5% στα 5στερα ) υπονομεύει το έργο που έχετε κάνει μέχρι τώρα και το αναλύουμε ως εξής:

Αυτή την στιγμή το ΦΠΑ διαμονής για όλη την Ελλάδα είναι 6,5%.
Εάν επιβληθεί ο νέος φόρος διαμονής στα νησιά της παραμεθορίου άνω των 3.000 κατοίκων (Ρόδος, Κως, Κάρπαθος, Κάλυμνος, Λέρος, Αστυπάλαια, Πάτμος, Ικαρία, Σάμος, Χίος, Μυτιλήνη, Λήμνος κλπ) τότε το αποτέλεσμα αυτού του τέλους διαμονής θα είναι να επιβαρυνθούν όλα αυτά τα νησιά και επιπρόσθετα τα νησιά των Κυκλάδων με έμμεσο ΦΠΑ διαμονής πολύ μεγαλύτερο από ότι ισχύει στην λοιπή Ελλάδα. Συγκεκριμένα σήμερα στην λοιπή Ελλάδα ισχύει 6,5% για όλες τις κατηγορίες και 5% στα νησιά των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Αυτόματα με τον νέο φόρο το 5% θα μετατραπεί σε 8% για τα 3στερα, 9% για τα 4στερα και 10% για τα 5στερα! Δηλαδή θα γίνει έμμεση αύξηση από 60% έως 100% στο ΦΠΑ διαμονής και τελικά τα νησιά θα επιβαρυνθούν με συντελεστή από 23% έως 54% υψηλότερο από ότι ισχύει στην λοιπή Ελλάδα! Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι τουλάχιστον παράλογο , δηλαδή το κίνητρο που έχει δοθεί για την νησιωτικότητα να μετατραπεί σε αντικίνητρο..

Η νησιωτικότητα προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους θεσμούς της ΕΕ. Πέραν του ότι μια τέτοια διάκριση σε βάρος των νησιών μπορεί να κριθεί αντισυνταγματική, έρχεται και σε αντίθεση με όσα πρόσφατα δήλωσε σε συνέντευξή του και ο κ. Πρωθυπουργός φέρνοντας σαν παράδειγμα την Κάλυμνο (16.500 κάτοικοι). Σας αναφέρουμε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς μας το μέτρο αυτό ενώ δεν πρόκειται να αποδώσει παραπάνω από 30-35 εκατομ. θα δημιουργήσει αβάσταχτη επιβάρυνση για την φετινή τουριστική περίοδο που τα συμβόλαια ήδη έχουν υπογραφεί και εκτελούνται. Δηλαδή μια επιβάρυνση σε μερικές εκατοντάδες επιχειρήσεις των ακριτικών νησιών χωρίς ουσιαστικό οικονομικό αντίκρισμα για την Χώρα αλλά με μεγάλο κόστος για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις των νησιών.

Κυρία Υπουργέ,
αντιλαμβάνεστε ότι αν πρέπει να γίνει μια αναπροσαρμογή στις εισπράξεις του ΦΠΑ από τον τουρισμό, αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να προέλθει μόνο από τα νησιά του Αιγαίου. Είναι κατά την γνώμη μας προτιμότερη μια λογική οριζόντια αύξηση του ΦΠΑ διαμονής κατά 1,5% για όλη την επικράτεια, είτε να οριστεί ένα ποσοστιαίο τέλος διαμονής ενιαίο για όλες τις κατηγορίες, διότι οι υψηλές κατηγορίες έχουν υψηλότερες τιμές και άρα αναλογικά θα αποδώσουν και περισσότερα χρήματα. Βέβαια θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να μην ισχύσει για το 2015 αλλά από την επόμενη τουριστική περίοδο. . Θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αρνητική δημοσιότητα και εκμετάλλευση που θα γίνει στο εξωτερικό λόγω της επιβολής του συγκεκριμένου μέτρου στα νησιά.
Παρακαλούμε να εξαντλήσετε τις προσπάθειές σας ώστε να πείσετε τα λοιπά μέλη της Κυβέρνησης και τον κ. Πρωθυπουργό ότι οι λύσεις πρέπει να είναι ήπιες και στα πλαίσια της λογικής ώστε να κρατηθεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της Χώρας μας και η συγκράτηση της οικονομίας των νησιών τα οποία δουλεύουν 5 μήνες για να επιβιώσουν 12.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Γεώργιος Ματσίγκος Βαγγέλης Μουστακάκης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • nck586    03.05.2015 00:26

    O ΦΠΑ πρεπει να ειναι ενιαίος. Αν ομως αναλογιστούμε οτι ολες οι ατομικές εποχειρήσεις και ισως και πιο μεγαλες είναι πιστωτικές σε φπα καταλαβαινουμε και τα προβλήματα. Ισως το θεμα που δημιουργειται να λυνετε με τροπο που να εξυπηρετει ολους, οπως να γινει 23% ο ΦΠΑ και να μειωθει η φορολογια εισοδήματος οπως στους εφοπλιστές για το λογο εισαγωγης συναλλαγματος. Αυτο θα εχει σαν αποτέλεσμα την μεώση της φοροαποφυγης και την αυξηση εσοδων απο φπα το εμεσος επομενο διατημα που θα ισοσκελιστουν χρεωσεις πιστωσεις.

Σχολιασμός άρθρου